Tabletke varujejo jajčnike

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Tabletke varujejo jajčnike

Uporaba kontracepcijskih tabletk v zadnjih 50 letih je preprečila smrt vsaj 100.000 žensk, ki bi sicer zbolele za rakom na jajčnikih.

Rtvslo.

Potem pa tam pod slikco piše:
Strokovnjaki opozarjajo, da povezava med kontracepcijskimi tabletkami in rakom ni nujno pozitivna, saj še ni raziskano, ali tabletke kratkoročno višajo možnosti za raka na dojkah ali materničnem vratu.

17758-icon_confused.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
To se že dolgo ve
smile-1.gif
- da varujejo jajčnike (pred rakom na jajčnikih) in spodbujajo raka na dojkah.
Zato v navodilih piše, da naj se "ženske posvetujejo z zdravniki, če imajo v familiji raka na dojkah".

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

To je lahko zopet ena statistična "varka".

Za rak na materničnem vratu se predpostavlja, da gre takole povezava:

Ženske, ki uporabljajo tablete -> več spolnih partnerjev -> večja verjetnost okužbe s HPV -> večja verjetnost za obolevnost za rakom na materničnem vratu

Tu so tabletke res zadnja stvar, ki jo gre kriviti.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Torej, več partnerjev -> večja verjetnost raka na dojkah?
confused-1.gif

Več partnerjev -> manjša verjetnost raka na jajčnikih?
confused-1.gif

(BTW - raziskave se delajo na način, da se izloči vpliv različnega števila partnerjev med posameznima vzorcema. Vsaj resne - torej ne tiste, kjer par študentskih šušmarjev nekaj pacari v garaži.)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vem, kako se delajo raziskave
smile-1.gif
. Sicer pa statistične operacije niso ravno moje področje. Samo povem ti, da je ima veliko raziskav, ki močno odstopajo v katerokoli smer - malce čudno izbran vzorec.

Za rak na jajčnikih pa je povezava povsem direktna. Kontracepcijske tablete "izklopijo" ovulacijo in s tem zmanjšajo poškodbe in brazgotinjenje ob "vsakomesečni uporabi". Posledično ženske, ki uporabljajo to metodo kontracepcije, tudi manj pogosto zbolevajo za to vrsto raka.

Za rak na dojkah pa ne bi vedel iz glave, niti če je sploh že pojasnjen mehanizem.

Je pa potrebno vedeti, da je rak na jajčnikih eden izmed najbolj črnih scenarijev, kar jih je v onkologiji in absolutno najslabša opcija na področju ginekologije.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Za rak na jajčnikih pa je povezava povsem direktna. Kontracepcijske tablete "izklopijo" ovulacijo in s tem zmanjšajo poškodbe in brazgotinjenje ob "vsakomesečni uporabi". Posledično ženske, ki uporabljajo to metodo kontracepcije, tudi manj pogosto zbolevajo za to vrsto raka.

No, evo.
smile-1.gif

Točno to - stara stvar, vemo že dolgo.

Za raka na dojkah je pa kontra - če se ta hec pisari na navodila za uporabo kontracpcijskih sredstev (z drugimi besedami proizvajalec pljuva po lastnem izdelku - torej so zadaj zelo utemeljeni razlogi, da to napiše), nekak domnevam, da tudi tu zgornja novica ni ravno novica. Vsaj na teh, ki jih gledam, piše, da je to povišanje kratkotrajno in izgine po 10h letih po koncu uporabe.

Za raka materničnega vratu pa eksplicitno piše, da je rak materničnega vratu povezan z okužbami s HPV - in da študije, ki bi eksplicitno dokazala, da je problem samo v jemanju kontracepcijskih sredstev (ne pa zaradi HPV), ni.

Piše pa, da tabletke povečajo število rakavih obolenj na jetrih. Pika.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kot sem rekel... rak na jajčnikih je nekaj, zaradi česar bo umrla vsaka štirideseta ženska. Rak na materničnem vratu in rak na dojki pa sta ob zgodnjem odkrivanju (ki je možno in se tudi pri nas široko izvaja) ozdravljiva v več kot 90%.

Po mojem mnenju v primeru nizkodoznih kombiniranih kontracepcijskih tablet plusi "odtehtajo" tveganje zaradi "minusov".

pikica

Fizikalc
28. jan 2008
5.759
1
36
36
ok...sej to da varujejo jajčnike je ql...sam vsak dan pa preberem da tud spodbujajo raka na dojkah in materničnem vratu...in zarad takih(in drugačnih člankov) se včasih sprašujem če je pametno, da js jemlem tabletke že ene 5 let

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Si kdaj zanosila v teh petih letih? Kakšno "ceno" pa postaviš na sproščeno spolno življenje v tem času?

Dojke si pregleduješ redno?
Vsake dve leti bris materničnega vratu?

Večina žensk umre za enim od teh rakov, ker na zgornji vprašanji na veliko žalost ne morejo odgovoriti z "da".

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kot si rekel - rak jajčnikov je huda je.ba.
Težko ga je ugotoviti, ko se ugotovi, je ponavadi prepozno.

Ostalo se da redno kontrolirati - maternični vrat na tri leta mlade ženske, brez posebnosti pri prejšnjih pregledih (ja, tri leta je normativ!!! preveri!), dojke vsak mesec vsaka sama doma.
Obstaja tudi UZ pregled za mlade punce za dojke. Baje mamografija ni še primerna zaradi neke strukture tkiva (nimam pojma, zakaj natančno).

Ne vem, zakaj ljudje tako komplicirajo, ko pa vendar že vsaj 20 let (vsaj za to jaz vem) v navodilih piše, kako stvari stojijo glede raka na materničnem vratu in dojkah. A ni bolje prebrati navodila (in vprašati ginekologa/injo), kot pa se zanašati na "rekla kazala desetkrat povzete" članke v nekih čudnih revijah?

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Pa še kako je kompetenten za take poste, kot jih piše, pa mu ni treba bit Jerneja
rolleyes-1.gif

Se pa strinjam z Jernejem, redko katera ženska si pregleduje sama dojke, vsaj velika večina (mislim da) jih pa le hodi na preglede brisa in v večini primerov ginekolog-inja pregleda dojke.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pravzaprav mislim, da sem bolj "kompetenten" kot povprečna Jerneja. Sicer redno ne menstruiram, košarice tudi niso zavidljive velikosti... zagotovo pa vem dovolj o vašem reproduktivnem traktu in vsem, kar je povezano s tem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Se opravičujem... trenutno se bolj ukvarjam s tem, kaj in kako, kot s tem, kdo plača (čeprav je pri nas še kako pomembno).

Glede mamografije je en del resnice res, da se rak težje vidi v gostem žleznem tkivu (ki v starosti izginja)... drugi pa je - žal, da je ta rak pri mladih ženskah izredno redek in "cost/benefit" razmerje ni primerno.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ej, ni panike.
smile-1.gif

Drugače pa ni toliko panike okoli plačevanja - meni je problem to, da ne vem natančno, ali je to normativ stroke ali normativ zavarovalnice. Vse skupaj se v različnih besedilih sumljivo zanimivo prepleta. Bi me zanimalo tvoje mnenje.

Kaj pa sevanje (mamografija mlade ženske)? Nevarno, ker v reproduktivnem obdobju, ali ne?
Mamgrafije drugače ne delajo mladim ženskam niti privat, ampak gredo na UZ. Vsaj kolikor je meni znano.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Moje mnenje je, da je 3 leta predolga doba. Zdravnice 25-35 zagotovo hodijo pogosteje. Vsaj jaz jih par poznam... Kar se mene tiče, ni nobenega razloga (verjamem, da je malce neprijetno tisto praskanje), da ne bi ob vsakem gineko pregledu vzeli še bris. (recimo vsako leto ali pa na dve leti) Načeloma je tudi začetni stadij raka zelo dobro ozdravljiv, ampak vseeno je to Blažev žegn, če bi lahko zadevo ulovili že v fazi epitelijske atipije.

Vsekakor sevanje ni zanemarljivo in je za faktor 10-100 večje kot pri kakem enostavnem slikanju kosti. Je pa treba vedeti, da UZ ni tako zelo natančen... zato tudi samopregledovanje in naprednejša diagnostika ob težavah za mlade ženske.
Idealno bi bilo tako ali tako ženske vsako leto poslati na magnet. Večja ločljivost kot mamografija in praktično nična škodljivost. Samo to je itak pr€gr€$no sploh pomisliti.

pikica

Fizikalc
28. jan 2008
5.759
1
36
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Si kdaj zanosila v teh petih letih? Kakšno "ceno" pa postaviš na sproščeno spolno življenje v tem času?

Dojke si pregleduješ redno?
Vsake dve leti bris materničnega vratu?

Večina žensk umre za enim od teh rakov, ker na zgornji vprašanji na veliko žalost ne morejo odgovoriti z "da".

zanosila nism nikol...ja tud js ne morm odgovort z da
d055.gif