Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Sem bil ravno prejšnji teden pri sodelavcu, ki so mu montirali TČ voda/voda. Hišo ima na območju, kjer je zelo visoka podtalnica, tako da ima skopani dve luknji. Tista, kjer črpa vodo, je globoka 5m, druga, kamor pa voda teče, pa 3m.
Hiša še nima fasade, pa jo TČ vseeno segreje do 18*C.
Sam se bom poslužil nekaj takega, kar je v zgornjem linku. Všeč mi je zadeva, ki gre do -25, saj dosega COP faktor pri -10.
Letos je bila temperatura nižja od -10 samo kakih 14 dni, pa še to ne preko -20.
Čakam samo še to, da cene padejo in cene zelo padajo
Bistven podatek - lokacija?Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Imate kaj izkušenj s temi črpalkami? Kaj je za vzeti , da bo čimmanj sitnosti in za neko normalno ceno?
Gre se pa za ogrevanje zelo dobro izolirane montažne hiše, cca 140m2.
hvala!
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Imate kaj izkušenj s temi črpalkami? Kaj je za vzeti , da bo čimmanj sitnosti in za neko normalno ceno?
hvala!
TČ zrako/voda so super, ampak ne za vsa področja. Saj delajo tudi pri (zelo) nizkih temperaturah, ampak COP je blizu ena in takrat ko moč najbolj potrebuješ je ni od nikoder - in potrebuješ rezervni sistem. Z rezervnim sistemom zadeva ni več ravno racionalna.
Če pa si kje na Primorskem, je to verjetno optimalna izbira.
Citat:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
hvala!
TČ zrako/voda so super, ampak ne za vsa področja. Saj delajo tudi pri (zelo) nizkih temperaturah, ampak COP je blizu ena in takrat ko moč najbolj potrebuješ je ni od nikoder - in potrebuješ rezervni sistem. Z rezervnim sistemom zadeva ni več ravno racionalna.
Če pa si kje na Primorskem, je to verjetno optimalna izbira.
Ne vem, koliko je bistvo lokacija, no, na babnem polju nisem, v prekmurju pa tudi ne.Hiša je v osrednji naši deželi, na relativno sončni legi. Tile Ecodan od Mitsubishija sem že videl in že par ljudi mi je priporočilo točno ta sistem. Je pa kar drag...
Sistem je teoretično zelo dober, me pa malo skrbi njegova sposobnost ogreti hišo, ki je popolnoma odvisna od njega ( gre se za talno gretje). Kot backup je mišljena klima (Daisekai).