Tek - problem s koleni

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Naj povem moj problem. Po daljšem obdobju ne-ukvarjanja s športom in rekreacijo (skozi celo gimnazijo), sem začutil potrebo po rekreaciji in sem si zamislil, da bom začel s tekom.

Prvih nekaj rund teka (po par kilometrov) je bilo vse ok, nato ko pa sem začel z malo večjo kilometrino, so se začele pojavljati manjše bolečine in napetosti v desnem kolenu. Z vsakim tekom je postajalo hujše in nato je prišlo do tega, da sem se moral zaradi bolečin ustavit, nato sem pa še cel naslednji dan komaj lahko hodil. Nato sem imel 2 tedna premora in poskusil znova...nič ni bilo boljše. Potem sem si pa vzel en mesec pavze in zopet šel na rundo teka, seveda se je vse skupaj ponovilo in tokrat še v levem kolenu!

Bolečina izvira iz sklepa in iz notranjosti kolena. Po teku traja kak dan in nato preneha. Če samo hodim, se bolečine ne pojavijo. Tekel sem po travi in gozdnih poteh. Moram pa priznat, da nisem imel tekaških čevljev - obute sem imel superge z ravnim podplatom (nekdo mi je rekel, da moji problemi izvirajo ravno iz tega, vendar nekako ne verjamem).

Poskušal sem že razne kreme in kolensko oporo, ampak ne pomaga. Mogoče ima kdo kak nasvet za moj problem, preden grem k dohtarju, ker tole je res pain in the ass...človek bi se rad gibal, pa se ne more
confused-1.gif

Tnx

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Jaz ga ne jemljem redno, ker ni potrebe :) Stranskih učinkov nisem nikoli zaznal, tudi ob redni uporabi.

Dobi se ga v lekarni ali prek spleta, mogoče celo v fitnes trgovinah, ne vem, poglej malo...

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
najprej si privošči dobre superge!!!!!
pa za začetek pojdi laufat po gozdu ali makadamu. oz po mehkejših podlagah. asfalta se izogibaj.
pa ne pretiravaj z dolžino...

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Tek je za kolena in ostale sklepe zelo naporen. Kondicijo lahko dobiš tudi na kolesu, kjer kolena praktično ne trpijo

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik Ted pravi:
Tek je za kolena in ostale sklepe zelo naporen. Kondicijo lahko dobiš tudi na kolesu, kjer kolena praktično ne trpijo

ali pa s plavanjem

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
sem 99% da imaš težave s supinacija/pronacija - nekaj od tega.

Ne pomaga ti obutev za 300€, če je ta napačna!!!

Zelo ti proporočam obisk tomas športa na čopovi v kletnih prostorih. Imajo tekaško stezo in eno kamerco. Tam odtečeš par metrov, te posnamejo in ti lepo razložijo kje so tvoje težave in ti povejo kakšno obutev potrbuješ.

Je imela moja draga enake težave oz. njo je bolel še kolk. Po obisku trgovine in nakupu prave obutve (za "samo" 100€) teh težav nima več. Sedaj tekca kot srnca:)

Opozoril bi te rad še na to, da nekatere trgovine tudi nudijo pregled stopal, vednar to ni to, ker ni tolk fora v stopalu, kot v "gležnju"j. Torej samo skeniranje stoapala ni dovolj. Stopalo si lahko "skeniraš" tudi sam doma, tako da si jih zmočiš, stopiš na tla in vidiš kakšen imaš odtis.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Tocno tako. Imel sem poceni superge, ker sem iskal najcenejse (ok, ne takih iz lidla ipd.). Sicer ne vem cisto ali so problemi bili s cevlji ali supergami ampak bolela me je peta, obcasno koleno ali piscal. Pa sem bil preprican, da imam supinacijo, tko po filingu. Smo hitro ugotovili, da sem pronator, prav nemarno mi nogo v gleznju spodviha na notri, ko jo polno obremenim. Si ne bi nikoli mislil.

Sem pa v Avstriji v Hervisu stopil na tisto indigo podlago, kjer je bil lok kao normalen. Tako da tista indigo varijanta preverjanja kaj si je bolj lovska. Je pa dejstvo, da navkljub da nimam high end superg je obcutek kot dan in noc v primerjavi s prejsnjimi.

Se za hec, prideta dve zenski kupovat superge in najbolj pomembna je bila barva, srebrna in mogoce malo crne, vse tiste pikice, cena, namen ni bil pomemben.
bonk.gif

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Tocno tako. Imel sem poceni superge, ker sem iskal najcenejse (ok, ne takih iz lidla ipd.). Sicer ne vem cisto ali so problemi bili s cevlji ali supergami ampak bolela me je peta, obcasno koleno ali piscal. Pa sem bil preprican, da imam supinacijo, tko po filingu. Smo hitro ugotovili, da sem pronator, prav nemarno mi nogo v gleznju spodviha na notri, ko jo polno obremenim. Si ne bi nikoli mislil.

Sem pa v Avstriji v Hervisu stopil na tisto indigo podlago, kjer je bil lok kao normalen. Tako da tista indigo varijanta preverjanja kaj si je bolj lovska. Je pa dejstvo, da navkljub da nimam high end superg je obcutek kot dan in noc v primerjavi s prejsnjimi.

Se za hec, prideta dve zenski kupovat superge in najbolj pomembna je bila barva, srebrna in mogoce malo crne, vse tiste pikice, cena, namen ni bil pomemben.
bonk.gif

To ste pogruntali v trgovini tam na Čopovi?

Ali obstaja mogoče kak domač test za to zadevo, da ne bom rabil rinit v Ljubljano?
smile-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
iz izkušenj lahko samo pobvem, da vredu tenisk za laufanje pod 100€ praktično ni
mojo drago so bolele pete pa kaj vem kaj še. imela je solidne teniske, ampak sedaj ko sva nabavila ene izmed ta boljših-dražjih so se težave nehale
jaz sem včasih tudi cenejše kupoval., pa sem ugotovil, da to sploh nima smisla, ker ne zdržijo praktično 0
laufam več ali manj redno več kot 15 let , več ali manj asfalt od 6 km dalje. ko me začne boleti noga od teka vem, da je čas za zamenjavo tenisk

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
S kamero se posnemi v pete in si predvajaj slow motion. Opazuj kaj se ti dogaja s stopalom ter gleznjem. In ne vem zakaj ne bi sel po nasvet tja? Saj ce te da na stezo in probas copate ti jih ni treba kupit. Pa tudi za 150 eur so copati visje klase, solidne dobis za 100 eur +-.

iverson

Pripravnik
4. okt 2007
611
0
16
Kamniško Savinjske Alpe
Stopiš na moker papir nato na suhega in pogledaš lok stopala. Supinacijo, pronacijo ti zna od oka vsak ki je več v tekaškem športu določt. Drug način je kamera ki te snema od vzadaj.
Pri supergah ne šparaj, če ne tečeš veliko bodo tiste za 150 eur dolgo zdržale. Kolena bodo hvaležna!

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Pri meni ta hec ni deloval. Sem probal na "indigo" zadevi v avstrijskem hervisu in po odtisu je bil normalen lok. Pri teku in snemanju s kamero pa pronacija.

iverson

Pripravnik
4. okt 2007
611
0
16
Kamniško Savinjske Alpe
Pronacija ali supinacija nima veze z nožnim lokom. Lok je samo: nizek, visok ali normalen. Pronacija ali supinacija pa je način kako prenašaš težo na stopalo. Ali ga zvračaš navznoter ali navzven.
Kako si povedal imaš normalen nožni lok, ter pronacijo. Blago ali močno? Mislim da kakšne Nike structure triax bi bile pravšnje ali pa Asics gt 1240, če le nimaš prevelike telesne teže.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
No, sem odšel v TS in je prodajalec pogruntal, da potrebujem copate za "normalno stopalo", med drugim mi je priporočil Nike TRI-D RUN III, katere sem nato tudi nabavil, so bile pa med cenejšimi - mislim da 80e, ponujal pa mi je tudi take za 130e, ampak ne vem... preprosto škoda se mi zdi dat 130e, da bi potem ugotovil, da stvar še vedno ni taka, kot bi morala bit... če bi pa imel 100% zagotovilo, da me bodo superge rešile muk v kolenih, bi pa tudi 150e+ dal za njih !!

Nato sem šel na probni tek in moram rečt, da je razlika prej/sedaj kar velika... desno koleno (katero me je prej od obeh najbolj bolelo), je bilo zdaj čisto OK, brez bolečin, v levem kolenu pa še vedno ni v redu in me še vedno boli, tako da sem moral spet predčasno zaključit s tekom!
frown-1.gif
Se pravi, nekaj napredka je, vendar še vedno ni OK!

A je možno, da se bo levo koleno mogoče kaj "privadilo" na nov copat?

Kar se tiče glukozamina: to zadevo sem "nevede" jemal preteklih par mesecev (mama mi je dala neke tablete, ko so se začele bolečine - Osteo Bi-Flex in sem šele zdaj pogruntal, da je to v bistvu glukozamin), ampak zaradi tega se ni nič popravilo.