Tretja zavorna luč

lager

Pripravnik
3. dec 2008
383
1
16
Se je v vas že kdaj kdo zakantal od odzadej, pa se opravičeval da ni opazil štop luči, ker avto nima 3tje zavorne luči? Govori se o starejših avtih seveda. Že parkrat se mi je zgodilo da je folk se mi skorej v rit zabil, ker nimam 3tje zavorne, pa mi štop lampe super delajo, pol metra na vsaki luči.. študiram da bo treba dati gor 3tjo, še posebej ker sem tudi jaz parkrat se matral da bi videl ali tisti pred mano bremza ali ne v močnem soncu.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Če se nekdo mantra, da bi videl, če tisti spredj zavira ali ne, ima premajhno varnostno razdaljo!

Iz primerne razdalje se da lepo ocenit.

lager

Pripravnik
3. dec 2008
383
1
16
To drži, samo pri kakih starejših avtih ko bremza, podnevi težko opaziš razliko, in če bi prišlo do hudega zaviranja, bi se ti reakcijski čas zmanjšal, ker bi opazil šele ko bi se začela razdalja zmanjševati.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
A če je "huda vožnja" pa je razdalja temu primerno krajša?

Če nekdo drži varnostno, ne more priti do "hudega zaviranja", razen če mu nekaj skoči na cesto, al pa kak voznik vzame prednost, ampak potem nisi ti kriv, pa tudi tretja luč ne pomaga.

lager

Pripravnik
3. dec 2008
383
1
16
Ja, v teoriji že, v praski je pa drugače, jaz lahko držim zavorno razdaljo, samo kak [censored] na AC v koloni je ne bo, ali pa [censored] v mestu je ne bo, potem ko bo pa treba zavirat je pa hitro v riti, ker ponavadi je tako blizu da mi niti zadnjih luči več ne vidi. In zarad takih kretenov bom imel prej ali slej razbit zadek, ali pa bom našvasal med zadnje luči ene tri kovinske špice usmerjene nazaj, pa bo folk pol držu distanco. Zaradi takega avta ko ga imam ne vem zakaj vsi pričakujejo da bom norel in dragal, jst pa dost normalno vozim..
stupid-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Saj ne boš ti kriv, če se nekdo zaleti v tebe "od zadaj" je avtomatsko kriv on.

Če te pa skrbi lastno zdravje, pa kar namontiraj tretjo zavorno, pa eno orenk.

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Citat:
Uporabnik lager pravi:
Se je v vas že kdaj kdo zakantal od odzadej, pa se opravičeval da ni opazil štop luči, ker avto nima 3tje zavorne luči? Govori se o starejših avtih seveda. Že parkrat se mi je zgodilo da je folk se mi skorej v rit zabil, ker nimam 3tje zavorne, pa mi štop lampe super delajo, pol metra na vsaki luči.. študiram da bo treba dati gor 3tjo, še posebej ker sem tudi jaz parkrat se matral da bi videl ali tisti pred mano bremza ali ne v močnem soncu.

Nisem se še zabil komu v rit, sem pa kasneje opazil (trenutek ali dva, kar pa je lahko na cesti včasih že preveč), da voznik pred mano zavira, saj že avtomatsko pričakujem, da se bo kaj rdečega posvetilo še na sredi avtomobila.
Jaz sem še na vseh svojih avtomobilih dal gor 3 zavorno luč, na nekaterih celo četrto na LED-ice.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pa je legalno našraufat tretjo zavorno?
glede na to, da ne smeš imet neonk na podvozju, kakih drugačnih pozicijskih žarnic... me mal skrbi, da je tole dovoljeno, da kr sam namontiraš.
Ok sej policaj ti zih ne bi težil, k vrjetno še opazu neb al pa porajtu, da ni original, sam tko pravno me zanima.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
Tretja zavorna luc ni svoh. Ze precejkrat je bila situacija, ko ima tip slabse luci, soncni zarki pa osvetijo tiste kresnicke na luceh in nikoli ne ves ali bremza ali ne razen ce si pozoren na tretjo. Dejstvo pa je, da sem opazil ze ogromno ljudi, ki jim stop lampe ne delajo spljoh. Ene dva sem vstric na semaforju tudi opozoril.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Tretja zavorna luč je vsekakor pameten dodatek starejšim avtomobilom.
Da bi kdo to prepovedal je malo verjetno, seveda pa mora biti namenska zavorna luč, ne morda kakšen rdeč reflektor.
Ne samo da bo tistemu zadaj omogočila pravočasno ustavljanje, večkrat se mi je že zgodilo, da sem prav te luči opazil kakšna dva, tri avtomobile v koloni spredaj, pa so se stvari tudi pri meni odvijale bolj umirjeno - kar je bilo dobro tudi za tistega zadaj, ki preko mene morda ni videl...

Zato - čimprej!

Nightcrawler

Pripravnik
22. avg 2007
196
0
16
Mjah, meni je tretja zavorna luč crknila, znajo Nemci delat take super avte, ki imajo tistih n ledic vezanih zaporedno. Crkne ena, dve, pa gre vse v maloro. Nisem niti takoj opazil, potem pa sem dal v roku pol leta zadevo popraviti. V tem času se ni noben vame zaletel, je pa res, da se počutim nekako bolj varnega, če mi dela še tretja zavorna luč. Je pa tudi to res, da če nekdo ni pozoren, ne pomaga niti 1000W reflektor
smile-1.gif
.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.345
9.581
113
EU
Legalno lahko prišraufaš tretjo zavorno, vendar mora biti atestirana. To pomeni na steklu mora imeti tisti znak "E XX" . XX je številka države v kateri je testirana.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Nightcrawler pravi:
Mjah, meni je tretja zavorna luč crknila, znajo Nemci delat take super avte, ki imajo tistih n ledic vezanih zaporedno. Crkne ena, dve, pa gre vse v maloro. Nisem niti takoj opazil, potem pa sem dal v roku pol leta zadevo popraviti. V tem času se ni noben vame zaletel, je pa res, da se počutim nekako bolj varnega, če mi dela še tretja zavorna luč. Je pa tudi to res, da če nekdo ni pozoren, ne pomaga niti 1000W reflektor
smile-1.gif
.

Na katerem avtu?

Meni na Audiju ne gorita dve skupaj, potem pa še ena, ostale pa svetijo.
tongue-1.gif