T2 vs. konkurenca

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
A bo konkurenca odgovorila na znatno nižje cene interneta katere bo s 1.10. ponudil T2? Vsi kar molčijo...
confused-1.gif

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
www.pokerklub.si]www.pokerklub.si
IMHO konkurenca tega ni finančno sposobna.

Trdim, da bi vsaka firma, ki bi posnemala prodajni model in cene T-2 bila obsojena na propad. Izjema je verjetno Telekom in mogoče Telemach.

Matematika se preprosto ne izzide.

Seveda se pojavi vprašanje kako se matematika izzide pri T-2?
Pojma nimam. Trenutno z enormnimi izgubami, ki jih bo težko kadarkoli nadoknadila.

Na srečo pa imajo kapitala na pretek, tako da pridobivamo uporabniki
nahrung002.gif
.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:
IMHO konkurenca tega ni finančno sposobna.

Trdim, da bi vsaka firma, ki bi posnemala prodajni model in cene T-2 bila obsojena na propad. Izjema je verjetno Telekom in mogoče Telemach.

Matematika se preprosto ne izzide.

Seveda se pojavi vprašanje kako se matematika izzide pri T-2?
Pojma nimam. Trenutno z enormnimi izgubami, ki jih bo težko kadarkoli nadoknadila.

Na srečo pa imajo kapitala na pretek, tako da pridobivamo uporabniki
nahrung002.gif
.

Amis se mi ze kr smili. Podpises pogodbo z eno hitrostjo in ceno in ti po letu zmanjsajo hitrost (5x manj). Wtf?!
stupid-1.gif

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
301
48
28
Crknili zagotovo ne bodo (t-2). Da pa ob nedeljah mamce z ofrom plačujejo meni povezavo mi je pa tudi čisto vseeno.

Važno da je poceni, dokaj kvalitetno in ni T1.
10.gif

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Za kolikor bodo razširili svoje optično omrežje, za toliko se jim bodo izgube hitreje pokrivale in toliko hitreje bo prišel profit, ker jim od svoje VDSL ponudbe ostane le drobiž, potem ko plačajo telekomu vse potrebno. Na optiki bo njihov profit drastično narastel. Seveda pa je treba prej še veliko investirati v čimbolj obširno izgradnjo tega omrežja. Mislim, da je T-2 ubral najboljšo dolgoročno strategijo. Čez nekaj let se bo to videlo.

Nazadnje urejeno:

civil

Fizikalc
18. jul 2007
1.350
0
36
Nevem kaj se obremenjujete s tem če imajo dobiček. Meni je pomembno da dela in da je cenovno ugodno.
Upam da bodo slovenski župani imeli razumevanje in da bo čimveč slovenskih mest čimprej dobilo optiko, t1 ali t2.

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Nihče se ne obremenjuje, je pa naivno misliti, da je T-2 nekakšna dobrodelna donacija ljudem s strani cerkve. Brez skrbi, da gledajo dolgoročno na profit in če bodo tako nadaljevali, jim bo gotovo to tudi uspelo. Saj se nihče ne odloča med internetnimi ponudniki na podlagi tega, koliko profita imajo oni, vseeno bi pa bilo za uporabnike precej žalostno, če bi T-2 propadel.

BOBI

Pripravnik
9. sep 2007
106
0
16
Samo zamisli si, kaka ponudba in cene bi bile če ne bi bilo T2!
Lahko bi o optiki samo sanjali na svojem ads2
redface-1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Matematika pri tem je čisto enostavna.
Fiksni stroški + variabilni stroški = celotni stroški.

In če s svojimi 14 evri pokrivajo fiksne stroške in le del variabilnih se jim po posameznem naročniku že splača.

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
smile-1.gif

Seveda matematika tukaj niti približno ni tako enostavna in ta preprosta formula ne pomeni ničesar.

Vstavi še čas in investicije pa da potem vidimo kako dobro ti gre ekonomija
evil.gif

@Dzexon
Citat:

Na optiki bo njihov profit drastično narastel.
Pri teh cenah in pogojih? Do some math...

Citat:
Mislim, da je T-2 ubral najboljšo dolgoročno strategijo. Čez nekaj let se bo to videlo.
Sam bi jo ocenil za najbolj agresivno. Manjka pa še kar nekaj koles, da bi se vrtelo tako kot treba....bi pa rekel, da gre na bolje...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Burekm... malo premisli.

Investicijo T2 tako ali tako izvede.
Sedaj pa je vprašanje... ali bodo v enem bloku nabrali 5 odjemalcev po 20€ ali 15 po 14€... (100€ ali 210€)? Kaj se jim bolj splača? Vso omrežno in nadzorno infrastrukturo imajo, povezavo v svet imajo zakupljeno in na njej verjetno dovolj lufta.

Pri telekomunikacijah pač ne računaš, da se bodo stroški povrnili kratkoročno... niti srednjeročno - pač pa dolgoročno.

Če bi vsi razmišljali kratkoročno potem mobilnih operaterjev ne bi bilo (in s tem niti mobilne telefonije).

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
Seveda izvede investicijo. A ti je ta investicija tudi sestavni del tega računa, če že govorimo o (dolgoročnem) profitu.

Torej, če pogledamo ceno 14 €. In odbijemo stroške....povezava v svet, vzdrževanje, prostor na strežniku in pa "fiksni"(zaposleni, kup firm za outsourcing, oglaševanje, poslovni/delovni prostori...).

Koliko € misliš, da ostane? Če sploh kaj ostane?

In s tem kar ostane moraš še pokrivati investicije. Že samo modem, da s tem pokriješ, težko verjamem....kje je potem šele optika, mašinerija itd.

Za konec pa imaš še oprtunitetni strošek investicije....ki pa tudi ni nizek...

Če se sedaj še enkrat vprašaš 5 uporabnikov po 20 € ali 15 po 14 €, mogoče ugotoviš, da odgovor ni tako preprost, kot ga je pokazalo tvoje množenje.

Pa še tukaj je predpostavka zelo "kilava"....saj si predpostavil, da znižanje cene iz 20 € na 14 € pripelje 3x več uporabnikov...kar je pa daleč od trenutne realnosti...

Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
še malo premisli, kaj so v tem primeru fiksni in kaj variabilni stroški ter poizkusi oceniti deleže teh stroškov.
Potem boš morda razumel, kaj sem želel napisati in zakaj sem to napisal.

Brezupen primer...

BOBI

Pripravnik
9. sep 2007
106
0
16
Pri Trenjih, kjer je bila debata zaradi povišanja cen kruhu in ostalim stvarem, je Mervič (Spar Slovenija) dejal, da ima Spar od prodanih 100€, samo 1,90€ profita
wink-1.gif

Zanimivo ne, pa poglej kaj vse imajo v lasti, pa še kar naprej gradijo in kredite jemljejo

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:

Pri teh cenah in pogojih? Do some math...

~14€, kolikor bodo zdaj znašale cene osnovnih paketov na optiki, bo zneslo precej več profita, kot ga imajo od povprečnega VDSL uporabnika, ko telekomu plačajo uporabo omrežja in vse ostalo. Poleg tega na optiki ne futrajo svojega največjega konkurenta z denarjem bolj kot sebe (tako kot na VDSL). Torej, da, optika bo njihov bread and butter, brez dvoma.

Na bakru jim telekom precej grobo diktira stroške, za katere smo lahko skoraj prepričani, da so previsoki (zaradi monopola, zastarele tehnologije itd.), ko bo pa T-2 imel zelo razvejano samostojno omrežje, bo lahko tudi svojo infrastrukturo prilagajal svoji agresivni cenovni politiki in nižal stroške infrastrukture z novimi tehnologijami, česar pa vemo, da telekom ne zmore in/ali noče, razen, če je v to prisiljen.

Čeprav so cene optike za končnega uporabnika nižje, je profit za T-2 višji, ker v ceni ni največjega "parazitskega" člena - telekoma, ki (ocenjujem) od T-2jevega VDSL naročnika na koncu pobere ravno največ denarja.

Nazadnje urejeno:

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
@tis: moja razdelitev na fiksne in variabilne je kakršna je...žal nimam dovolj podatkov za točno razvrstitev...
Itak so pa na dolgi rok vsi stroški variabilni...

Štekam, kaj si želel povedati....da si podjetju splača poslovati, tudi če pokriva le del variabilnih stroškov in vse fiksne....pozabil si pripisati, da se podjetju to splača le v relativno kratkem času (!)
Če si želel povedati kaj drugega pa se boš moral zjasniti...

@Dzexon: se strinjam s tabo....zapičil sem se le v trditev o drastični rasti profita....IMHO pri 14 € ne moremo govoriti o profitu, tudi na optiki ne....lahko pa govorimo o precej nižjih stroških...

Me pa še vedno bega vprašanje ali je T-2 investiral v izgradnjo optičnega omrežja, ali je investiral Gratel, T-2 pa plačuje € za uporabo ali je kaj tretjega....

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:
@tis: moja razdelitev na fiksne in variabilne je kakršna je...žal nimam dovolj podatkov za točno razvrstitev...
Itak so pa na dolgi rok vsi stroški variabilni...

Štekam, kaj si želel povedati....da si podjetju splača poslovati, tudi če pokriva le del variabilnih stroškov in vse fiksne....pozabil si pripisati, da se podjetju to splača le v relativno kratkem času (!)
Če si želel povedati kaj drugega pa se boš moral zjasniti...

@Dzexon: se strinjam s tabo....zapičil sem se le v trditev o drastični rasti profita....IMHO pri 14 € ne moremo govoriti o profitu, tudi na optiki ne....lahko pa govorimo o precej nižjih stroških...

Me pa še vedno bega vprašanje ali je T-2 investiral v izgradnjo optičnega omrežja, ali je investiral Gratel, T-2 pa plačuje € za uporabo ali je kaj tretjega....

Wrong, podjetju se splača poslovati, če krije VSE VARIABILNE stroške. Če slednjega ne more pokrit, pomeni, da z vsako nadaljno enoto "proizvoda" proizvaja več izgube. Če pa krije vse variabilne stroške, z vsako nadaljnjo enoto "proizvoda" ne proizvaja dodatnih izgub in lahko morebitno pozitivno razliko med variabilnimi stroški in prihodki namenja pokrivanju fiksnih stroškov in si s tem zmanjšuje izgubo.
wink-1.gif

Kdor s svojimi prihodki ne more kriti niti variabilnega dela stroškov, je bolje da zapre štacuno, oz svoj denar raje nameni kam drugam, kot v dotični posel.
rolleyes-1.gif

Ogo

ahac

Pripravnik
19. avg 2007
99
1
8
Tale debata me spominja na tiste o SiOL ADSL izpred par let. Takrat so vsi trdil, da se SiOLu ne splača ponujat 1 mega za 8 jurjev. Govoril so tud, da je brezveze, da sploh dobimo konkurenco, ker nižje od SiOLovih cen sploh ni možno it.
Kot dokaze so pa dajal cene z Hrvaške ali Nemčije (oboje primera, kjer država ni naredila dost za preprečitev monopola), če sem pa omenil švedske, japonske ali korejske cene so pa govoril, da se moramo primerjat z sosednjimi državami in ne tistimi na drugem koncu sveta.
No.. izkazal se je pa, da si bile SiOLove cene čisto dovolj visoke, da mu gre kar lepo.

Zdaj se pa to ponavlja za T2.
Je pač tko... če hočeš bit velik na trgu moraš velik investirat. Časi garažnih ISPjev so mimo.