Tankanje v Avstriji ,Rumpold samopostrežna pumpa ,

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.456
160
63
Relacija ,Leibnitz - Bad radkesburg grem pač dotankat avto. Nisem ravno nek expert v nemščini ampak čeprav poredko ,dosedaj nisem imel težav. Sedaj pa.Samopostrežna pumpa Rumpold , natočim za 40/evrov dizla. Plačam z maestro kartico ,in mi avtomat sprinta račun za 40 evrov. Doma grem v spletno banko in vidim bremenitev iz te pumpe za 80 evrov??? Kje je finta? Ima kdo idejo ? In kako naj sedaj dobim teh 40 evrov preveč obračunanih nazaj? Ima kdo izkušnje?

Prosim za pomoč.
Lp

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.456
160
63
Se opravičujem ,a ne poznam tega sistema. Kako rezervacija ? Če sem plačal z maestro /bankomat kartico ta ja ima direktno bremenitev ? A to po vašem pomeni ,da sebo znesek spremenil ?Kdaj ? A potemtakem je to normalno ? Lp

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.456
160
63
Mi pa ne potegne zakaj ravno 80 evrov ? Ta kartica če nima kritja je itak avtorizacija zavrne ? Ni to kreditna kartica. In kdaj pričakujem popravek zneska. ? Hvala.lp

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.513
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik mercedes pravi:
Mi pa ne potegne zakaj ravno 80 evrov ? Ta kartica če nima kritja je itak avtorizacija zavrne ? Ni to kreditna kartica. In kdaj pričakujem popravek zneska. ? Hvala.lp

Ko potegnes kartico, avtomat ne ve, koliko imas ti sredstev na racunu... Dobi samo po podatek o tem, ali je kartica veljavna... In zato ti rezervira maximalni znesek, ki ga lahko natocis z enim placilom ... Rezervacija pri nekaterih bankah sploh ni vidna... pri drugih pa dviguje prah ter povzroca paniko, ker ocitno ni napisano, da gre le za rezervacijo ...

Nazadnje urejeno:

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.456
160
63
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:

Ko potegnes kartico, avtomat ne ve, koliko imas ti sredstev na racunu... Dobi samo po podatek o tem, ali je kartica veljavna... In zato ti rezervira maximalni znesek, ki ga lahko natocis z enim placilom ... Rezervacija pri nekaterih bankah sploh ni vidna... pri drugih pa dviguje prah ter povzroca paniko, ker ocitno ni napisano, da gre le za rezervacijo ...

Ne gre za paniko... Ko jaz pogledam v spletni banki imam razpoložljivo stanje zmanjšano za 80 evrov. In res na takšen način še nisem tankal ,kako naj jaz sedaj vem da gre tu za nekakšno rezervacijo ? In verjamem da nisem edini ki se je začudil ko je zagledal na računu minus osemdeset evrov.

Če sem iskren sem še vedno malo v dvomih dokler ne vidim pravega zneska.Nisem poznavalec teh bančnih tokov ,a verjetno se da tudi to nekako drugače rešiti...

Zakaj pa lahko kjerkoli v tujini s taisto kartico plačaš točen znesek nakupa ? Vem da so tam blagajniki. Je pa čudno ,če ima nekdo recimo 60 evrov na računu , želi tankati za 30 evrov pa ne gre ,ker nima dovolj za rezervacijo 80 evrov ??

Pa da ne skrenemo iz bistva. Zanimalo me je, kaj se zgodi z razliko do 80 evrov. Večina mi je pojasnila da bo vrnjeno na račun. To je važno. Ker ravno 40 evrov jim pa res nebi šenkal...

lp

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.645
4.375
113
Saj bo vse OK.

Katero banko pa imaš ??' Ker meni je vedno takoj zbrisalo rezervacijo ( Unicredit)

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Predvidevam NKBM. Bo OK, ampak šele na obračunu nič prej, sem že imel tak primer.

Če nimaš stanja 80€, ti pač dovoli za manj tankat.
Z mastercard kar lepo predavtorizacije letijo na SMS in potem storno ter "obračun", se pa tudi zgodi, da kdaj "pozabijo" poslat obvestilo o storno rezervaciji in pravi znesek, ampak na obračunih je vse OK.

damci

Pripravnik
12. sep 2007
247
6
18
Citat:
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:

Ne gre za paniko... Ko jaz pogledam v spletni banki imam razpoložljivo stanje zmanjšano za 80 evrov. In res na takšen način še nisem tankal ,kako naj jaz sedaj vem da gre tu za nekakšno rezervacijo ? In verjamem da nisem edini ki se je začudil ko je zagledal na računu minus osemdeset evrov.

Če sem iskren sem še vedno malo v dvomih dokler ne vidim pravega zneska.Nisem poznavalec teh bančnih tokov ,a verjetno se da tudi to nekako drugače rešiti...

Zakaj pa lahko kjerkoli v tujini s taisto kartico plačaš točen znesek nakupa ? Vem da so tam blagajniki. Je pa čudno ,če ima nekdo recimo 60 evrov na računu , želi tankati za 30 evrov pa ne gre ,ker nima dovolj za rezervacijo 80 evrov ??

Pa da ne skrenemo iz bistva. Zanimalo me je, kaj se zgodi z razliko do 80 evrov. Večina mi je pojasnila da bo vrnjeno na račun. To je važno. Ker ravno 40 evrov jim pa res nebi šenkal...

lp

tankam na tem rumpoldu skorja vsak teden, in je to čisto normalen postopek, čez par dni se nato v spletni banki zmanjša na pravilen znesek, je pa tako mislim da povsod na avtomatskih črpalkah. Tudi v petek sme tankal na avtomatski v Lavamundu in je isto rezervacija za 80€

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.456
160
63
Ja razumem sedaj potek plačila... Prvič verjetno vsak malo debelo pogleda,kdor pač spremlja svoje finance in vidiš recimo obremenitev za 80 evrov..

Upam da smo še komu razjasnili potek.

hvala.lp

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Ja to se imenuje rezervacija sredstev oz predavtorizacija. To pomeni, da si trgovec na tvoji kartici rezervira dolocena sredstva in da ti nimaš dostopa do njih. V okviru zneska te ezervacije lahko trgovec rezpolaga z sredstvi. Tega se predvsem poslužujejo hoteli in pa npr rent a car. Ponavadi se rezervira nekoliko višji znesek od predvidenega računa kot garancija za minibar, room service itd. Neporabljena sredstva se vrnejo na račun komitenta v določenem času.

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.456
160
63
Zanimivo. Imam verjetno dobre bonitete..haha. ..sem dosedaj rezerviral kar nekaj dopustov,hotelov,term....pa vsaj dosedaj še nisem doživel neke rezervacije. No pa vse je enkrat prvič...lp

13. jul 2011
2.677
626
113
Na večini avtomatskih črpalk se da pred točenjem izbirati višino rezervacije, tako da ni problema, če ne bi imel 80 eur na računu.
Primerjava s kartičnim plačilom v trgovini ne zdrži, ker tam ti spustijo izdelke čez blagajno, ki izračuna točen znesek, ki ga potem poravnaš. Pri avtomatski črpalki pa najbrž ni za pričakovati, da bi najprej tankal, šele nato s kartico poravnal točen znesek. Tudi če bi bili vsi pošteni in ne bi nihče odpeljal brez plačila, bi se lahko pri kartičnem plačilu kaj zalomilo. Pri klasični blagajni lahko tak problem potem urejaš s trgovcem, pri avtomatski blagajni pač nimaš s kom.
Lahko bi bilo sicer narejeno tako da najprej vstaviš kartico, terminal pa ti jo zadrži do konca tankanja in potem obračuna točen znesek. Vendar je taka rešitev manj praktična, terminali bi morali biti bolj zapleteni, pa še vedno bi kakšna kartica ostala noter in potem bi bila jeza. Glavni razlog, zakaj se taka rešitev ne uporablja pa je, da bi potem morali imeti za vsako točilno mesto svoj terminal.

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Citat:
Zanimivo. Imam verjetno dobre bonitete..haha. ..sem dosedaj rezerviral kar nekaj dopustov,hotelov,term....pa vsaj dosedaj še nisem doživel neke rezervacije. No pa vse je enkrat prvič...lp

Si prisel kdaj v hotel brez rezervacije ob 4.00 zjutraj in hotel sobo
evil.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.419
5.654
113
Tak sistem maš povsod na avtomatskih črpalkah po Franciji....Italiji.....Avstriji....

Sem bil prvič tudi sam lepo presenečen......Francija velka k pondelk.....tankal 4x...vsakič pod 100eur (50-70eur)....men pa vsakič odbilo 100 (mislim da majo v FRA tako vsoto!)...

Hočem tankat na prvi pumpi v DE tam pa veselica
cheer.gif