Topla greda

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Tele tople grede so vedno neke majhne verzije, jest sem pa studiral v smeri 2 m sirine in 10 dolzine pa visino tm okol 1m pa nevem potem iz cesa se dela taka, pa tudi ce se da zemlje notri za vseh 1 m visine ali se da manj?

Zakaj bi jo delal, pa zato ker se zemlja bolje greje pa ta 1 m visine se ti ni treba tolk sklanjat. Ce to odtehta vso delo

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Odvisno ali hočeš začasno konstrukcijo ali nekaj trajnega. Začasne konstrukcije so običajno sestavljene iz ukrivljenih palic in pokrite s polivinilom.

Visoke tople grede so spet nekaj drugega.

Jaz sem si zamislila, da bomo imeli pol vkopan rastlinjak. Poglebljen zato, ker je spodaj zemlja malo toplejša, manj pa je tudi zunanje konstrukcije, kar pride prav ob vetrovnih dneh.

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Jaz sem lani postavil polivinalsto iz odpadkov... stroški cca 30€ + 2 dni dela, od orodja motorka, kladu, baterijska, pest šraufov in žebljev. Čez poletje je bial za zaščito paradajza pred dežjem, jeseni sem zapr še stranice... lahko posliakm še iz drugih kotov, je velikosti cca 4×7m
2188378-310720141665.jpg

Priponke

• 2188378-310720141665.jpg
    2188378-310720141665.jpg
    164,8 KB · Ogledi: 2.436

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.636
727
113
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Tele tople grede so vedno neke majhne verzije, jest sem pa studiral v smeri 2 m sirine in 10 dolzine pa visino tm okol 1m pa nevem potem iz cesa se dela taka, pa tudi ce se da zemlje notri za vseh 1 m visine ali se da manj?

To so visoke grede.
Ni samo zemlja, so veje, kompost, bio odpadki,... pooglal za pravi vrstni red

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Joj pardon ne topla greda ampak visoka greda ja, pac iz strani se bolj zemlja ogreva, samo nevem a bi to delal iz kaksnih siporeksov, kr navadnih plohov kateri sicer zgnijejo cez cas al iz cesa da so stroski cim mnajsi in da zadevo drzi skupaj

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
No, zdaj ko je razæiščeno, da gre za visoke grede bi jaz rekel, da je to s segrevanjem zemlje ena velika neumnost. Že res, da se zemlja načeloma prej segreje, ampak je tu prihranek časa minimalen. Jaz bi visoko gredo delal samo zato, da ni treba čepet na zelji ko delaš na vrtu. Ampak samo zato mi ne odtehta stroška za visoko gredo in pa prostora, ki ga vzame.
Če hočeš delat gredo take dimenzije kot ti opisuješ, po moje pride v poštev samo les (pošteni plohi pa koli v zemljo - to bi po moje moralo držat ene 10 let) ali pa beton.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.093
113
Še najbolj se visoka grede segreje, ko jo narediš in material razpada in zaradi tega nastane nekaj toplote. Ker mislim, da le redko kdo vsako leto gredo zloži znova z novim materialom, tega vira gretja naslednja leta ni več.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Potem bi jaz priporočila, da se prebere kaj od Sepp Holzerja - pionirja permakulture. Pri njehovih visokih gredah se zemmlja segreva od znotraj zaradi razkroja. Marsikateri rastlini je všeč, če ima korenine na toplem, podaljša pa se tudi sama sezona. na dnu je običajno kakšen odaden les, potem pa po plasteh naprej.

Je pa teba stvari narediti tako, kot je treba, drugače bo samo visoka in suha greda, ker bo vsa voda odtekla.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
To je res in na to nisem pomislil. Ampak (ker je vedno ampak) najbrž tople grede ne delaš ravno pozno jeseni, se pravi da je najbolj intenzivna mikrobna aktivnost preko leta, ko je dodatna temperatura pravzaprav odveč.

Po drugi strani se vrtove gnoji jeseni, torej tudi visoko gredo in če ne gnojimo ravno s humusom, bo gnoj nekaj vseeno dal od sebe. Ampak, gnoj to naredi tudi na tleh ....

tomi

Guru
1. sep 2007
18.715
9.914
113
40
MB
- 2m v sirino bos tezko okopaval
- izvedba ce hoces dobro,bo draga (smo jih ze naredili kr nekaj)
- vizija da bos jo naredil sam v 2 popoldnevih ni vzdrzna
- vedet je treba par stvari kot so ze napisali in tudi zascita pred golaznijo
- malo si poracunaj koliko pol potrebujes materiala za to napolnit

Skratka ce hoces dobro pa da nisi nek mahnjenec na to, se ne splaca

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ja sej razumem, 2 m sirine je zato da gres okol in okol 1m. Mogoce ji bih pa vec naredil. Pac po vecini se gre zato da se ne sklanjas. Pogledal sem si na netu kako zgledajo te plasti ja, samo to vrjetno igra vlogo par let potem pa ponovi postopek ce ces da zadeve gnijejo humusi itd in da ima zato rastlina boljso rast.

Kaj pa ce bi igral samo na vlogo dviga vrta na 1m, zemlje bi bilo vrjetno dosti pol metra da se ne izsusi ali pac?