uATX + ker procesor?

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
iscem neko malo zadevo, ki bi se obnasala kot NAS (gor bi dal FreeNAS).
microATX z USB2.0 in pa cimvarcnejsi procesor sta glavna kriterija za nakup poleg nizke cene. in pa tiho delovanje!!!

iscem rabljeno varjanto, nasel edino to
uATX + AMD 2500mobile

se mi zdi, da je premocan procesor in energijsko prevec pozresn. kaksna cenejsa varjanta mogoce kje s starejsim CPU (celeron?)
low on budget
frown-1.gif

hvala za pomoc
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

A ti tudi razmišljaš o home-server varianti
smile-1.gif
. Zdaj vem, koga lahko prosim za pomoč, ko se resneje lotim zadeve.

Uspešno iskanje komponent!

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ni problema, resno razmisljam o tej zadevi, ceprav sem pri linuxu zaenkrat se "mrzel". ampak vse se da naucit.
problem je najt kako starejso microATX konfiguracijo. ma kiri kakega celeroncka pa maticno za "đabe"?
skoda dat 200€ za novo zadevo, ce ti dela enako kot za 50€ par let starejsa konfiguracija

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Ali pa intel mobile procesorji starejšega tipa. Kakšni pentum mobile 1.8 je zelo solidna zadeva.

Imam doma izpraven prenosnik, 1.8Ghz če te zanima, lahko si iz njega narediš server, pa bo neslišno
wink-1.gif

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ja... saj to je plan, da kak starejsi intel mobile. pa lahko das takega pol v kako uATX plosco? kak je kaj s pini to?
nisem nekaj na tekocem z zadevo oz. malo ze pozabil
smile-1.gif

pa ne vem, kje najt kaj takega
confused-1.gif

nasel samo tisti racunalnik, ko sem prej link dal zraven

netko

Guru
25. jul 2007
6.978
2.267
113
če ni 250 eur preveč potem lahko uredim celotni mini computer na atom platformi

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ne ne... 250€ je prevec za tak home NAS, ker to laufa ze na starem celeroncku brez problema.
gledam malo na ebay.de, ce se da kaj skup sestavit.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Kaj pa, če bi nabavil kakega asusa eee 700 model? Tile so okoli 100 ojra na bolhi

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
pa ne rabim nove zadeve za to, saj pravim da bi rad cim ceneje skoz prisu. dovolj je kak celeron izpred petih let, pa ena micro maticna na socket 370 (mam prav?). tista prva konfiguracija z ohisjem vred, ko sem dal link je se z brezicno tipkovnico in misko 65€ ocenjena. ampak, tisti amd je prevec, ... saj bom nasu nekje. call me cheap, ampak zakaj pa nebi probal dat manj € za nekaj, kar dela enako kot po nepotrebnem bolj zmogljive konfiguracije

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Če boš mel IDE diske, ne rabiš hudega procesorja. Še posebej ne, če boš fural to preko 100 mbit. BSD ne prebavlja najbolje gigabitnih kartic, prenos preko cifs ali active directoryja je pa v realnosti cca. 80 mbit.

FreeNAS trpi za par napakicami, tako da se ne sekiraj in si zrihtaj kakega durona ali nekaj podobnega. Jaz ga mam na athlonu 2400 pa mi je žal, da ga nisem dal na še slabše, ker povečini itak idla, CPU-ja pa ne zapolni več kot 12 %.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
za zacetek bosta kr 2 WD diska prek USB2 gor vezana, 100Mbit.
malo povej, kaksne napakice ima kaj FreeNAS.
saj to pravim, skoda vec kot 50€ dat za vse skup, ker ni razlike pri kaksnem starejsem celeronu. vglavnem 100% bom to naredo, samo enga malo starejsega celerona morn vjagat.

v barebone gre kaksna maticna?? uATX al miniATX? kira je vecja?
redface-1.gif

ker, najraje bi mel kaksno grdo malo ekasto skatlico, da se vidi da je server in nic drugega. ne rabim lepega ohisja

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Ma ne vem, developer ga očitno malo bluzi. Pri meni je vse nekam softversko zatrto. Sem že tunal kernel pa vse, sicer je izboljšalo, ampak več kot ene 8-9 MB/s ti cifs ne leti - se pravi ti trpi prenos prenos prek windows networka. Pa še FTP nekaj po defaultu šteka, ker mu daje nek limit na 180 KB/s downloada, čeprav mi gre linija prek 300; ne zna delat virtualnih map in linkov (čeprav proftpd to podpira) ... Sem mislil, da bodo diski ozko grlo, potem se pa NAS še slabše izkaže.

Webgui je res dodelan, ampak je skinjen z m0n0walla.

Probaj še openfiler, meni se ni dopadel, ker ima čudno hierarhijo fizičnih pogonov in user policy. Sploh mi ni uspelo usposobit cifs pa sambe. Njihov forum pa je totalno pasiven in ne zveš skoraj nič.

Eno stvar bom še probal ... poknem gor slackware, command line only, pa posamično skompajlam vse servise, ki jih nucam. Mam grd filing, da bo pošteno letelo.

Pa ne pozabi potem še na kakšen seti@home ali pa folding@home, da bo z odvečnim štromom vsaj malo koristil civilizaciji.
wink-1.gif

Če se nočeš zaletet, prvo vprašaj kolege, če majo kakšen arhaični oscilator. Jaz mam enega celerona 433 na intelovi microATX plati v res mikro ohišju, ampak ga skrbno hranim. Po drugi strani pa mam nekaj PII odveč, če te zanima.
wink-1.gif

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
kaj pa openfiler??

pozna kdo?
obupal nad uATX, se dobi marsikaj (maticna in cpu za 15€), potem pa ne najdes ohisja
bonk.gif

edit: ostajam na freenas, openfiler ni potreben

Nazadnje urejeno: