TČ vprašanje okoli tlaka

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
A je tole normalno, da jeseni pred kurilno sezono nafilaš TČ, da tlak pride na ca. 1.3 bara, potem pa le-ta kr hitro pade na ca. 0.6 bara? V čem je catch in ali je to ok oz. dovolj, da normalno greje 1. štok? TČ se nahaja v pritličju. Sedaj TČ laufa 3 leto in vsako leto je isto po tem ko pred sezono pride serviser in jo nafila pravi, da je to nekaj čist normalnega in da je 0.6 bara dovolj, da pride voda v 1. štok. A lahko kje zadeva pušča?

Imam pa TČ Daikin Altherna LT

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
voda se ogreje, posledično se ogreje cev. raztezek vode je večji kto cevi.
zato ekspanzija.

pri OT tole ni one time ampak ponavljajoče. torej nekje nekaj ni ok in se umiri na 0,6 bar.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
A je tole normalno, da jeseni pred kurilno sezono nafilaš TČ, da tlak pride na ca. 1.3 bara, potem pa le-ta kr hitro pade na ca. 0.6 bara? V čem je catch in ali je to ok oz. dovolj, da normalno greje 1. štok? TČ se nahaja v pritličju. Sedaj TČ laufa 3 leto in vsako leto je isto po tem ko pred sezono pride serviser in jo nafila pravi, da je to nekaj čist normalnega in da je 0.6 bara dovolj, da pride voda v 1. štok. A lahko kje zadeva pušča?

Imam pa TČ Daikin Altherna LT

bi rekel, da je nekje puščanje

če imaš talno preglej razdelilce, če ti kje ne puščajo ventili. Raztezna je OK?

meni ne spušča za več kot 0,1 bar na leto

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če ti ob polnjenju sistema z vodo tlak hitro naraste potem je skoraj zagotovo počila membrana v raztezni posodi. Potrkaj po njej, da ugotoviš ali je polna vode.

PS- 1 bar pomeni tam 10 m vodnega stolpca. Če bi sistem puščal bi tlak padel proti 0 in ne obstal na 0,6 bar.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Časovno lestvico napiši..kdaj ti pade toliko tlak?

Če moraš pred naslednjo sezono dofilat potem ni panike. Če ti takole pada v roku tedna, dva pa sigurno nekje pušča.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Tlak pade od ene do druge sezone, je pa res, da pred to sezono nisem nafilal sistema. Pod 0.6 ne pade. Mi pa je letos zacela tect voda tam ko je varnostni ventil pri raztezni posodi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Lahko imaš sistemski tlak 0.6 bar kar je čisto ok oz. idealno za gretje enega nadstropja (4m). Danes se pogosto nastavlja tlačne posode po tej logiki, ne kot včasih ko se je nabijalo pritisk na 1.5 bar pa noben ni vedel zakaj.

Če je tlačna posoda na 0.6 bar potem se napolni pri mrzli vodi na 0.6 bar. Če polniš sistem ki ima 0.6 bar dušo na 1.5 bar tlaka vode nima ekspanzija skoraj nič zraka več na voljo in bo pri ogrevanju vode lahko pometalo le-to ven na varnostnem ventilu (3 bar). Vse to sovpada z napisanim problemom, torej da sistem drži tlak na 0.6 bar in da je varnostni ventil "moker".

Tako da najprej si preveri kakšen naj bi bil tlak v ekspanzijski posodi, tisti ki je postavljal sistem mora to vedet oz. bi moral to napisat ali na ekspanzijo ali pa nastaviti/zarisati mejo na steklu manometra.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Da malce obudim temo. Kot kaze, je sla raztezna po gobe, saj mi pri varnostnem ventilu tece voda, tlak pa je padel na 0,5 bara. Ker pride jutri majstor v sklopu garancije pogledat in zamenjat zadevo, me samo zanima, a je 7l posoda dovolj za 180l bojler al more biti le-ta vecja? (Original je bila zraven 7l). Nekaj sem slisal, da bi morala biti velikost posode 10% velikosti bojlerja?

Hvala

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
anyone
sprasujem se.gif