V zadnjih 12 letih sem bil ali potoval skozi Tajsko kakih 8x (zadnjič sem bil tam sicer leta 2005, vendar pa se je sin pravkar vrnil iz Tajske in ugotovil sem, da tam razen vse višjih cen ni kaj dosti novega od mojega zadnjega obiska), vedno v lastni režiji in dolžini od 22 do 31 dni. S spremljevalko imava vse kar potrebujeva v nahrbtnikih, moj 40 litrov 8,5 kg (da ga ni potrebno čekirat), njen pa 30 litrov, 6,5 kg.
Vse kar ti je Slick napisal drži! Če imaš dovolj časa bi po Chiang Maiu dodal še Chiang Rai in Golden triangle, predvsem zaradi vožnje s hitrimi čolni (kot v enem starem filmu o Jamesu Bondu) po reki Mekong.
Nazaj v Bangkok in naprej na jug ponavadi potujeva z državnimi avtobusi, cena pa je 3-4 x nižja kot za letalo, pot pa traja dvakrat po 12 ur in vmes še kaj vidiš.
Na jagu Tajske na V obali so otoki Tao (potapljači), Phangan (Hat Rin na JV znan po full moon partijih, Z in S pa sta mirna) ter Samui (plaži ChaWeng in Lamai, prenatrpani in dragi). Na Z pa je otok Phuket (plaže Kata, Karon in Patong, polne turistov), okolica Krabija (Ao Nang in Railay beach, vse bolj natrpano), otoki PhiPhi (večji Don so po tsunamiju popolnoma iznakazili s hoteli in bazeni, manjšega Leh pa s filmom The Beach, čeprav si je laguno potrebno ogledat, če pa se potapljaš pa je okolici Leha zelo lepo), naprej južneje je otok Lanta (na J je še "naraven). Najlepši pa so otoki še južneje, precej odročni a lepi (Sukorn, Bulon, Turatao, ...).
Razen v mestih Patani in Narathivat so muslimani v manjšini in nikakršen problem.
Lonely Planet vodič je zakon, denar dvigaš (Maestro!) na bankomatih in kljub proviziji profitiraš in še varneje je, čeprav je Tajska najvarnejša dežela v JV Aziji (prepotoval sem vse od ŠriLanke do Filippinov, razen Vietnama) in najlažja za potovat, saj imaš na voljo vse od letal, taksijev, tuktukov pa do turističnih in državnih avtobusov.
Najboljše na Tajskem pa je: hrana in prijaznost domačinov (pripadniki nekaterih plemen na SZ Tajske so malce manj prijazni, pač Kitajci).
Midva sva bila na Tajskem ponavadi oktobra, enkrat pa tudi januarja, a nama je bilo prehladno, zrak manj kot 30 in morje komaj 26.
Glede zdravja in komarjev: nikoli nisva imela nobenih problemov, jesti je potrebno tam, kjer jedo domačini in hrano pripravljajo pred teboj (taka je tudi najboljša), repelent je pa dober le, če vsebuje vsaj 30% DEETja (mene komarji obožujejo, a odkar uporabljam repelent z 30 ali 33 % DEETja imam pred njimi mir).
Par
SLIKIC iz leta 2005.