Tropinovec lahko delaš iz rdečega in belega grozdja (vina) ... tu se potem tudi loči postopek. Za rdeče grozdje se po maceraciji odstrani tropine ki so že (povečini) sfermentirale, mogoče se jih pusti še par dni in potem vrže v kotel in destilira. Pri belem grozdju se ponavadi tropine malo namoči, pogosto dodaja celo sladkor in pusti da sfermentirajo v sodu enako kot velja za ostalo sadje (slive), potem gredo v kotel. Se pa dobi iz belega grozdja (ponavadi) manj kvaliteten tropinovec .. oz. če hočeš višjo kvaliteto potem se dela originalna "grappa" tu je malo razlike že v predelavi grozdja ki se rabi za mošt. Tropine se namreč manj preša, tako da imajo malo več tekočine/sladkorja in potem se ne dodaja nič vode.
V osnovi to kar se dobi pri nas pod imenom tropinovec na policah je bolj "grappa", torej kvaliteten produkt iz dobrega grozdja narejen po kvalitetni metodi in destiliran tako da dobiš poln okus/aromo. Ponavadi rabi nekaj mesecev stranja da se prav uleže. Originalno se je pa tropinovec kuhal samo zato da se je porabilo ostanke od trgatve in se ga je potem destiliralo na "nevtralno" aromo/okus ter porabilo za mešanje (likerji).