Sušenje estriha in sten

Bernie

Zelenc'
27. jan 2008
8
0
1
Estrih je bil položen avgusta 2007. Lastnik je imel celo zimo vse zaprto in se ni mogel sušiti. Januarja sem prevzela hišo in ugotovila, da je 89% vlaga
frown-1.gif
Medtem je prišel še belit stene. Sedaj vsak dan odpiram, vendar je v teh dneh že zunaj ful vlage.
Poklicala sem parketarja in ta mi je rekal, da ima entrih 3,5 vlage, moral bi pa imeti 2,0 do 2,2. Priporočal mi je, da dam sušit estrih z mašinami. Zdej me pa zanima kaj je boljše. Eden mi je rekel, da bi brez vrtanja v estrih lahko izsušil estrih in stene v 14 dneh (cena 250€).
Spet drug mi je rekel, da bi za 750€ z vrtanjem v estrih izsušil v 14 dneh.
Nekateri pravijo, da se pri vrtanju estrih napihne in lahko to izpihavanju tudi poškoduje inštalacije spodaj.
Zanima me kaj je torej boljše in kaj se bolj splača.

LP, B.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
V kolikor se vam mudi, in je v hiši že centrlano ogrevanje...enostavno odprite okna na 'V' ter vklpite gretje...v kolikor ni gretja zgolj imejte prepih (24 ur dnevno)...to bo še najhitrejši našin kako se rešiti vlage iz estriha (samo beljenje nima veze...je površinska vlaga ki izhlapi v parih dneh).

S parketom pa ni za hiteti - sploh ne na preveč vlažen estrih.

Jaz bi raje počkala še kak mesec, ter do takrat sušil s prepihom.

Bernie

Zelenc'
27. jan 2008
8
0
1
Problem je v tem, ker morava imeti parket položen do 20.3.2008 in 100% se ne bo pusušilo do takrat. Centralno imava skos prižgano na 14 stopinj, vendar se vlaga skoraj da ne zmanjšuje, res pa da odpreva 1x na dan za 3h.
V vsakem primeru morava dati strojno sušenje, vprašanje je samo katero.

LP

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
če imata 'dead line' za parket...to pomeni da ga mora začeti polagati nekje v začetku marca.

Torej je časa za sušenje še cel mesec...kar pa mislim da je dovolj da bo vlažnost estriha padla še za tisti odstetek.

Pa nima smisla meriti vlažnost v zraku! V estrihu je važna...ta pa je (sorazmerno) neodvisna od vlage....pa še sama jo bosta težko (oz. je ne bosta mogla) izmerila.

Tako da...naredi prepih - čez cel dan!...pa zraven naj bo malo gretje vklopljeno pa bo v roku enega meseca padla vlaga brez kakšrnega koli dodatnega izsuševanja.

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Sta že razmišljala o najemu razvlažilcev? Stanovanje se povsem zapre in zalaufa 2-3 razvlažilce (odvisno od kvadrature). Načeloma bi se zadeva zadosti posušila v kakšnem tednu...

Steve

Guru
13. avg 2007
9.967
1.850
113
mene pa zanima kako je z sušenjem estriha če je spodaj talno gretje? Estrih je položen od začetka decembra, peč se je zalaufala prejšnji teden. Prišel je majster vlago merit in je še okrog 3%. On pravi peč na puni gas in ta razvlažilec not, ima da je suho v 14 dni. Mene predvsem skrbi da bi estrih razpokal, če dam gretje na max, ali da bi kaj bilo narobe kasneje z parketom
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
intenzivnost sušenja se poveča če vklopi talno! To je dejstvo...ni pa treba pretiravati. Rajši naj on pride še 14 dni kasneje polagat parket....parket daješ verjetno za dobo 30 let...tako da raje malček potrpi, ko t da boš imel čez par let razpoke.

Pa če boš vklopil talno....zgolj odpri okno, da vleče zrak ven....bo isti efekt kot sušilec.

Je pa nekje zlato pravilod aje strih dovolj suh za plaganje parketa po nekje 3 mesecih...sicer se da precej čarati, samo beton rabi svoj čas da odda vodo, ki je ne potrebuje več za vezavo...preskočiti se ne da kaj dosti.

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Preskočil bi lahko takoj na začetku z uporabo hitro vezočega cementa... Še vedno ti priporočam, da zapreš vsa okna in na polno poženeš 2-3 razvlažilce! Sem videl zadevo kako funkcionira. V nekaj urah se nabere vsaj 5l vode v posameznem razvlažilcu, zrak pa je že po krajšem času (pol dneva) povsem suh in kar precej neprijeten za dihanje.