TOM

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Pozdravljeni

Nekje mi je prišlo na uho, da bi se moralo v bližnji prihodnosti v vsa stanovanja vgradit števce za ogrevanje, saj je to nenormalno, da ti kurijo 24 ur/dan kot zmešani, da zapiraš vse radiatorje in odpiraš okna, na konc meseca pa dobiš račun da te kap, za tisti 2 uri na dan ko odpreš radiator (sploh ker si v službi od 7:30 do 16:30). A je komu to kaj znano?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Bojo počasi obvezni ja, zanimivo je, da po vgradnji teh, poraba povsod čez noč čudežno pade za 50%.

pipo

Majstr
19. mar 2008
934
446
63
1.10.2011 je rok, do katerega morajo biti vgrajeni kalorimetri v večstanovanjskih zgradbah.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.123
3.178
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Bojo počasi obvezni ja, zanimivo je, da po vgradnji teh, poraba povsod čez noč čudežno pade za 50%.

To niti ni rečeno da je res sedaj ko se je pavšal plačeval na cel stanovanjski blok te je lahko upravljalec nategoval v smislu "vi niste veliko porabili ostali pa so". Zato pa se je kurjač vozil z novim BMW pa še nekateri ostali. Je pa res da bodo sedaj tisti potratneži ki so pri -10 imeli odprta okna malo razmislili o smotrnosti njihovega početja.

Nazadnje urejeno:

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
1.10.2011 je rok, do katerega morajo biti vgrajeni kalorimetri v večstanovanjskih zgradbah.

a je to preverjen podatek?

Mr_Orange

Pripravnik
15. avg 2007
723
3
18
49
Murgle
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:

To niti ni rečeno da je res sedaj ko se je pavšal plačeval na cel stanovanjski blok te je lahko upravljalec nategoval v smislu "vi niste veliko porabili ostali pa so". Zato pa se je kurjač vozil z novim BMW pa še nekateri ostali. Je pa res da bodo sedaj tisti potratneži ki so pri -10 imeli odprta okna malo razmislili o smotrnosti njihovega početja.

No, recimo pri nas smo lani vgradili kalorimetre (sem na srečo uspel vse naše penzioniste prepričat da se bolj splača že predčasno jih vgradit), pa lahko iz prve roke zatrdim,da poraba pade za 50% - pri meni še malo več. Se mi jih je pa kar nekaj posredno zahvalilo (dandanašnji ti tak al tak ne bo več nihče rekel hvala v obraz), ko so mi govorili koliko so sedaj privarčevali preko zime. Kar se mene tiče so kalorimetri čista zmaga
cheer.gif
, strošek vgradnje sem si pa itak že preko manjše porabe povrnil - v eni sezoni.

Glede začetka veljavnosti pa: Uradni list 37. in 47. člen
cheer.gif

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
Izvlečki iz Energetskega zakona (Ur.l.RS št. 27/2007, 70/2008)

37. člen

Besedilo 94. člena se spremeni tako, da se glasi:

"V večstanovanjskih stavbah in drugih stavbah z najmanj štirimi posameznimi deli, ki se oskrbujejo s toploto prek skupnega sistema za ogrevanje, se stroške za ogrevanje in toplo vodo obračunava v pretežnem delu na osnovi dejanske porabe toplote. V ta namen lastniki posameznih delov stavbe vgradijo merilne naprave, ki omogočajo indikacijo dejanske porabe toplote posameznega dela stavbe. Minister, pristojen za okolje, izda predpis, ki določa način merjenja, delitve ter obračuna stroškov za toploto v večstanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli. Podlaga za obračun so stroški, ki so določeni na podlagi merjenja porabe toplote celotne stavbe.

Lastniki posameznih delov stavbe, za katere niso na razpolago odčitki z merilnih naprav, ker niso pravilno nameščene ali ker lastniki ne omogočajo njihovega o odčitavanja, plačajo energijo po ključu delitve ogrevanje površine oziroma ogrevane prostornine, povečano na način, določen s predpisom iz prejšnjega odstavka, tako, da se tem lastnikom onemogoči udeležba na prihrankih energije celotne stavbe, doseženih z namestitvijo naprav in obračunom stroškov po dejanski porabi toplote.".
KAZENSKE DOLOČBE
113.e člen

Z globo 1.200 evrov se kaznuje za prekršek dobavitelj toplote, če v večstanovanjskih stavbah in drugih stavbah z več posameznimi deli ne obračunava stroškov toplote po dejanski porabi za vsak njen posamezni del skladno s predpisom iz prvega odstavka 94. člena tega zakona.

Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek lastnik posameznega dela stavbe, če ne vgradi merilnih naprav v skladu s prvim odstavkom 94. člena tega zakona.
113.f člen

Z globo 1.200 evrov se kaznuje za prekršek izvajalec delitve in obračuna stroškov za toploto v večstanovanjskih stavbah in drugih stavbah z najmanj štirimi posameznimi deli, ki ravna v nasprotju s predpisom iz prvega odstavka 94. člena tega zakona.

Z globo 400 evrov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba izvajalca delitve in obračuna.".

PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
47. člen

Lastniki posameznih delov stavb morajo obveznosti iz 94. člena izpolniti najkasneje do 1. oktobra 2011, do takrat pa se stroški za ogrevanje in toplo vodo obračunavajo po dosedanjih predpisih.