talno gretje

primmycar

Zelenc'
5. sep 2014
12
0
1
Pozdravljeni! Imam dilemo, urejam si mansardo pa me zanima glede ogrevanja, kaj se bolj splača talno gretje ali klasika z radiatorji, grelo se bo na trda goriva. verjetni imate izkušnje z tem, ali pa če je tu na forumu kak mojster, ki bi mi znal svetovat. Hvala za informacije

gr69

Guru
15. dec 2009
11.641
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Zato pa sprašujem.
wink-1.gif

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.957
2.634
113
Imam podobno situacijo, z razliko da se bo grelo na plin (etažna peč) in bom naredil tako kot je predlagal Gonzo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Obvezno talno!!!

Se ti bo smejalo še dolgo dolgo
wink-1.gif

Res...požri razliko v ceni in si daj talno! Če je kaj zakon, je to talno gretje. Imam doma obe opciji..eno je talno na ploščicah (imitacija lesa), drugo brez (radiatorji) na klasičnem parketu...sicer parket ima svoj čar, res je al se skrije proti toplemu občutku tal.

Jaz hodim cello zimo bos...ta mali dve tudi (kolikor jima rata, ker moja skoz vpije da morata imeti copate
grin1.gif
).

Jaz imam v dolgoročnem planu tudi to nadstropje kjer so zdaj radiatorji zmetat vse ven in narediti talno (pa je bilo kompletno nadstropje 10 let nazaj komplet adaptirano z novimi tlaki vred).

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Ja kot je rekel vincent,talno gretje rabi pol manj stopinj za segrevanje in temu primerno je tudi poraba.Tla pozimi pa itak,da niso nikoli dovolj ogreta za hojo po tleh.Tudi temperatura je bolje razporejena kot z radiatorji.

Radiatorji so aut !!

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.957
2.634
113
Tvoje razmišlanje glede porabe je preveč laično in čisto ne drži. Temperatura je bolje razporejena kot pri klasiki in tudi estetsko je talno bolje. Vendar so tudi minusi talnega. Ni primeren za klasičen parket in tudi pri namenskem parketu (večslojni gotovi) lahko prihaja do težav. Če gre za adaptacijo starejšega objekta lahko pride do težav z vlago in plesnijo, ki jih pri klasiki ni oziroma nebi bilo.

Nazadnje urejeno:

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.167
366
83
Goriska
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Daj radiatorje, v kopalnici pa talno plus lestvica na steni.

Evo enako so naredili pri meni v mansardi decembra.

Ravno tako vse na novo, estriha ni bilo.

Kurimo pa na pelete, zalogovnika nimamo.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.149
113
Citat:
Uporabnik sgh pravi:
Ja kot je rekel vincent,talno gretje rabi pol manj stopinj za segrevanje in temu primerno je tudi poraba.Tla pozimi pa itak,da niso nikoli dovolj ogreta za hojo po tleh.Tudi temperatura je bolje razporejena kot z radiatorji.

Radiatorji so aut !!

Za stare bajte še mogoče, za nove nizko energijske oziroma pasiva, pa je radiator prva izbira. če že. Brez faznih zamikov, hitro pogretje in potem drži. Talno je kompromis. Problem je edino da pač radiator vzame svoj plac. Meni sicer zdaj ni zal da imamo talno, zaradi koncepta hiše. A če ib šel znova bi hišo konepiral na radiatorsko ogrevanje.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Talno gretje ima napram radiatorskim več prednosti kot slabosti. Če je možnost izbire potem v prostorih kjer bo keramika ali druge primerne talne obloge zagotovo pride talno. V ostale pa talno oz. za tiste, kateri se določenim talnim oblogam nikakor ne morejo upreti stensko ogrevanje. Radiatorji pa le, če je opremljenost prostora takšna, da je to edina možnost.

PS- Je pa potrebno radiatorje dimenzionirati na nizko temperaturni režim ogrevanje (npr. 40/35), da imamo možnost poljubne izbire ogrevalne naprave.Potem pa razlika v ceni med posameznimi sistemi ni več tako izrazita.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Za stare bajte še mogoče, za nove nizko energijske oziroma pasiva, pa je radiator prva izbira. če že. Brez faznih zamikov, hitro pogretje in potem drži. Talno je kompromis. Problem je edino da pač radiator vzame svoj plac. Meni sicer zdaj ni zal da imamo talno, zaradi koncepta hiše. A če ib šel znova bi hišo konepiral na radiatorsko ogrevanje.
Nizkoenergijske hiše se ogrevajo 24/7 med kurilno sezono (pasivne pa se sploh ne ogrevajo), zato ne rabiš hitro odzivnega sistema. Problem je lahko zgodaj spomladi, ko je sonce še nizko in že dokaj močno. Takrat lahko zaradi akumulacije v podu in stenah ter pribitkov skozi stekla prihaja do pregrevanja. A ta problem niti z radiatorji ni opazno manj neprijeten. Problem umili le dobro zastavljen prezračevalni sistem.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.506
7.015
113
Pasivne se tudi še ogrevajo. Nicenergijske hiše pa načeloma ne... Talno je slabo odzivno, kar je včasih prednost včasih slabost. Pasivni in drugi standardi ne ugotavljajo iz česa je hiša - je drugače če je hiša masivna (sposobna akumulacije) ali montažna/skeletna (akumulatorski samo estrihi). S prezračevanje pa ne narediš nič razen prezračujes. Kdor misli, da bo z njim hladil (brez zadaj postavljene klime), se močno moti. Problem pregrevanja omilis le z dobrim sencenjem. Z izjemo aktivnega in namenskega sistema ala klima...

Radiatorji imajo svoje prednosti. Na kaki moment v določenem scenariju bi bolj prav prišli, včasih pa pač ne. Na splošno se mi zdi, da ima talno se vseeno malo več prednosti. Varianta je še stensko, ampak to je za tiste, ki imajo, še preden centralar prvič pride, dodelano ne samo, kje bodo viseče omarice v kuhinji, temveč tudi kje bo vsaka posamezna slika visela.