Temelji za rastlinjak

luka51

Guru
16. avg 2007
14.418
5.698
113
Ok končno začenjam gradit rastlinjak.
Na koncu bi nekaj takega https://www.cbc.ca/news/canada/mont...-students-create-greener-greenhouse-1.5851731
Sicer rahlo modibicirano, ker je na rahlem bregu in bo rahlo vkopan.

Za temelje bom uporabil opažni zidak zalit z betonom in železom. Sprednja stena bo vkopana vsaj 2-3 šari, ena bo nad zemljo. Zadnja in ena stranska vo 2-3 šari več pod zemljo zaradi naklona. Nivo v rastlinjaki bo 2-3 cigle pod nivojem zemlje okoli. Zaradi temperature.

Če skoplem jarek za zidake in pogliham v ravnino in zbijem, rabim pod zidakom kaj peska ali betona? Al zložim lepo kr na zemljo in zalijem.
Zunanje dimenzije bojo 3x6m in višina sten okoli 2m, na špicu proti 3 metre. Zunaj opaž not OSB, v sredini 4x10 lesena konstrukcija. Tak da neke teže ne bo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.089
113
Težko boš postavil ravno zidake na zemljo, tako da rabiš nek podložni beton ki ga naglihaš v vago in poravnaš. Drugače za maso in konstrukcijo kot je nekega silnega temelja ne rabiš, prej rabiš ustrezno sidranje za ti ga veter ne dvigne. S 3mi vrstami ceglov bi sicer moralo bit dovolj mase in tudi upora v zemljino da bi stvar držala tudi če prime veter. Če je naklon zemljine večji in se le-ta lahko namoči bi sicer zadaj rabil temelj (L postavitev) in/ali ustrezno drenažo, drugače ti bo stvar porivala stranico v rastlinjak.

Pa še nasvet, če boš že kopal za temelje se splača odkopat še ostali del zemljine in spodaj dat mrežo ki preprečuje dostop glodavcem. Od letošnje sezone z mišmi je meni žal da nisem to naredil ko sem delal svojega.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

luka51

Guru
16. avg 2007
14.418
5.698
113
To da nemorem poglihat ni problem. To vržem tistih par cm peska pa z lato potegnem da je ravno.
3 vrste bo na najnižjem delu. Zadnja in ena stranska kolko sem prej meril bo 6-7 vrst. Te pa če taki veter pride bom mel z bajto več skrbi kot z rastlinjakom :/

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Ce mislis zunanji opaz tako nabiti kot v linku, ti svetujem da ga nabijes pokonci. Bo precej dlje zdrzal ker bi lepše voda odtekala po lesu.
Les vodoravno so zaceli sedaj montirati. Da hitreje crkne in montiras novega.
Si na kakšnem starem kozolcu videl deske nabite vodoravno? Pa so stare stoletje in vec, "brez zaščite). Mogoce je bil.kdaj na zacetku s kakšno krvjo namazan.

• Všeč mi je
Reactions: zoki029

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Močno bi me presenetilo, če ne bi rastline rastle proti oknu v takem rastlinjaku in kazale posledic pomanjkanja svetlobe. Razen, če bodo dobile še kak sekundarni vir v obliki primerne led razsvetljave nekaj ur dnevno.

giovanotti

Fizikalc
20. dec 2012
183
103
43
Za preprečevanje pretirane rasti proti oknu, naj bo zadnja stena rastlinjaka bela oz. čimbolj svetlobno reflektivna (alu folija ...).

luka51

Guru
16. avg 2007
14.418
5.698
113
Močno bi me presenetilo, če ne bi rastline rastle proti oknu v takem rastlinjaku in kazale posledic pomanjkanja svetlobe.
Ne skrbi. Zadeva je obrnjena na jug in je celi dan sonce not. Poglej si pot sonca in pod kakim kotom se giblje po nebu. Edino poleti zgornji del zadnje stene ni pod direkt soncem. Ne pozabi na to, da polikarbonat razprši svetlobo.
Zadeve v praksi preverjeno delujejo.

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.418
5.698
113
Evo temelje sem postavo. 4 šare h zidakov. Tak da je 80 višina zida. Železa tudi v vsako horizontalno vrsto in na 1m vertikalno. Padlo ne bo.
Zasipano bo iz zunanje strani okoli in okoli do vrha. Naj dam gumbasto folijo al kr zasipam. Tu nevem če sploh kaj pridobim z gumbasto. Drenaže ne bo, ker je zadeva na vrhu brega.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.519
894
113
Evo temelje sem postavo. 4 šare h zidakov. Tak da je 80 višina zida. Železa tudi v vsako horizontalno vrsto in na 1m vertikalno. Padlo ne bo.
Zasipano bo iz zunanje strani okoli in okoli do vrha. Naj dam gumbasto folijo al kr zasipam. Tu nevem če sploh kaj pridobim z gumbasto. Drenaže ne bo, ker je zadeva na vrhu brega.
Jaz bi zascitil zunanjo steno. Kar s kako hidroizolacijo.
sedaj imas odprto steno, kaj ves, kako bo cez par let…

luka51

Guru
16. avg 2007
14.418
5.698
113
"malo" zamude ampak nima veze. Samo, da se je začelo. Še vedno bo dovolj hitro pokrit za polovico letošnje runde paradajza.

281297103_1040920650161460_6525259767254279812_n.jpg

Nazadnje urejeno: