Toshiba satellite problem

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Punca ma problem s tem prenosnikom. Baterija brez napajanja zdrži slabih 20 min oziroma še manj. Prenosnik je star eno leto in se mi zdi, da je baterija mnogo prekmalu "spustila dušo". Kaj je za stroriti? Verjetno pride v poštev samo menjava baterije ali pač?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.387
5.662
113
stein kje si.....toshiba je v težavah
tongue-1.gif

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Kateri sistem imaš naložen,kakšno imaš osvetlitev zaslona,koliko procesov ti laufa na prenosniku,gledaš filme ali igraš igerce na njem,ko imaš napajanje iz baterije?
Vse našteto požira baterijo.
Toshiba ima programček power saver v katerem lahko daš svetlost zaslona na minimum in spodaj boš videl črtico,ko boš dal svetlost zaslona na manj ti bo povečalo čas baterije.Tudi sam imam toshibo staro skoraj 2 leti in mi baterija zdrži okrog 3,5h.
V ozadju mi teče samo 27 procesov,če pa pri napajanju iz baterije dam hitrost procesorja na full in zaslon,pa da še kak film zaženem pa mi tudi zdrži samo okrog 40min.

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Osvetlitev je na minimum, računalnik v mirovanju (se pravi ne teče noben film, nobena igrca, nič), s powersaverjem sem probal pa nič ne pomaga. Gor so XP-ji.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
V bodoce naj ne pocne stvari, ki dodatno krajsajo zivljensko dobo bateriji (temperaturni ekstremi, odvecni polnilni cikli). Ce je baterija slucajno se v garanciji (ne vem kako dolgo to ima Toshiba, najbrz pa je ze zunaj), pa tako nimas kaj razmisljati -> servis.

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Računalnik ni doživljal nobenih temp. ekstremov saj je večino cajta v stanovanju. Ni šla nikoli z njim v saharo oziroma na antarktiko :D
Glede odvečnih polnilnih ciklov pa ne vem kako je s tem. Sej te nove baterije niso dovzetne na to ali pač?

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
imela jo je notri in konstantno na elektriki posledično je baterijo uničila... če imaš laptop doma na mizi potem se vzame baterija ven in se jo občasno napolni in isprazne... potem drži tudi tri leta če je treba

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Verjetno je to vzrok ja.
Garancija več ne velja, zdej a kdo mogoče ve, kje dobit vredu baterijo, samo da ne bo stala 2/3 vrednosti prenosnika?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Zorroslav pravi:
Sej te nove baterije niso dovzetne na to ali pač?
So.
Število ciklov je skoraj najbolj uničujoča stvar za njih.
Večkrat sprazniš in polniš, prej crkne.
"Pomaga" tudi, če malo sprazniš, pa greš polnit (ne do vrha), pa spet malo prazniš, pa spet malo polniš.
("pomaga" v narekovajih, torej pomaga, da se baterija prej iztroši)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik netko pravi:
imela jo je notri in konstantno na elektriki posledično je baterijo uničila... če imaš laptop doma na mizi potem se vzame baterija ven in se jo občasno napolni in isprazne... potem drži tudi tri leta če je treba
Jaz ima 3 leta laptop praktično vsak dan vsaj 8 ur prižgan, na AC, baterija je skoz not.
Še vedno dela vsaj uro pa pol (da ne bom preveč rekel, 90% bi 2 uri tudi zdržala).

Bi pomagalo, če bi nastavil, da se ne gre polnit, če je še nad 75% polna, samo je že tak dobra, pa laptop bo prej zastarel kot bi baterija crknila.

Stavim pa, da bo punci v roku enega leta že delala le na pol zmogljivosti
tongue-1.gif

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Citat:
Uporabnik netko pravi:

Sam imam laptopa prižganega že cca 5 let (vmes je bil izklopljen iz elektrike mislim da 3x, ko sem na avtu resetiral servisni interval. Pa mogoče parkrat, ko je zmanjkalo elektrike), pa baterija še kar zdrži 2 uri. Imam pa HPja

sprasujem se.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Enako. Toshiba Satellite Pro M70. Že dobra 4 leta je 24/7 priklopljen na elektriko, razen ko grem kam. Baterija še vedno zdrži okoli 90-120 minut (web browsing + WIFI).

Enako počnem tudi z novim prenosnikom.

Sploh neumno se mi zdi jemat baterijo ven iz računalnika.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Če je računalnik star manj kot eno leto in drži baterija res manj kot pol ure, ti jo bodo na servisu brez kakršnihkoli komplikacij zamenjali za novo.
Kateri OS je nameščen (original inštalacija)? Je nameščen Toshiba power manager?

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
windowsi niso originalni, power manager pa je inštaliran.
Kolk cajta majo toshibe garancijo?

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Zorroslav pravi:
Računalnik ni doživljal nobenih temp. ekstremov saj je večino cajta v stanovanju. Ni šla nikoli z njim v saharo oziroma na antarktiko :D

Najvecji ekstremi so doma v postelji, na kavcu ali na mizi, kjer uporabniki dajo racunalnik na cunjo (odejo, deko, prt ...), tako da je pretok zraka slabsi oziroma ga sploh ni. Ponavadi se od tega racunalnik ugasne (pregrevanje procesorja), mozno ga pa je seveda imeti ravno tako, da se samo bistveno bolj greje, kot bi se sicer. Bolj kot se pregreva, prej bo kaj krepnilo. V Sahari bo morda temperatura visja za 10-20 stopinj, ker je toliko toplejsi tudi ambient, z oviranim hlajenjem se pa temperatura lahko dvigne se bistveno bolj (primer mojega procesorja: ~80 stopinj, preden se sam ugasne, med normalnim obratovanjem ne pride nad 50 stopinj).

Citat:
Glede odvečnih polnilnih ciklov pa ne vem kako je s tem. Sej te nove baterije niso dovzetne na to ali pač?

Litijeve sekundarne celice prezivijo par sto polnilnih ciklov, preden kapaciteta pade pod par deset procentov zacetne.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

In zakaj je po tvoje smiselno imeti baterijo v predalu ko imaš računalnik na domači mizi?

Shelf-life litijevih baterij je itak par let, če jo uporabljaš ali ne. Občutljivost na polnjenje/praznenje je pri li-ion baterijah minimalna. Če jo dvakrat izprazniš do polovice in potem napolniš, je to šele en cikel. Zdržijo jih najmanj 500-1000. Če je prenosnik nenehno na elektriki, tako ali tako črpa elektriko direktno iz napajalnika in ne preko baterije. Ko se le ta izprazni do 95%, jo dopolni. Če to narediš 20-krat, je to šele en cikel.

Torej - zakaj bi bilo treba baterijo tako zelo ujčkat, sploh če prenosnik menjaš na 3-4 leta?