Toplotna črpalka - voda ali zrak?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.462
147
63
Razmišljam v smeri toplotne črpalke,saj naj bi bil prihranek napram olju visok, pa tudi po pogovoru z lastnikom ene izmed teh ( vodne), mi je dalo malo mislit, saj naj bi na našem koncu imeli kar dosti jih na vodo.
Zdej odkrito povedano nimam pojma o topotnih črpalkah,niti kako delajo, kaj se zmontira kam, ampak če je ta voda in se to da izkoristit pa prišparat na dolgi rok, zakaj pa ne.

Kam se obrniti, kaj pazit? Cenovno naj bi se investicija gibala okoli 10k€ če sem prav poslušal.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
V osnovi obe delujeta na isti princip, le da ena vleče toploto iz zraka, druga pa iz vode. Če je podtalnica blizu je seveda smiselno dati prednost voda-voda. Podtalnica ima tudi pozimi ene 8 stopinj, zrak pa ima koliko?

Cene so pa odvisne od proizvajalca. TČ voda so že od ene 4,5 k naprej, zrak pa kakšnega tisočaka višje.

Tukaj je precej na široko opisano:
TČ zrak-voda
TČ voda-voda

Sicer pa je literature malo morje, še več pa debat na kakšnem forumu.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ti morš najprej mal hišo opisat ..kvadraturo, izolacijo sten, stropa, tal, oken, grelna telesa...število članov, lokacija, kaj zemlje okoli, podtalnica...potem se pa lahko razglablja kaj ja in kaj ne in čemu tako...

To kar si zdaj napisal in veš zgolj pomeni da si lenčina in se ti ne da nič poiskat
wink-1.gif

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Itak. Lahko se pri meni oglasiš na pivu, pa boš videl kako dela TČ Zrak -> Voda, Toshiba Estia 11Kw. Največji račun, ki sem ga plačal Elektru letos je bil 120€, v tem pa je vključeno tudi 60€ normalne mesečne porabe:)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.974
113
pri taščici
Pa za vodo (podtalnico) rabiš soglasje arso. Pa glej da nimaš kakšne problematične vode. Znanec ima baje zaradi velike količine železa v njej kar nekaj težav.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.043
11.160
113
Kakšnih težav? Sej podtalnica samo obliva cevi, sej ne kuriš tiste vode.

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
za vodo vod kr pozabi, ne boš skoz pršu..... Že same vrtine so cca 2000 naprej (idealni pogoji). Morš met pa dve vrtine vsaj 15 metrov narazen. Druga stvar imet meš še arso in leborat, če boš prjavlal....

tko da za 10 jurjev nikakor ne boš skoz pršu......

Pa še nekaj, za TČ je najbolje met nizkokotlovno ogrevanje, torej talno povsod. Vse ostalo je bolj tko tko... sicer še vedno ceneje, ampak neprimerljivo z nizkokotolovnim sistemom.