Tih računalnik

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Imam namen menjat svojo predpotopno computer opremo a nimam kaj dosti pojma o tem.

Želje velike a glavne so:
popolnoma tih računalnik
velik disk
2 HDMI izhoda (en na monitor, drugi za TV) tudi če je samo en za TV bom preživel, za monitor je VGA tudi OK)
Predvajanje HD filmov na TV.
Računalnik je prižgan 24/7
Operacijskega sistema ne rabim ker gre gor Ubuntu kot je na stari mašini.

Te zadeve so glavne, ker igric ne igram, z grafiko se tudi ne ubadam kaj preveč.

Ima kdo kakšno idejo kaj kupit za ne preveč denarja. Po možnosti še ta mesec s kakšnim novoletnim popustom ali pa na obroke.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vem, da ni po tvojih specifikacijah, ampak a si razmišljal o kakšnem predvajalniku tipa WD-HD + prenosnik (oz. eventuelno obdržiš obstoječ računalnik)?

Prvi ti zagotavlja popolnoma tišino, HD predvajanje video vsebin in digitalne izhode. Drugi računalniško delo in mobilnost. Oboje skupaj lahko povežeš v mrežo in imaš po mojem super kombinacijo.

Popolnoma tih računalnik namreč praktično ne obstaja (razen raznih home modifikacij). Še najbližje se temu približajo kvalitetni prenosniki, pa še ti se lahko začnejo pritoževat (beri: navijat ventilator) ob HD vsebinah.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Popolnoma tih PC narediš čisto preprosto... vzameš napajalnik s 15cm ventilatorjem, pasivno hlajeno grafiko, pasivni hladilnik za proc, mogoče še 2.5 disk, pa mašine praktično ne slišiš
smile-1.gif

p.s.: mogoče kak htpc?

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Vem, da ni po tvojih specifikacijah, ampak a si razmišljal o kakšnem predvajalniku tipa WD-HD + prenosnik (oz. eventuelno obdržiš obstoječ računalnik)?

Nekaj takšnega imam sedaj, samo da je prenosnik povezan s TV.
Problem je predvsem v tem, ker rabim FTP strežnik na domačem računalniku (legalne vsebine - moje), do katerega bom dostopal iz prenosnika, ki ga imam + še nekateri drugi uporabniki. Tako malo težje pustim prenosnik doma in ga istočasno nesem s seboj. Pa še škoda se mi zdi, da je prenosnik 24/7 prižgan.

Tih računalnik sem pa videl (slišal) pri kolegu, ki ime enga Della. Sam tist je bilo en kup denarja za zadevo, ki je sploh ne rabim (igrice).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če je prenosnik zrel za menjavo, ga mirno "preurediš" v HTPC ali pa FTP strežnik. Še dodatni plus je, da je prenosnik sam svoj UPS in se ti ni treba bati za izpade elektrike. Jaz večinoma laufam prenosnik 24/7, razen kadar sem na poti. Po štirih letih sem menjal samo disk. Par mesecev sem nazaj sem kupil nov prenosnik in z njim počnem popolnoma enako. Ne vem, zakaj bi ga bilo škoda za 24/7. Kar se tiče porabe energije, je še bolj primeren kot desktop.

Televizorja nimam, je pa 24'' zunanji monitor precej dostojna zamenjava.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Kje se pa dobi pasivni hladilnik za proc.?
Za grafiko sem našel, za procesor pa ne.

Sam imam 12cm ventilator v napajalniku, in 8cm za procesor, kateri laufa na minimalnih obratih, ohišje je pa iz notranje strani oblečeno s peno, ki zaduši zvok in je računalnik kar tih, najbolj se sliši diske.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ena rešitev je tudi, da PC daš nekam stran, kjer njegova glasnost ne moti.
Za omaro. V drugo sobo/klet, itd...

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
kako daleč vstran od monitorjev pa bi lahko bil računalnik?
recimo če bi ga dal v klet in bi po ceveh za el. pripeljal gor samo kabel za monitor in usb, bi bilo možno?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Težko... glavni problem je video signal.

Po mojem več kot 2-3m ne bi šlo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Mislim da gre HDMI brez problema do 10m, USB pa pravtako. To pa bi verjetno moralo zadostovati.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
HDMI in DVI gre 10 metrov komot, to pa je več kot dovolj za recimo iz kleti v sobo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nisem vedel... sem sklepal, da je podobno kot pri VGA. Potem pa super!

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Mislim da gre HDMI brez problema do 10m, USB pa pravtako. To pa bi verjetno moralo zadostovati.
USB 5 metrov od elementa do elementa.

Elementi:
- PC
- hub
- končna naprava (miš, tipkovnica, printer, toaster...)

Maksimalno 5 hubov v liniji = (5+1)*5m=30m.
USBv1.1 low speed naprave (miške in tipkovnice) imajo 3m namesto 5m !

Obstajajo tudi speciajli podaljški za 50 in več metrov.

Eni so doma izdelali daljše kable in baje dela... (glej tudi temo: povezava mi čudno dela; ja, doma sem izdelal kabel, zakaj sprašuješ?
wink-1.gif
)

Več: http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Uf jernej tukaj si pa mimo udaril. Sem v živo videl vsaj 30m VGA kabel ki je delal bp. Doma imam na stropu projektor, potem pa podometno cev v stropu in steni do računalnika v sobi, skupaj cca. 12m, sam pospajkal konektorja, dela brezhibno. Enako s-video kabel. Če kaj ni problematično potem je to vga.
Bi moral še hdmi napeljat, pa če sem iskren si ne predstavljam da bi kupil 10m hdmi, pa ga na eni strani odrezal in spravil čez cevi, pa na isti strani na novo prispajkal (beri sem se že z VGA-jem hecal ene pol ure, pa ene 2 konektorja vmes uničil).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Jah, kaj naj rečem, očitno res... Ne vem, zakaj me sedaj secirate po dolgem in počez (nekateri še po PM).

Imam pač slabe izkušnje z VGA (daljši kabel, verjetno slabe kvalitete in visoka resolucija) in pa s home-made S-Video (~15m čez bajto do TV-ja, je pa res, da nisem ravno vešč s spajkalnikom).

Podvprašanje: zakaj si spajkal konektor in ne posameznih žic v kablu?

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Praktično povsem tihi so Appleovi računalniki. iMac se sploh ne sliši, da bi delal, enako je pri MacBook Pro.