Trdo kuhana jajca - lupljenje?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.121
7.019
113
Velikokrat se mi zgodi, da kakšno jajce iz ene "runde" kuhanja, trmari, in ga enostavno ne morem lepo olupiti. Posledično se izgubi veliko beljaka in seveda mojih živcev.

Je res problem v tem, ker se zelo sveža jajca enostavno ne dajo lepo olupiti, ali obstaja kak trik?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.121
7.019
113
Tudi meni se dozdeva, da je na tem nekaj resnice, a sem potihoma upal, da me tu kdo preseneti s uporabnim nasvetom.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.121
7.019
113
Če ne bo ideje za lupljenje, mogoče kak trik da jajce malo na hiterco postaraš? Recimo, da kak dan, dva...preden se da kuhat, pustiš zunaj, na sobni temperaturi ali kaj v tej smeri?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.121
7.019
113
Aha, morda je tu problem, jaz jih namreč pustim nekaj minut, da se posušijo, možakar pa pravi, da bi naj ostale v vodi. Bo za probat.
 

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Nisem še še probala, sem pa videla trik, da jajca pustiš v limoni/kisu in bo kislina pojedla lupino. Potem lahko skuhaš jajca brez lupine - samo v ovoju. TO sem videla v enih receptih o tem, kako do poceni in naravnega kalcijevega preparata.

Mogoče bi bilo za probat s kakšnim jajcem.
 

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.926
113
na temni strani lune
Lupljenje jajc po rusko
grin1.gif



https://m.youtube.com/watch?v=opK1Py1Zkt4
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Aha, morda je tu problem, jaz jih namreč pustim nekaj minut, da se posušijo, možakar pa pravi, da bi naj ostale v vodi. Bo za probat.

Jaz potem vročo vodo nadomestim z ledeno mrzlo in pustim, da se ohladijo. Navadno potem ni težav.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.121
7.019
113
Ja...sem tudi tako delal, le da jih potem pustim na zraku, da se posušijo. Ker si jih potem olupim in spakiram za malico...če pa je še lupina mokra, pa je not tudi mokra, pa mi navlaži celotno malico, zato sem začel puščat da se posušijo
wink-1.gif


Ampak..če se zaradi tega, ker je v vodi, lažje olupi, bom jo pač potem obrisal, ker postanem direkt živčen, če gre zraven lupine še beljak.
 

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Jaz jih dam lupiti zeni, ki je bolj potrpezljiva in izplen je 100%. Vse je odvisno od tega kako lacen si, ker je v premem sorazmerju z zivcnostjo.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Jajce na dveh mestih prebodi najbolje zgoraj in spodaj ter pihaj v eno izmed teh luknjic da se odlepi od ovoja, druga možnost da tako prebodeno postaviš za nekaj minut v hladno vodo--rezultat -lupljenje je zelo lahko.
Druga možnost da jih date v plastično posodo ki je po volumnu večja od jajca in stresate jajce v tej posodi--v nekaj sekundah je olupljeno--
cheer.gif
 

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ne vem kaksna so to bela jajca?! od kur pod neonkami? najbrz se ta res lahko lupijo kot za stavo, ampak taprava domaca kjer kura prezivi 18h na prostem pod svobodnim soncem se kar tezko lupijo.
 

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Barva je odvisna tudi od pasme in hrane, tako da ne sodi preveč po tem.
 

lost1

mnz
19. jul 2007
8.458
146
63
ksz

Preverjen recept je med kuhanjem malo kisa dodaš , potem pa ko so skuhani, jih takoj z mrzlo vodo parkrat prelijes ( obvezno nalij vodo, odlij vodo, nalij vodo, odlij vodo.... zato da se voda zamenja,ker se drugače ogreje) , v isti posodi seveda,ni treba se ene vzet
smile-1.gif


In vsak jajc se bo normalno olupil, nima veze a je svež ali ne.