Tožba zoper zaprtja ceste???

beyond

Pripravnik
14. avg 2007
174
0
16
Brežice
Bom kr povedo za ka se gre.
Poleg hiše imamo gozd, skozi katerega potek makedamska pot do zemljišča (vikend in nekaj trt). Pot ni niker zarisana ampak lastnik se vozi po njej že več 10 let. Kr pot leži na naši zemlji smo mo mi prepovedali da bi se pot obnovila, sj je razvidno iz skic da poti ni niker zarisane. Pred več, kot 40-50 let je bila pot z druge strani ampak zaradi več letne neuporabe te poti se je vse skupi zaraslo in pot je bila potem po naši zemlji. Kr smo si z lastnikom skoz bili v dobrem odnosu ni nikoli prišlo do nesporazuma. Lani pa lastnik šprical travo po sredi poti z bumefektom in tudi ob strani, kjer imamo posejeno travo. Seveda se je trava v roku enega tedna posušila in to kr dost stran od poti. In takrat se je vse skupaj začelo. Novembra pa je lastnik dabavil kamion šudra in nato žačel planirat. Takrat smo vse skupaj ustavli in povedal izvajalcu ki je pot rihtal da stoji pot na naši zemlji in brez našega dovoljenja ne sme nč delat. Seveda je stroje pospravo in odšel domov. Danes pa smo dobil po pošti iz sodišča tožbo, kjer nas lastnik zemljišča toži, da smo smu prepovedal vožnjo do vikenda (mu jo nismo ampak smo mu povedal naše zahteve).

Zne me pa zanima kako naprej. Direkt k odvetniku, advukatu, kjer iskati nasvete pa ali ma on sploh pravico vozit po poti ki ni niker vrisana pa še na njegovi zemlji ni.
Prosim za konkretne in poštene odgovore. Vsak se kaj zastopi v pravne postopke bi mu bil za bilo kake informacije zlo vesel.
LP

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Brez dobrega odvetnika si mrzel pri takšni zadevi. Zato najprej poišči enega dobrega. Pa denar pripravi, nihče danes ne dela zastonj.

Kar se same poti tiče, je tako, da neglede na to, ali je kaj vrisano ali ne, ti poti ne smeš kar zapreti. Nasprotna stran te bo namreč uspešno iztožila, če se odloči. Po drugi strani pa oni drugi ne sme širiti te poti ali delati škode, samo vprašanje je, kao mu to preprečiti, če rine z glavo v zid.

Takole približno ti lahko rečem, da boste v končni fazi prisiljeni popustiti. Glavni razlog je v tem, da ste predolgo pustili uporabo brez nasprotovanja. Je pa precej odvisno tudi od tega, koliko denarja ste pripravljeni zapraviti za tožarjenje.

In še en nasvet: ne se spuščat v fizične konflikte!

L.p., Kloko

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Itak odvetnik. Moje laično znanje in logika, glede na to, kar vidim skozi delo pri odvetniku, ki se ukvarja s temi stvarmi (nisem pravnica drugače):

Pomoje ti lahko nazaj udariš s tožbo zaradi motenja posesti, t.j. da tožena stranka uporablja vaše zemljišče brez dovoljenja. Po logiki je sicer tako, da če ni uradnega dovoljenja, je to vaše zemljišče in ga nihče nima pravice uporabljat - razen, če je bila glede te poti dogovorjena služnost (poglej zemljiškoknjižni izpisek ali kako pogodbo). Tudi če jo je prej 10 let uporabljal...to je bila stvar ustnega dogovora, zdaj ste si premislili in ne pustite več. Mogoče se lahko oprete na to, da do sedaj ni nič spreminjal poti, zdaj pa koplje, nanaša pesek, uničuje travo, itn. in vam to ni všeč (gre za vaše zemljišče in le vaša dobra volja je, da se lahko 10 vozil po njej..).

Je pa spet tko, da je dosti odvisno od njegovih argumentov, dokazil, ipd. (zakaj je toliko let lahko uporabljal to pot, zakaj ni bila urejena legalna služnostna pot, itn.). Dostikrat se zgodi, da v sodbah izgubijo pošteni, dobijo pa največje barabe.

Zberite papirje in se oglasite pri odvetniku, bo on znal najbolje povedat. Vsekakor pa odgovorite na tožbo, če situacija govori v vašo korist. To vam bo pa spet najbolje svetoval odvetnik.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
torej je problem zaradi 0.5m2 zemlje? spet? a vas raznorazni prispevki g. Jermana v nedeljo popolnoma nic ne naucijo?

na koncu se boste skregal, zacel si boste nagajat... se ganjal... izgubil boste pa VSI!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
torej je problem zaradi 0.5m2 zemlje? spet? a vas raznorazni prispevki g. Jermana v nedeljo popolnoma nic ne naucijo?

na koncu se boste skregal, zacel si boste nagajat... se ganjal... izgubil boste pa VSI!

Aha ... torej bi bilo OK, ce jaz zasedem pol metra sirok pas od roba parcele tvoje mamice/ocka za svojo uproabo ? Onadva najbrz ne bosta nic frapirana, tebi bo pa sploh super, ker gledas TV v nedeljo ...

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
Citat:

vsi ne bodo izgubili.
odvetniki bodo mastno zaslužili!
evil.gif

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
poglej, takole je...

dejstvo1: vi ste lastniki zemljišča
dejstvo2: dostop do vikenda se je uporabljal vrsto let, uporabnik pa ni mogel delovati biti dobroverni lastnik te poti, temveč zgolj kot uporabnik.
dejstvo3: ker se predhodno uporabi ceste niste upirali gre za priposestovano služnost.
dejstvo4: s svojimi posegi je sosed motil vašo posest

preberi si tole: http://www.slonep.net/subareas...77&filt=577

ker vas je sosed "najprej udaril na gobec, brez da bi karkoli spraševal", predlagam, da na njegovo tožbo nujno odgovorite prek odvetniške pisarne in navedete ta dejstva, kot si jih tu.
pravica je načeloma na vaši strani, kar pomeni da bodo končni sodni in ostali stroški na strani soseda
wink-1.gif

koneckoncev pa bo po vsej verjetnosti tak, da bo sosed še vedno vozil prek vašega zemljišča, vam bo pa zato moral plačati neko simbolično odškodnino, cesta pa bo morala biti taka, da ne bo pretirrano motila vaše posesti ali povzročala oškodovanje vaše lastnine (zmanjšanje vrednosti, nezmožnost uporabe,...)

l.p.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
Morda sem res prevelik laik v tem, a zakaj bi potem sosed še vedno lahko vozil preko njihovega zemljišča? Kako se lahko v sodni praksi sploh pomisli, da bi sosed dobil karkoli pozitivnega iz njegove tožbe. Pa kaj, če so mu dovolili uporabljali prevoz par let, saj je njihova zemlja, si ne morejo kadarkoli želijo "zmisliti" in rečti ne..zdaj pa več ne moreš tu voziti?

malce težko mi gre ta logika v glavo...

Ali morda obstaja zakon, ki nekomu vsili možnost, da sosed uporablja njegovo zemljo za dovoz na svojo?

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
na vsa tvoja vprašanja so odgovori v članku v mojem linku.

vglavnem, ne moreš kar naenkrat reči ne in prepovedati dovoz. niti se ne more tak dovoz uporabljati kot se ti zljubi, sploh če nisi lastnik.

in da, sodna praksa je taka, da se nujne služnosti dodeljujejo!

l.p.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Jah vsaka bajta naj bi imela urejen dostop. Če ne gre drugače, se to uredi preko drugega zemljišča kot služnostna pot. Samo, če je pri vas služnost urejena po zaraščeni poti, potem je to to. Ne vem zakaj bi sodišče odločilo, da lahko še naprej uporablja to pot, če je drugje pravno-formalno urejena pot (služnostna pot)...no, ampak na sodišču je vse mogoče...včasih tako sodbo dobiš, da ne veš a boš mogu najprej kozlat al te je srat prijelo .

Če je sosed nesramen, lste lahko še vi...za vsa ta leta nazaj zahtevajte uporabnino + odškodnino, ker je uničeval vaše zemljišče.

Smo imeli zdaj en primer, ko je stranka naši navozila kup enega šodra na zemljišče. Smo dobili motenjko, tožena stranka je mogla zemljišče povrniti v prvotno stanje (odvoz šodra) + plačali bodo uporabnino za čas ko so uporabljali zemljišče in so naši stranki nastajali stroški, ker ni mogla uporabljat zemljišča za svoje stvari (kao oportunitetni stroški) + odškodnino za uničevanje zemljišča.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
dragi radirko, z svojo zemljo gospodarim jaz sam ne pa starsi (kot je to zgleda v navadi pri tebi) (ampak to je druga tema).

moram ti povedati da sem ze imel tak primer, ko si je nekdo "prisvojil" par metrov zemlje za pot, na koncu smo se lepo pogovorili, dogovorili in stvar resena! poznam jih pa dosti, ki se "pokoljejo" za par metrov, se tozijo, si nagajajo... na koncu pa mastno sluzijo odvetniki...

avtor: konc koncev poti mu ne mores zapret... jaz bi se potrudil mirno pogovort, ce obstaja varianta da ponovno zaseje travo, pot uredi, ter placa neko "odskodnino" pa stvar resena...

nekaj se zavedajte: ce se zacnete enkrat prepirat s sosedi / mejasi se vse skup slabo konca (nekdo popusti in se odseli)... ker potem "nagajanju" ni konca in kraja... vedno je dobro imeti urejene medsoseske odnose...

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Z zadnjim stavkom se absolutno strinjam - za par m zemlje se res ne splača kregat, če je sosed tak mrhovinar nej ima tistih nekaj m in si jih naj v rit vtakne. Jst vedno zagovarjam to, da naj se vsak za svoj prag pobriga, sosedovga pa pri miru pusti.
zmaga.gif

Žal se pa vedno najde kak sosed, iz izkušenj so ponavadi to kaki penzionerji, ki imajo že tko ali tko vsega preveč, ki mu je tako pričkanje v užitek oz. za preganjanje dolgčasa...in žal, če pride do tožbe in se res ne da socializirano zmenit, ni drugega kot da se tožariš...valda ne boš brez boja pustil sosedu, da prevzame tvojo lastnino + še plačaš njegove pravdne stroške + kako odškodnino za nevem, čustvene težave, ker jih je utrpel za to, ker ni smel marjetic posadit...
bonk.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
hja ampak enkrat moras crto potegnt kaj je vec vredno: tistih par m2 zemlje ali cas/denar/zdravje izgubljeno na sodiscu...

kot sem tu razumel so se oni dobro "stekal" samo enkrat je sosed z boom efektom malo "posiril" cesto. takrat bi se mogli pogovort po mojem so pa sli vk sosedu in skregal na "mrtvo"...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.754
6.746
113
pri taščici
Praktično enako zgodba se je dogajala pri nas.
Sosed je imel vikend! S čudnim in hitrim razgovorom je dobil dovoljenje za postavitev garaže od moje mame. Nato postavi garažo praktično na gozdno cesto , ki je bila na našem zemljišču, po spodnji strani ceste je pa meja. Ko hiša stoji začne fehtat da mu poderemo neko drevo, češ da je preveč na cesti.
Ker smo bili že enkrat izigrani in ker je nam on zaprl pot smo rekli ne.
Šel je do odvetnika in je prišel dopis, kjer je nakladal kako mu branimo pot, kako on in predniki to pot uporablja že 100 let... itd
Ker mi je to dvignilo pokrov in ker sem vedel da je "zmaga" naša, sem sam napisal odgovor odvetnikom. Kljub grožnjam s tožbami itd od takrat ni bilo nobenega dopisa več (že tri let ače ne več). Probal je tudi s policijo, pa ni bilo uspeha.

Sicer je pri vas stvar bolj komplicirana, ker je že tožba v igri, zato bo treba res najbrž odvetnika, sem pa prepričan, da ste vi v prednosti. A lahko s čimerkoli dokazuje da si mu zaprl pot? Če mu preprečiš nasipanje, še ne pomeni da mu preprečiš pot, vsaj po mojem mnenju. Ne se ustrašit, pojdi do kakega odvetnika če ne drugega po kak nasvet.

Eni res nimajo nikdar dovolj...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
dragi radirko, z svojo zemljo gospodarim jaz sam ne pa starsi ...

Super, torej jaz bi si prisvojil del tvoje parcele, ker mi to ravno ustreza ... kaksna se ti zdi ta ideja ?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
daj radirko preberi malo vse skup pa bos mogoce razumel... saj vem da je tezko... ampka mogoce ti bo ratalo...

ideja je odlicna.. seveda mi bos za m2 placal 300€...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
daj radirko preberi malo vse skup pa bos mogoce razumel... saj vem da je tezko... ampka mogoce ti bo ratalo...

ideja je odlicna.. seveda mi bos za m2 placal 300€...

C, c, c ... a te Jerman na TV ni nic izucil ? Ti bos meni to odstopil, potem bova pa taboljsa kolega, ker si pogruntal globlji smisel njegovih oddaj
stupid-1.gif

Sam ne bi pozrl zdravila, ki ga predlagas drugim ?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
ja mene je jerman izucil (morda bi pa lahko malo bolj natacno zacel prebirat objave... ali si povsod tako povrsen?)

point je bil (in je) da bi se morali najprej probat pogovort, se sami med sabo zment za kako pametno "odskodnino" oz najt skupn jezik... in ja vcasih je v takih primerih bolje "pozret" par € (kaksn m2 zemlje) kot se tozart ker na koncu se to vlece par let, se s sosedom grdo gledas, prepiras, nagajas in seveda veselo placujes odvetnika ter sodnijo...

problem je ker eni kar ne znajo popustit in mislijo kako bojo vse iztozil kako bo pa sodnija vse resila... potem pa izgubijo pa spet jokajo...

radirko upam da se zavedas da pot mora biti! in da dovoza ne sme omejevati....

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
348
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik elo pravi:
preberi si tole: http://www.slonep.net/subareas...77&filt=577
Zanimiv in pomemben odstavek:
Stvarna služnost se lahko pridobi tudi s prisposestvovanjem, in sicer tako, da je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost 20 let , lastnik služeče nepremičnine pa temu ni nasprotoval. Seveda prisposestvovanja ni, če je lastnik gospodujoče stvari izvrševal služnost tako, da je zlorabljal zaupanje lastnika služeče stvari ali da se je pri tem uporabill zvijače ali sile.

Po moje mu lahko komot zavrne prehod po tej poti, če ima že vpisano služnostno pot. To, da je on ni uporabljal in je zarasla je čisto in samo njegov problem. Važno je, da ni prišlo do priposestvovanja.
Verjetno bo res najbolje, da si najame odvetnika, katerega bo itak zdrahar na koncu plačal. Hkrati bi ga pa še tožil za vrnitev zemlje v predhodno stanje.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Citat:
Uporabnik pikapoka pravi:
Smo imeli zdaj en primer, ko je stranka naši navozila kup enega šodra na zemljišče. Smo dobili motenjko, tožena stranka je mogla zemljišče povrniti v prvotno stanje (odvoz šodra) + plačali bodo uporabnino za čas ko so uporabljali zemljišče in so naši stranki nastajali stroški, ker ni mogla uporabljat zemljišča za svoje stvari (kao oportunitetni stroški) + odškodnino za uničevanje zemljišča.

Zanimivo. Imamo podoben primer, kjer solastnik parcele, kljub sklenjeni poravnavi, preprečuje fizično delitev parcele. Vložena je tožba za uporabnino, vendar nas odvetnik ni opozoril na možnost oportunitetnih stroškov. Vložili smo samo tožbo za uporabnino. Ali lahko tožbeni zahtevek še razširimo na glavni obravnavi? Izdana je bila zamudna sodba, vendar je sodišče nasprotni stranki, dovolilo vrnitev v prejšnje stanje, brez možnosti pritožbe z naše strani. To je sicer zgodba za "saj ni res, pa je", saj je bilo očitno, da veze in poznanstva naredijo svoje. Zdaj pa čakamo že približno pol leta, vendar se nič ne premakne. Vse skupaj traja že sedem let, sama tožba za uporabnino pa je bila vložena pred tremi leti. Pred tremi meseci je bil vložen tudi predlog za izvršbo poravnave, kjer se ravno tako nič ne premakne. Gre pa za zazidljivo parcelo na obrobju Ljubljane v velikosti 500m2, ki je vredna kar precej. Solastnik na vse pretege zavlačuje, ker očitno pričakuje, da bomo odnehali in mu brez plačila prepustili tudi naš del parcele. Ves čas uporablja parcelo v celoti. Verjetno ima veze in poznanstva na sodišču, saj ga varnostniki samo pozdravijo in ga brez pregleda spustijo mimo.