Suhe cigarce

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Tast je iz zdravstvenih razlogov bil primoran popolnoma upostit kajenje, tut cigare, ki jih ima zelo zelo dosti,
in kot prva postava moškega spola pri tisti bajti sem jih poerbal, so pa suhe kot poper ker so bile slabo skladiščene.
Bile so v škatli sicer a škatla je stara in ne dihta tako dobro...

Torej, nasveti?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Svojčas so kadilci tobaka dajali med tobak še ne čisto suhe krhlje (jabolk) .. tako je tobak ostal svež. A to pomaga tudi pri regeneraciji cigar pa ne vem!

Drugače pa vrži v rezalnik .. če ne drugega bo za kakšen joint že OK!
grin1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Ma sej bom skadil tut suhe, ampak zanima me kaj se da naredit, ker večina med njimi je kohib in nekaj domestičnih kubank,
pa da jih jaz kmet zaužijem čimbolj orginalne.

Najbolj žalostno pa je, da sveže pa so ostale tiste cigare za par € ki so v v vrečki in v aluminjastem vložku
frown-1.gif

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Nekje sem slišal, da pomaga če jo zaviješ v vlažno krpo pa daš v hladilnik. Sam ne me za besedo držat!!!
Če pa slučajno probaš pa poročaj (sam probaj na najslabši)!

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ta škatla je namenjena "vzdrževanju idealnih razmer", rehabilitacije cigar pa ne pričakuj.

shift

Guru
20. jul 2007
9.928
2.341
113
za šankom
par kapljic tega na njo
Courvoisier-VSOP-lg.jpg.jpg

ampak kot so rekli drugi kakih čudežev ni za pričakovat.konjak bo malce popravil okus.tobak pa je kvaliteto že izgubil

jezek

Guru
24. jul 2008
3.663
1.522
113
Suhe cigare se da obudit k življenju če niso pregloboko razpokane (sicer ti bo uhajal zrak in nič od kajenja). Postopki so različni in opisani na netu, bistvo pa je zelo počasno povečevanje vlage. Če jih daš v uravnovešen humidor (okrog 70%vlage) ti jih bo razneslo v eni uri. Predlagam, da jih najprej v original škatli (ali pa rahlo zavite v kak papir) za par dni postaviš v prostor kjer je vlaga okrog 40% (večina ogrevanih stanovanj večje v teh dneh brez vlažilcev itak ne doseže). Potem pa jih premakneš v bolj vlažen prostor ali pa v hladilnik. Možno je tudi da celo škatlo ali pa zavite v papir daš v plastično vrečko, zraven pa manjši kos navlažene vate. Šele nato jih daš lahko v temperiran humidor. Fanatiki proces 'oživljanja' cigar izvajajo tudi več mesecev, sam pa raje pokadim kar suhe (če niso res preperele). V tem primeru okus res ni 'taprav' , zna pa pri nekaterih znamkah biti celo bolj po mojem okusu. Če se ti ne da zajebavat jih pač vrzi v hladilnik ali pa na balkon za nekaj dni, po možnosti ovite v kak les ali cunjo. Če jih daš na vlago 'gole' ti bodo počile takoj.
Kakorkoli, naj ti teknejo.
Aja, idealni pogoji naj bi bili 17-19stopinj ter 60-80%vlage.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
v tobačni se je tobak navlaževal napoti do cigarete kar na samih trakovih kjer so preko njega vpihovali paro.

tako da naštudiraj nek sistem kako navlaæiti zadevo...mogoče opcija z vlažnokrpo ne bi bila slaba..oz. poskusi kak lonec z dvojnim dnom..spodaj zavreš vodo, zgoraj imaš cigare, ter vse skuaj pokriješ in pustiš nekaj časa da se navlažijo..verjetno bojo v štartu neenakomerno navlažene..torej bo s kajenjem treba počakat kak dan ali dva da odležijo v kakem zaprtem prostoru.

(osebno bi jih tudi poskušal navlažiti...v koš vseeno lahko še romajo če se izkaže da niso za kadit).

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.140
316
83
Lepa dediščina. Da boš šel lepo po njegovih stopinjah.
Ne me vzet resno.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Hvala vsem za odgovor, predvsem pa tebi.

Kaj bom naredil;

Kohibice in ostale "gole" cigare ki niso zapakirane hermetično,
bom dal na 40% vlažnost za en dan, pa na 50 za dva dni, in takole
dvigoval vse do 80%, recimo si bom vzel 10 dni da jih nafajhtam, pa bo kaj bo...

Še eno vprašanje mimogrede, kaj pa lahko naredim s temi cigarami ki so
singl pakirane v alu ovitek in nato še v folijo?

Dost te robe imam še z dominikane, cigare so velike po 18cm, premera kot kaka zelo poštena hrenovka,
pa mi je tega res škoda, ker mam cigare zelo rad....

A obstaja kak profi v slo ki prodaja cigare, da bi mi jih on "namastil"?
confused-1.gif

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
jezekov post je zelo soliden...
instant rešitev, katere se poslužujem jaz so dejansko krhlji jabolk, ki jih menjaš na par ur. cigare so užitne nekle po nekje treh dneh... pač, probaš s svaljkanjem in po zvoku ugotoviš kaj in kako...

cohiba je zakon!!!
pa seveda, kubanski rum, kubanska čokolada in po možnosti kubanka, ki te nežno masira... slednje priporočam zgolj samskim...

jezek

Guru
24. jul 2008
3.663
1.522
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
A obstaja kak profi v slo ki prodaja cigare, da bi mi jih on "namastil"?
confused-1.gif

V Lj je v podhodu Maximarketa en nov cigarar, morda bi se dalo kaj zmenit. Včasih je bil en tudi na Trubarjevi (mislim da Cigarnica).
Vsekakor ti predlagam nakup humidorja. Jaz sem nekje na netu dobil zadevo spuščeno s 300 na 70eur zaradi lepotnih napak v laku pokrova. Je pa težko dobiti ugoden in zanesljiv sistem vlaženja. Moj sistem (higroskopni kristali v perforirani cevi) je po 4 letih odpovedal in humidorja nikakor ne uspem več uravnovesit. V stanovanju imam samo 30posto vlage ki v nekaj dneh posrka še vlago iz humidorja. Mislim da bom vse skupaj zatlačil v frižider.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.663
1.522
113
Ne vem, eno odpri in preveri. Mislim, da se tiste zaprte v kovinsko folijo naj ne bi sušile (čeprav dvomim da ostanejo enake več let), ampak so redke (zaenkrat sem videl samo Danemannke - ki niso kaj prida). Tiste, ki so v celofanu oz. prozorni foliji pa se sušijo saj je folija porozna (vsaj tako pravijo poznavalci, ki jih kar s folijo shranjujejo v humidorjih). Najdlje se pomoje ohranijo tiste, ki so naknadno še v kovinski škatlici oz epruveti z gumijastim zamaškom oz. ali zamaškom in gumijastim/plutovinastim tesnilom - če jih seveda ni kdo odpiral.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Točno te mam (druge z leve)

Ravno danes sem eno prižgal na šihtu, je bla ravno priložnost en RD,
pa se mi je zdela nekoliko suha, čeprav me grlo ni nič peklo, tako da teh
nebom nič "fajhtal" ostale pa bom zenkrat dal v majhen hladilnik in bom
temoperaturo zniževal tam 5° na dan, kak dober teden... A bo vredu?

henri_winterman_gift_open_box.jpg