Tek - trening

Zenga

Pripravnik
2. nov 2011
118
0
16
Zdravo,

izvajam trening teka navkreber v dolžini 2.8 kilometra. Sicer se moji časi izboljšujejo, toda tik pred koncem me popade vedno ista utrujenost - tako da pred ciljem ne bi mogel izvesti popolnega šprinta. Zanima me, ali obstaja kak način treninga, da bi 2.8 kilometra odtekel z lahkoto in na koncu naredil celo šprint?

Je to npr. treniranje na daljše razdalje?

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Poizkusi recimo intervalni tek na daljše razdalje...recimo na 10km..s tem da 2km tečeš noralen tempo nato pa 1km povišan tempo..ali pa pač recimo 1,5km normalen tempo, pa ene 500m res hiter tempo in podobno.torej da si pulz nabiješ visok, nato pa ga z nižjim tempom malce umiriš.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Intervali in šprint, tako po ravnini, kot tudi v klanec.
Isto progo lahko delas na zacetku pocasi ogrevanje, pol pa 2 min hitro, 1 min pocasneje itd... Ali pa ogrevanje, 1 km tempo, 800 m pocasneje, 1 km tempo.
Na daljse razdalje pridobis vzdrzljivost. Ti pa zelis hitrost in hitrostno vzdrljzivost. To pa treniras na ravnini, pol pa tudi v klanec.
Za v hrib je pa fajn, da gres s kom, da imas motivacijo in vidis koliko zmores, da te malo potera, tekmovalnost itd...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Poskusi si dobit se kaksno progo, kjer se izmenjujejo vzponi in spusti. V bistvu je to ze intervalni trening.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Trening, trening, trening in bo....npr. vsakih 5 tekov povečaj razdaljo za 500metrov. Sicer je pa veliko v glavi
smile-1.gif
,prepričaj sam sebe da lahko še malo več pretečeš in bo šlo. Kakšen tempo tečeš? Probaj z luštnim trimčkom in potem prilagajaš, če se pa že takoj na začetku zaletiš te pa potem pobira proti koncu.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
najprej moras dobiti neko osnovo s tekom po ravnini. ne vem sploh v kaksni pripravljenosti si, ampak po pisanem sodec, ne prav veliki. torej najprej tek po ravnini, intervali in kasneje gorski tek.

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Glede na to, da tečeš skoraj 3km, poskusi to, na začetku šprint 1km, potem normalen tek, da se med vmes odpočiješ in na novo regeneriraš, nato pa pa kakšen en kilometer dokaj hiter tek. Jaz sem na začetku tekel tako, da sem vedno na začetku na isto razdaljo (5km) šprintal 1,5km, pol sem 1km ali pa 1,5km imel počasen tek (jogging), nato pa ma vse do konca močnejši tek, če mi je kdaj ostalo kaj v rezervi, pa sem še zašprintal. V mojem primeru so se rezultati poznali vedno boljše. Utrujen sem pa tak vedno bil, ker sem se gnal vedno do konca. Isto je, ko sem na kolesu, ko se tiram, dokler lahko, pol pa par km pred domom skoraj popolnoma obnemorem. :p

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
navkreber zacetnik ne more trenirati in pika. ne gre. rabi osnove in dolocen "buffer" kondicije na ravninskem teku! razen,ce je odrasel s tem na kaksni visokogorski kmetiji in je pasel ovce pri 4 letih...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Na začetku itak noben ne bo mogel ves čas tečt, zato se začne s intervali: tek, hoja, in zadeve stopnjuje.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Tako tudi sam razumem. Da bi pa popolni začetnik tekel v hrib skorajda 3 km, je pa ali nemogoče ali pa ima kondicije za znoret od drugje. Ampak, ker sprašuje kako, dvomim tudi v drugo opcijo.

Pa tudi na splošno menim, da gre za rahel vzpon in na za 10% klanec
wink-1.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
@ggg Se da trenirat navkreber... sem sam taksen primerek. Je pa res da se kasneje pozna da ni hitrosti. To ne pomeni, da nisem nikoli tekel ravnine, ampak zelo, zelo malo. Seveda pa to ni OK in ne priporocam.

@noker Ce tece 10% klanec je ze super.
smile-1.gif