Terminalski PC

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
Ne vem kako se uradno temu reče ampak našel sem tole:
l_serie_2.gif

http://www.tigerdirect.com/applications/searchtools/item-details.asp?EdpNo=3315933&csid=_21
Zadeva ima vse potrebne priključke, rabiš sam še en glavni PC na katerem lavfa software.
V Avstriji zadeva stane 200€/kom jaz pa lahko za 150€ sestavim nov pc in zato me zanima če kdo ve za cenejše verzije takih terminalov.
Bi pa to rabil da sestavim eno poceni učilnico v kateri bo 10 pcjev.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Se strinjam. Zraven vzemi še nekaj extra potrošnega materiala (tako ali tako boš dobil večji rabat na količino), na primer kakšna grafična, mrežna kartica, ram. Boš imel izjemno enostavno vzdrževanje.
Resda mogoče to ni najbolj "ekološka" rešitev, ker pač računala kurijo več elektrike kot terminali, ampak naročniki žal še vedno gledajo skoraj izključno samo ceno oziroma nabavno vrednost. Malo jih je takih, ki te dejansko poslušajo in mogoče pokažejo interes, ko omeniš dolgoročne koristi kakšnega (drugačnega) sistema, ki na začetku zahteva malo večji vložek.

Recimo nekaj koristi, ki jih na daleč opazim pri takem terminalu:
- majhna poraba energije
- zero footprint (montaža na monitor -> večja delovna površina na mizi, ni gužve pod mizo, se ne brca v ohišje)
- najverjetneje zero maintenance - vzdržuješ samo glavni pc, torej vzdrževanje enega pc-ja namesto 10h
- enostavna integracija - ni treba postavljat nikakršne nove infrastrukture, z izjemo tega, da rabiš eno badass mašino, ki bo host

Pa še kaj bi se našlo, tole je samo na hitro.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
Ja kot je že bilo rečeno. Zelo enostavno in poceni vzdrževanje.
N316-1008-config.jpg

Ni problemov s hardwerom niti s softwerom, ker imaš ves softwer na glavnem kompjutru.
Po vsakem predavanju lahko s parimi kliki narediš, da vsi teminali dostopajo do svežih image-ov OSa.

Sej zdaj sem se pa odločil, da bom za začetek raje šel na varianto izposoje opremljene učilnice, pa bom vse PCje zbootal z USB ključkom na katerem bo Ubuntu. 10x8GB= cca 150€ + učilnica cca 150€ = 300€
zmaga.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
Ja to najbolj prav pride ravno podjetjem, ker lahko na enem mestu administrirajo sisteme za vse userje.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Neka hudo profo rešitev to ni...
Recimo VMWare VDI, Citrix Xen Desktop, Citrix XenApp+App streaming je malo bolj resna zadeva za dostavo aplikacij klientom ali za dostavo namizij (desktop virtualization, application virtualization)

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
Ja sej jaz sem si to predstavljal tako, da bi uporabljal VMware View.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Si že sam omenil linux. Linux ti omogoča da ga bootaš preko mreže. Se pravi imaš eno močno mašino in več terminalov. To so poceni starejše mašine brez diska. Ta se potem zboota preko serverja in uporablja disk na njem.

Diskless Ubuntu Howto