Sv. ribica na žaru

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
A ma kšn kakšno dobro (že sprobano) idejo kako spečti svinjsko ribico na žaru (oglje)?
 

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.812
113
40
MB
počasi
grin1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Če imaš žar s pokrovom jo na močnem ognju na hitro zapeči. Prej je fajn če je posoljena preko noči. Ostale začimbe po želji - vsaj črn poper pa nujno dodaj. Namažeš z oljem pred peko in kot rečeno na hitro zapečeš zunanjost do skorjice, potem odmakneš iznad direktenga ognja in pokriješ, da se v notranjosti speče do 85 stopinj C. Počiva pol ure in narežeš na rezine. Če imaš odprt žar pa naredi enako s tem, da jo po prvem zapekanju zaviješ v folijo, žerjavico pa odmakneš levo in desno od zavoja in kontroliraš temperaturo mesa v notranjosti, do željene. V tem primeru še malo obrni, da nista vedno samo dve strani izpostavljeni toploti. Peka ne sme trajat dlje od 30min, če ne je nekaj narobe.
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
Hvala Twinman
zmaga.gif

Notranja temperatura 65-70 stopinj bo dovolj? Nebi rad žaganja naredil!
Ali se jo potem pusti par minut v foliji?

lp
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za ribico imam tudi jaz raje medium. Ni panike, odvisno od jedcev, zato sem napisal 85 stopinj. 75 stopinj oz. enako, kot piščančja prsa je ok in na varni strani. Tudi za kare velja enako.
 

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
Končni izdelek, uporabil sem kar recept ki ga je napisal Twinman
smile-1.gif
, samo z razliko da sem ribico z začimbami (sol, črn poper, česen, lovarjev list) dal v vakum in pustil čez noč v hladilniku. Pekel cca 25minut da sem dobil notranjo temperaturo 75°. Ribica je bila zelo sočna, tudi po tem ko se je ohladila.




 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
To bi jaz popizdil, če bi dobil v gostilni, razen če bi me skrbelo zaradi kvalitete in bi specificiral well done.

Svinjska ribica mora bit pinki in je idealna temp. okoli 63°C.