Toplotna črpalka

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
Rad bi si vgradil toplotno črpalko v kurilnico.

Problemov je več:

-Rad bi 300l toplotno črpalko ki ima kompresor nad bojlerjem.
-Višina stropa 211cm

Našel sem toplotno črpalko ki je primerna za to višino (Tehnohlad - TČ Z2 BH)

Zanima me kvalteta tehnohlad TČ. Ali obstaja kakšna alternativa.

V termotehniki sicer zagotavljajo da bi bila njihova TČ ok, vendar sem skeptičen zaradi višine in servisiranja (višina 183cm). Pokrov je plastičen in se ga ne bo dalo odstranit (razlika 28cm)

LP Mare

Nazadnje urejeno:

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
kurilnica je povezana z garažo, kjer je poleti 26 stopinj. Mislim da ne bo problema

LP

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
tudi mene nekaj zanima

Kako je z vgradnjo inverter klime (to je TČ zrak/zrak) na podstrešje
Je to boljše/slabše kot če je zunaj? zakaj?
pozimi je na podstrežju bolj toplo kot zunaj kar je lahko samo plus?
poleti je na podstrešju bolj vroče kar pa pomeni ....? plus ali minus?
kaj so lahko se druge prednosti/slabosti?

hvala

Nazadnje urejeno:

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Upam, da boš kurilnico poleti lahko prezračeval, sicer boš imel hladilnico, COP pa 1

zakaj že?z eno 300l Tč mu ne bo uspelo zbiti temperature za 20 stopinj sploh če je prostor velik vsaj 20m2

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik jgfd pravi:
tudi mene nekaj zanima

Kako je z vgradnjo inverter klime (to je TČ zrak/zrak) na podstrešje
Je to boljše/slabše kot če je zunaj? zakaj?
pozimi je na podstrežju bolj toplo kot zunaj kar je lahko samo plus?
poleti je na podstrešju bolj vroče kar pa pomeni ....? plus ali minus?
kaj so lahko se druge prednosti/slabosti?

hvala

za pozimo bo to odlično ker boš imel boljši izkoristek.za poleti pa čisto odvisno koliko imaš temperaturo na podsrehi.če imaš tm tm z zunanjo potem ne bo težav če pa bo temperatura preko 35stopinj zunaj pa recimo 28 pa boš na slabšem

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Ce sem prav zasledil se TC ne priporocajo vec voda voda ampak zrak voda. Kaksna mora bit primerna kurilnica za postavitev take TC?
Mora imeti to kaksne velke odprtine za zracnike al kako je stem? V nasi kurilnici je sicer dost velko okno samo nevem ce ga je imeti smotrno skoz odprtega. Majo take TC se kaksne odduske, kaksnih kondenzov itd.

V kurilnici imamo pa okno in dimnik odprtino

vip25

Zelenc'
24. jan 2011
26
0
1
Ralliart kolikor sem zasledil se tu pogovarjajo o TČ za sanitarno vodo in ne za ogrevanje.
Za ogrevanje se ti še vedno bol splača TČ voda-voda kot zrak-voda, saj imaš pri voda-voda absolutno boljši izkoristek kot pri zrak-voda.
Drugače pa če imate postavljeno TČ za sanitarno vodo v kurilnici, vam poleti TČ ohladi prostor maksimalno za 5°C od temperature ki je bila prej v prostoru. Za pozimi pa se lahko bojler TČ priključi na centralno peč in ko kurite za ogrevanje stanovanja še zraven ogrevate sanitarno vodo in ni potrebno še dodatno delovanje TČ.

lp

Tadej

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Zdajle se v tej temi mešajo tri različne stvari...

prvi sprašuje za TČ za ogrevanje sanitarne vode, drugi sprašuje glede montaže klime (TČ zrak/zrak) na podstrešje, ti pa sprašuješ kaj potegne za sabo inštalacija TČ zrak/voda v kurilnico.

Glede prvega..žal nisem na tekočem kako stvari delujejo in kaj se lahko pričakuje.

Glede klime na podstrešju...ai je podstrešje prezračevano? Kake odprtine, okno? Če je, potem se jo lahko montira tudi gor (kot je ženedko rekel rabiš tudi odvod kondenza)..vendar....bo klima poleti dodatno ogrevala podstrešje ter pozimi dodtano hladila, tako da rčaunati s tem da je podstrešje toplo (pozimi) nima veze, ker ga bo klima shladila v šusu.
V kolikor na podstrešju ni nobene odprtine bi sam odsvetoval montažo klime v tak prostor (identično kot za TČ za sanitarno vodo)...s to razliko da klima deluje 24 ur dnevno...torej rabi veliko količino 'svežega' zraka iz katerega lahko ali odvzema toploto ali mu jo oddaja.

Zadnje: TČ zrak/voda..zadeva je iz dveh delov...zunanja enota (običjano nekje med 60x30 cm, višine cca. 90 cm, teže okoli 100 kg) ter notranje enote, ki se jo montira v kurilnico. Seveda rabiš še bojler sanitarne vode, te rpovezavo med zunanjo in notranjo enoto (2 x bakrena cev, 1 x kabel) ter ustrezno napajanje zunanje enote (običjano 3 faze), ter na notranji enoti tudi nekaj štroma, če imša v bojlerju tudi el. grelce v rpimeru izpada TČ.

Recimo en primer:

http://www.klima-stagoj.si/materijal/TOSHIBA%20Estia_si_2010.pdf

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Vincent in ostali dej pejte v drugo temo ki je o toplotni crpalki pa te tam vprasam, ker sm slabo prebral tole temo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik shift pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Upam, da boš kurilnico poleti lahko prezračeval, sicer boš imel hladilnico, COP pa 1

zakaj že?z eno 300l Tč mu ne bo uspelo zbiti temperature za 20 stopinj sploh če je prostor velik vsaj 20m2

Potem imam jaz čudežno toplotno črpalko, kjer mi celo odprto klet (90 m2) poleti ohladi pod 17

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
jaz imam trenutno v kurilnici cca 16m2 ....13 stopinj. Mi TČ še kar laufa.
Bi pa nekaj vprašal, če je kakšen monter tukaj. TČ je termotehnika 300l. Povezana je s kotlom.
Med kotlom in TČ je pumpa, ki je vezana na termostat ot. stikalo, ki je namenjeno temu, da v vmesnem obdobju (jesen - pomlad) dogreje vodo v TČ, če bi le ta se prehitro ohladila zaradi trenutne velike porabe. TČ je nastavljena na 52 stopinj, stikalo na pumpo pa na cca 45 stopinj. To pomeni, če bi temp. vode padla pod 45 stopinj, bi vklopilo pumpo in bi iz kotla pomagala segreti vodo do teh 45 stopinj. Potem TČ šiba dalje sama. Pozimi, ko je prehladno se TČ enostavno izključi (iz elektrike vn) ali pa nastavi na program (P2) kjer se kompresor več ne vključuje ampak samo greje vodo v TČ s pomočjo kotla.
In zdaj me zanima: Nikjer ne zasledim, ali je sploh pumpa in termostat med TČ in kotlom smiselna, glede na to , da TČ očitno sama vleče vodo iz kotla, ko je programirana tako (P2)??? In ali pumpa in termostat moti delovanje programa (P2)????

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik john pravi:
Rad bi si vgradil toplotno črpalko v kurilnico.

Problemov je več:

-Rad bi 300l toplotno črpalko ki ima kompresor nad bojlerjem.
-Višina stropa 211cm

Našel sem toplotno črpalko ki je primerna za to višino (Tehnohlad - TČ Z2 BH)

Zanima me kvalteta tehnohlad TČ. Ali obstaja kakšna alternativa.

V termotehniki sicer zagotavljajo da bi bila njihova TČ ok, vendar sem skeptičen zaradi višine in servisiranja (višina 183cm). Pokrov je plastičen in se ga ne bo dalo odstranit (razlika 28cm)

LP Mare

kaj se tiče termotehnike se ne rabiš bati nič. sam jo imam doma dela kot bomba ,servis za njih je zagotovljen kot za bilokatere. zmontiral pa sem jih tudi kar nekaj vsi zadovoljni,glede višina je pa pri tebi kot praviš problem, jo to pa boš moral sem rešiti,imaš pa toplotne ki imajo kompresor na strani ,upam da si jih pogledal.
write.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Bi pa nekaj vprašal, če je kakšen monter tukaj. TČ je termotehnika 300l. Povezana je s kotlom.
Med kotlom in TČ je pumpa, ki je vezana na termostat ot. stikalo, ki je namenjeno temu, da v vmesnem obdobju (jesen - pomlad) dogreje vodo v TČ, če bi le ta se prehitro ohladila zaradi trenutne velike porabe. TČ je nastavljena na 52 stopinj, stikalo na pumpo pa na cca 45 stopinj. To pomeni, če bi temp. vode padla pod 45 stopinj, bi vklopilo pumpo in bi iz kotla pomagala segreti vodo do teh 45 stopinj. Potem TČ šiba dalje sama. Pozimi, ko je prehladno se TČ enostavno izključi (iz elektrike vn) ali pa nastavi na program (P2) kjer se kompresor več ne vključuje ampak samo greje vodo v TČ s pomočjo kotla.
In zdaj me zanima: Nikjer ne zasledim, ali je sploh pumpa in termostat med TČ in kotlom smiselna, glede na to , da TČ očitno sama vleče vodo iz kotla, ko je programirana tako (P2)??? In ali pumpa in termostat moti delovanje programa (P2)????

napiši točen tip TČ pa ti povem. sam imam termotehniko ,vmes med kotlom in TČ samo obtočno črpalko in nepovratni ventil in nič drugo,pozimi je kompresor izklopljen vodo ogrevav preko peči.
zmaga.gif

top_shit

Pripravnik
13. maj 2011
555
0
16
Še jest pristavim piskerček:
imamo TČ Termotehnika že 4 leta, vse BP, je 300 l, verjetno podobna zgornjim, ki jo mate.
Prostor poleti shladi na cca. 16 stopinj, pozimi manj, ker je v istem prostoru,kot centralna peč ... okno je skoz mal odprto, kondenz pa v tla ...
Več kot zadovoljni ...
cheer.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:

napiši točen tip TČ pa ti povem. sam imam termotehniko ,vmes med kotlom in TČ samo obtočno črpalko in nepovratni ventil in nič drugo,pozimi je kompresor izklopljen vodo ogrevav preko peči.
zmaga.gif
TČ 2RT 322 AVT SOLAR (kolektorji niso priklopljeni)