trgovanje s patenti

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
a kdo od vas pozna kako podjetje, lahko tudi mednarodno, preko katerega bi lahko prodal patent?
gre se za avtomobilsko panogo.

l.p.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
to lahko tut sam narediš malo težje ampak bi moralo it. Lahko poveš je to kaka komponenta nova ki se vgradi v avto al kaj drugega?

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Ne bo enostavno.

Si preveril veljavnost patenta ?? Ter možnost prodaje !!

Sicer pa se patenta ( če je sploh) nikoli ne prodaja, upam, da to veš.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
to je sicer zelo zapleteno področje, ker je tudi zelo občutljivo pa še kaj drugega! Včasih sem vedel za strani kjer so objavljeni patenti žal ne vem več tam si lahko videl kaj vse obstaja na področju invencij, inovacij in patentov. Če se ne motim gre najprej tako da patennt zaščitiš za določeno področje lokalno al pa globalno to je povezanio z kar nekaj financami. Je pa res da se je lahko kaj v zadnjih 3 letih kaj spremenilo sem pa iz tega področja tut opravljal izpit na fakulteti! bom malo pobrskal če kaj najdem še napišem!

Nazadnje urejeno:

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
evo en del sem takoj našel ker se še pomnim imena mojega profesorja! klikni tu! prepričan sem da boš našel kar iščeš!

Nazadnje urejeno:

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Imam osebne izkušnje in vem nekaj stvari.
Najprej je potrebno sploh ugotoviti ali je stvar patentibilna? in če je sploh tržno zanimiva. V 99% primerov se tukaj ustavi.

Baza patentov ima javni dostop po mislim enem letu, torej ni nujno da stvar ni že zaščitena če jo še ne najdeš.

tukaj

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Na tvojem mestu bi vprašal nekaj patentnih zastopnikov, Patentno pisarno ( eni izmed njih ). Če vidiš ,da so stvari dobre potem pa še koga ki imam s tem veliko izkušenj.

Sterle ali kako mu je že priiimek se tudi ukvarja s tem.

Npr. Peter Florjančič je najbolj znan pri nas z ogromno patenti. On ti bo dal pa najbolj življenske in dobre nasvete.

Vendar prvo moraš ugotoviti, da nisi pogruntal tople vode.

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
ksz....
ca 4 leta sem lastnik povsem veljavnega patenta, vsaj tako se imenuje listina, ki sem jo prejel s strani urada za intelektualno lastnino.

sedaj sem v dilemi, ali zadevo dati v proizvodnjo in se ukvarjati s tem ali pa bi patent enostavno prodal, za recimo kak maljonček.

gre pa za zadevo, ki ne bi bila prva vgradnja in niti ne komponenta avta samega.

l.p.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
on sam ve kaj ima mi tu ne vemo! Sam more ugotovit ali je lahko tržno zanimivo, uporabno in še kaj!

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
http://si.espacenet.com/search97cgi/s97_cgi.exe?Action=FormGen&Template=si/si/advanced.hts

lepo, sem se našel
wink-1.gif

gremo naprej v akcijo torej...

hvala in l.p.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Citat:
Uporabnik elo pravi:
ksz....
ca 4 leta sem lastnik povsem veljavnega patenta, vsaj tako se imenuje listina, ki sem jo prejel s strani urada za intelektualno lastnino.

sedaj sem v dilemi, ali zadevo dati v proizvodnjo in se ukvarjati s tem ali pa bi patent enostavno prodal, za recimo kak maljonček.

gre pa za zadevo, ki ne bi bila prva vgradnja in niti ne komponenta avta samega.

l.p.

Ali ga vzdržuješ ?? Potrebnio je plačevati takse za vsako državo,....vsako leto.
DA je patent veljaven ga je potrebno vzdrževati.

Svetujem ti, stopi do Pat. pisarne ali kakšnega zastopnika in potem naprej korak za korakom. Ali jih pokliči in vprašaj.

Veliko sreče.

Ali je skrivnost. Ne nazadnje lahko zdaj stvar objaviš kjerkoli, kdo je avtor je očitno.

P.S: Načeloma patenta ni dobro prodati, ampak se da licenco. Seveda je vsak primer specifičen, vendar tega se je potrebno dobro zavedati in upoštevati več opcij.

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
saj sem napisal da sem ga našel.
in seveda da plačujem vsako leto.

sem pa že dogovorjen z nekim potencialnim proizvajalcem zadeve da se dobimo na sestanku...

l.p.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Vem, ja. Ali že imaš nacionalne pristojbine za plačevati. Vsaka država lahko nanese nekaj sto €.

Prej dobro premisli katera varianta bi bila boljša ( licenca, patent ) in pojdi vprašat tiste zastopnike , ki imajo veliko primerov. Zaradi izkušenj.
Morda vprašaj v pat. pisarno na Čopovo, čim več ljudi kot sem ti prej napisal.

Da dobiš nasvete.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Citat:
Uporabnik elo pravi:
lepo, sem se našel
wink-1.gif

ce si se nasel, potem pa se z nami deli stevilko, da bomo vedeli, za kaj gre....

@elo
z ozirom, da delam v tej branzi, bom napisal malo vec; za specificna vprasanja, pa kar vprasaj.

1 Ali imas slovenski patent, ali imas patent se v kaki drugi drzavi?
Torej: ce imas samo SI xxxxxx potem je tvoj patent komercilno zanimiv samo za proizvodnjo ali prodajo v Sloveniji. Npr, nekoga ki bi proizvajal v Nemciji in prodajal v Nemciji tvoj patent cisto nic ne moti.

Ce imas samo slovenski patent, mora nek bodoci proizvajalec pokriti tisti miljoncek iz cistega dobicka prodaje v Sloveniji. Ce imas samo slovenski patent podeljen ze 4 leta, potem je zivljenska doba patenta samo se 5.5 let*, in si lahko izracunas, da bi proizvajalec moral v Sloveniji prodati na leto za 2-5 milijone (povprecna licencnina je 2-15% prodajne cene).

2 Pises, da imas veljaven patent.
vendar Listina s strani UIL je zgolj predpostavka veljavnosti.
Ce bi tvoj kupec prisel k meni po nasvet glede nakupa tega patenta, bi mu svetoval preveriti veljavnost: torej formalnosti -ali so vse pristojbine in letna placila bila v vseh drzavah v rokih placana, in ali so izpolnjnene vse ostale zahteve, ter vsebinsko veljavnost - ali je UIL po pravici podelil ta patent (ali ni morda v Nemciji nekdo necesa zelo podobnega opisal dve leti pred teboj itd). Strosek take preverbe je 1000-5000 Eur, kar je pa se vedno minimalno v primerjavi z miljonckom, ki bi ga kupec moral placati tebi.

LP P