Tč zrak/voda

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Imate kaj izkušenj s temi črpalkami? Kaj je za vzeti , da bo čimmanj sitnosti in za neko normalno ceno?
Gre se pa za ogrevanje zelo dobro izolirane montažne hiše, cca 140m2.
hvala!

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Sem bil ravno prejšnji teden pri sodelavcu, ki so mu montirali TČ voda/voda. Hišo ima na območju, kjer je zelo visoka podtalnica, tako da ima skopani dve luknji. Tista, kjer črpa vodo, je globoka 5m, druga, kamor pa voda teče, pa 3m.

Hiša še nima fasade, pa jo TČ vseeno segreje do 18*C.
Sam se bom poslužil nekaj takega, kar je v zgornjem linku. Všeč mi je zadeva, ki gre do -25, saj dosega COP faktor pri -10.
Letos je bila temperatura nižja od -10 samo kakih 14 dni, pa še to ne preko -20.

Čakam samo še to, da cene padejo in cene zelo padajo
cheer.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Sem bil ravno prejšnji teden pri sodelavcu, ki so mu montirali TČ voda/voda. Hišo ima na območju, kjer je zelo visoka podtalnica, tako da ima skopani dve luknji. Tista, kjer črpa vodo, je globoka 5m, druga, kamor pa voda teče, pa 3m.

Hiša še nima fasade, pa jo TČ vseeno segreje do 18*C.
Sam se bom poslužil nekaj takega, kar je v zgornjem linku. Všeč mi je zadeva, ki gre do -25, saj dosega COP faktor pri -10.
Letos je bila temperatura nižja od -10 samo kakih 14 dni, pa še to ne preko -20.

Čakam samo še to, da cene padejo in cene zelo padajo
cheer.gif

Cene padajo pri "kitajčkih".... pri tistih z imeni pa ponavadi samo izboljšujejo modele in cene relativno stojijo.... Če boš nabavljal pokliči. Bomo nardili, da bo cena padla
wink-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Imate kaj izkušenj s temi črpalkami? Kaj je za vzeti , da bo čimmanj sitnosti in za neko normalno ceno?
hvala!
Bistven podatek - lokacija?

TČ zrako/voda so super, ampak ne za vsa področja. Saj delajo tudi pri (zelo) nizkih temperaturah, ampak COP je blizu ena in takrat ko moč najbolj potrebuješ je ni od nikoder - in potrebuješ rezervni sistem. Z rezervnim sistemom zadeva ni več ravno racionalna.

Če pa si kje na Primorskem, je to verjetno optimalna izbira.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Preden sploh kaj izbiraš moraš vedeti toplotne izgube tvoje hiše. Torej ali si snemi Gradbeno fiziko s spletne strani od Urse, ali pa nekomu placaj, da ti naredi to. Ko boš poznal toplotne izgube stavbe, boš vedel, kako močno napravo moraš izbrati.
Če imaš talno povsod, se ti absolutno bolj splača inverterska naprava kot je Daikin Altherma, Fujitsu ali Mithsubishi Zubadan.
V primeru, da imaš radiatorje pa bolj pride v poštev TČ z zalogovnikom.
Za ekstremno nizke temperature vzemi še grelce, čeprav meni se v letošnji zimi še niso prižgali.
Micka je še posebej primerna za bolj nizke temperature, ker naj bi imela manjšo izgubo moči pri temperaturah pod -15.

Cene so pa nekje 7000-8000 za komplet zunanje notranje enote skupaj z bojlerjem, montažo in prevozom, brez hidravlične povezave kotlovnice.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Saj je že napisal, da zelo dobro izolirana...sicer točnih podatkov ne vemo, pa vseeno se da sklepat da izgube ne bojo presegale 5 kw.

Torej če gre za osrednjo slovenijo je razmislek o TČ na mestu.

Pred časom se je nekaj omenjalo Daikinove, malo poglej...naj bi bile razmeroma 'poceni' (daikin kot tak pa itak na nivoju)

Je pa tak...sama TČ niti ni nek strašen denar...celotno 'postrojenje' ogrevanja pa hudo dvigne ceno..seveda spet zavisi ali bo zgolj talno ali bo tudi prezračevanje ....ker če je kombinacija obojega se je treba pripravit na konkretne stroške.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
hvala!

TČ zrako/voda so super, ampak ne za vsa področja. Saj delajo tudi pri (zelo) nizkih temperaturah, ampak COP je blizu ena in takrat ko moč najbolj potrebuješ je ni od nikoder - in potrebuješ rezervni sistem. Z rezervnim sistemom zadeva ni več ravno racionalna.

Ne vem, koliko je bistvo lokacija, no, na babnem polju nisem, v prekmurju pa tudi ne.
smile-1.gif
Hiša je v osrednji naši deželi, na relativno sončni legi. Tile Ecodan od Mitsubishija sem že videl in že par ljudi mi je priporočilo točno ta sistem. Je pa kar drag...
Sistem je teoretično zelo dober, me pa malo skrbi njegova sposobnost ogreti hišo, ki je popolnoma odvisna od njega ( gre se za talno gretje). Kot backup je mišljena klima (Daisekai).

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
hvala!

Ne vem, koliko je bistvo lokacija, no, na babnem polju nisem, v prekmurju pa tudi ne.
smile-1.gif
Hiša je v osrednji naši deželi, na relativno sončni legi. Tile Ecodan od Mitsubishija sem že videl in že par ljudi mi je priporočilo točno ta sistem. Je pa kar drag...
Sistem je teoretično zelo dober, me pa malo skrbi njegova sposobnost ogreti hišo, ki je popolnoma odvisna od njega ( gre se za talno gretje). Kot backup je mišljena klima (Daisekai).

Zadevo lahko dobiš s klasičnimi grelci, ki ti pomagajo prebroditi kritične dni, če pride do zelo nizkih temperatur. Takrat ogrevanje ni ekonomično, ti je pa toplo. Teh dni pa tudi ni veliko....

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.713
113
Torej ti bi backup delal z istim tipom ogrevanja, kateri ima iste slabosti kot primarno vir. Torej, da pri nizkih temperaturah slabše ogreva?
To ni najbolj pametna ideja.
Vsaj še kakšen kamin vrži noter.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Glej, če imaš res dobro izolirano hišo, pa ne mislim samo sten, ampak tudi proti tlem in strehi, potem ni panike. Talno ima veliko površino in vanj spuščaš okrog 30 st. To ti bo pa črpalka segrela brez problema. Upam, da si pri načrtovanju in instalaciji polagal talno tako kot je treba. Se pravi s čim manjšim razmikom med cevmi, zanke med 80 in 120m, polaganje povsod, tudi pod elementi, pohištvom, čimveč izolacije pod cevmi, itd.
Če si se držal tega in če držijo predpostavke od zgoraj potem se lahko samo smejiš mrazu. Zato sem pa rekel, da je fajn vedeti, koliko izgub imaš, da veš kako močno črpalko rabiš.
Za tč niso toliko problem nizke temperature kot vlaga v zraku. Pri mrzlem vremenu pa suhem ozračju, praktično ne slišim zunanjega kompresorja. Pri visoki zunanji vlažnosti pa je včasih kar glasen (ko stojiš zraven), sploh kadar se rebra napolnijo s srenjem, potem rabi še dodatno energijo za odtaljevanje. Ampak to so samo opažanja. Tebe ni šans, da zebe od znotraj.
Jaz imam tudi samo tč kot primarni in edini vir in zaenkrat ne vidim potrebe po dodatnem ogrevanju. Sam imam Daikin Althermo. Če te zanima, si lahko prideš tudi pogledat.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Zaenkrat je zadeva še predraga in se kalkulacija ne izide.
Ko bo spodobna zadeva pod 5.000€, bom pa prvi v vrsti.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Update :

T.Č Micka Zubadan Ecodan, 11kw, prižgana septembra meseca. Povprečna mesečna poraba energije dobrih 50€. Temperatura v prostoru 19 stopinj ( še nisva vseljena, smo pa že v zadnji fazi ) .
Se vam zdi ok?
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Če je OK?

Super je!
wink-1.gif

Verjetno bi lahko shajala tudi z 8 kW modelom..si se kaj igral z izgubami?

(boš kaj dovzeten za kak ogled?)

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Nisem se nič igral konkretno s toplotnimi izgubami...bolj na hitro. Glede ogleda pa seveda ni problema
smile-1.gif

lp
s