Tatarski biftek

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Kdo od vas sam dela tatarski biftek? Sam ga ob večjih praznikih vedno kupim pri lokalnem mesarju ali kar v Mercatorju, sicer sploh ni slab, ampak tokrat sem si zaželel, da si ga naredim sam. Sicer sem se o tem učil v šoli, celo delal sem ga že pred gostom v restavraciji, sicer več kot 20 let nazaj,ampak vendarle. Ampak zanimajo me vaše izkušnje, torej, katero meso je najboljše, kako ga narezati na tako tenko (rad bi ga originalno narezal in ne zmlel v mikserju), kako ga kasneje umešati, katere začimbe uporabiti... V glavnem, velike skrivnosti malih kuharskih mojstrov!
 

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Ej, ti se pa sprav saj veš kam!!! Ura je osem!!!
grims-1.gif
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Za tatarca ne rabiš plučne, sploh pa ne telečje.
Če ga želiš narediti, kot so ga delale babice al pa največja slovenska kuharica S.M. F. Kalinšek lahko vzameš govejo plučno al pa kos od križa. Nato ga z nožem nastrgaš, se pravi rezine drgneš toliko časa da se razpustijo. Potrebuješ jajca,sol, poper, zenf, malo ostre paprike, ali čilija, slane filete, kapre, zenf, kisle kumaice, čebulo, česenj, peteršilj, malo majoneze.
Jaz osebno pri mesarju vzamem kos od križa, ga naprosim, da mi ga spusti trikrat skozi flajš mašino, da se mi treba mučit z strganjem. Nato ga res dobro premešaš. kos i dodal vse pritekline in potem pustiš stati vsaj 4 ure na hladnem.

To je to na brzino
lp D
 

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
jst ga delam par krat na leto, zato vedno uporabim pljučno. Kot so napisali že prej, se lahko uporabi tudi kakšen drug kos mesa (poskusil sem že s kosom stegna ter velike razlike ni bilo - razen pri pripravi).

še moj recept za 0,5kg mesa:
- 4 rumenjaki
- pekoča paprika (po okusu)
- 1 sesekljana čebula
- 1 žlička kaper
- 4 sardelini fileji
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlica gorčice
- 1 žlička majoneze
- sol, poper, balzamični kis (par kapljic), olje

vse skupaj fino premešaš z roko, daš v posodo, pomažeš z oljem ter ga čez noč pustiš v hladilniku.

Prvič sem upošteval recept, sedaj dam vse po občutku. Meso sem vedno dal za nekaj dni v olje, da sem ga nato lažje nastrgal. Nazadnje sem ga tudi zmlel (2x) ampak končni rezultat ni bil tak kot ponavadi.
 
Nazadnje urejeno:

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Citat:
Uporabnik Zerly pravi:
jst ga delam par krat na leto, zato vedno uporabim pljučno. Kot so napisali že prej, se lahko uporabi tudi kakšen drug kos mesa (poskusil sem že s kosom stegna ter velike razlike ni bilo - razen pri pripravi).

še moj recept za 0,5kg mesa:
- 4 rumenjaki
- pekoča paprika (po okusu)
- 1 sesekljana čebula
- 1 žlička kaper
- 4 sardelini fileji
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlica gorčice
- 1 žlička majoneze
- sol, poper, balzamični kis (par kapljic), olje

vse skupaj fino premešaš z roko, daš v posodo, pomažeš z oljem ter ga čez noč pustiš v hladilniku.

Prvič sem upošteval recept, sedaj dam vse po občutku. Meso sem vedno dal za nekaj dni v olje, da sem ga nato lažje nastrgal. Nazadnje sem ga tudi zmlel (2x) ampak končni rezultat ni bil tak kot ponavadi.
Moj recept je zelo podoben, s tem, da jaz ne dodajam balzamičnega kisa, jajc in mezge. Dodam pa malo dobrega konjaka, dobrega rdečega vina in kisle kumarice. Pod dobro vino in konjak sem mislim neko OK vino in ne kake čmige ala Slovin in podobno
smile-1.gif
Pa jaz ga ponavadi naredim zvečer in tudi hitro po tem jem. Čez noč ga nikoli ne pustim stati oz. čez ostane pač ostanek, ki ga potem naslednji dan zmažem. Odlično pa paše potem pri sami jedi bifteka zraven na tanko narezana čebula.
 
Nazadnje urejeno:

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Tole sem pred kakim letom objavil na mojem blogu, ki nikoli ni zaživel:)

Tatarski biftek

Danes me je bodoča tašča naučila delat tatarski biftek. Zadeva je odlično uspela, fino pa je, če je procedura kje dokumentirana, da ne bom pozabil kaj in kako sem ustvarjal:)
Jutro se je začelo z obiskom pri mesarju, ki je poskrbel za pol kile pravega mesa. Vem, da se tatarc dela iz pljučnega kosa, vendar je tudi iz svežega kosa stegna naravnost odličen. Razlika v ceni je velika, v okusu pa nobene. Mesar je bil prijazen in je kos mesa lepo obrezal, tako da ni bilo kakih žilic, kit in podobnih zadev, ter ga dvakrat spustil čez mašino za mletje. Nadaljevanje pa je sledilo doma. Da je umetnina nastala sem potreboval:

- pol kile govejega mesa (stegno ali pljučni file)
- 3 rumenjake
- malo žličko rdeče paprike
- 1 malo čebulo oz. 3 šalotke
- 1 veliko žlico kaper
- 4 sardeline fileje
- 1 malo žlico paradižnikove mezge
- 1 malo žlico gorčice
- ščepec soli, popra,
- nekaj žlic olja
- 1 kislo kumarico
- 2 pekoča feferončiča

Pri izdelavi dobrote je treba upoštevati par pravil, sicer zadeva nima prave rdeče barve, ampak zgleda kot kakšen kup dreka. Oprostite izrazu, ampak tako je:) No, najpomembnejše pravilo je, da se čebula oziroma šalotka loči od ostalih sestavin. Zmiksano se jo doda šele čisto na koncu.
Torej, za začetek v mikser zmečemo kapre, sardeline fileje, feferone, kumarico, dodamo nekaj žlic olja in stroj prižgemo. Pustimo nekaj minut, da se stvar dobro zmiksa, ampak res dobro, nato pa zmes zlijemo na meso. Dodamo rumenjake, gorčico, papriko, paradižnikovo mezgo, popramo, solimo.
Na koncu gre v mešalnik še čebulica in malce olja, zopet se mora narediti tekoča zmes, ki jo na koncu dodamo k mesu in ostalim sestavinam. Zadevo še dobro premešamo in zatlačimo v hladilnik za najmanj pol dneva. Če biftek pripravljamo zjutraj bo dober šele zvečer, še boljši pa drug dan. To je to. Zdaj pa ga grem poskusit:)
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Ta recept si objavil že lani.

Naredil sem ga kilo in pol, ampak malo drugače.

Sem upošteval tvoj nasvet glede čebule, ampak ni ostal rdeč.
tongue-1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Dvomim da je v trgovinskem bifteku kaj pljučne.
Pljučna ima ceno 0d 30-40 evrov po kg, biftek pa?

Sicer pa ga sam ne delam, bi ga pa probal, sedaj ej cel kup receptov tule, pljučna pa tudi "ostaja".
Mora le ta biti sveža ali je lahko iz zamrzovalnika?
 

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Lahko je tudi iz skrinje

patriot: jaz se držim načela, da se doda čimmanj svežih stvari - malo čebule in nič kumaric
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Uležana plučna je 32€ če se znaš spogajat za prijatelje še kakšen evro manj.
Štacunski tatarc, je plučno vidu nazadnje takrat ko je bil na govedu.
Trgovci sploh veliki uporabljajo odpadke govedine, brez loja.

lp D

@ cbb kdaj so rekli da dajo za pikinik midva pa kuhava
smile-1.gif
 

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Tatarski biftek od Arvaja je fantastičen, ostali Mercator&Spar biftki so zvarki proti temu. Je pa res, da je tudi cena temu primerno višja, ampak se splača dat več za tisti okus...
 

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Meni je boljši od Gregorca
tongue-1.gif


Sicer pa se strinjam s Hanzijem, da se ga v trgovinah pljučna na nekaj metrov izogne...
 
Nazadnje urejeno:

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Zelo dober tatarski je v Ljubljani, Na zadobrovški cesti-Mesarija Mlakar.Od Arvaja in Gregorca sta (vsaj za mene)slabša.Cena pa je cca 15 eur za kg.