Subvencije za "zelena vozila"

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Pohvalno - klik

Ampak zmaga ga pa tale izjava:

"Predlog zakona so vložili poslanci SD-ja Luka Juri, Matevž Frangež, Dejan Levanič in Alan Bukovnik. V obrazložitvi so med drugim zapisali, da želijo spremeniti pri nas uveljavljeni trend kupovanja velikih, dragih in športno naravnanih vozil."

Pustimo ob strani, da avti višjega ranga ne dosegajo 5% prodaje vseh prodanih vozil.
Bolj je smešno to, da tile kekci mislijo, da bodo s tem odvrnili potencialne kupce od nakupa "športnih" vozil in se bodo le ti raje vozili v električnih Smartih
hysterical-1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Citat:
Potrebno dokazilo o uničenju starega vozila
Subvencijo za nakup novega vozila bi bilo mogoče koristiti le, če bi prosilec obenem predložil uradno dokazilo o uničenju starega motornega vozila z neposrednimi izpusti CO2, ki ga je moral imeti v lasti najmanj zadnja tri leta.

Torej, če imam avto, ki je vreden še kakšnih 1-2k €, ga moram najprej uničit, če hočem dobiti subvencije?!
bonk.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.528
5.072
113
Kot je videti bo subvencija namenjena izključno tistim, ki bodo stari avto dali na odpad. Ob menjavi vozila "staro za novo", do nje nisi upravičen... Dvomim, da taki lastniki vozil kupujejo velika, draga, nova športna vozila. Razen, če imajo totalko.
Preletel sem samo članek.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
seveda pa so električni avtomobili zeeeeloooo ekološki - štrom pa iz TEŠa
bonk.gif

bolj pametno bi bilo drugače "subvencionirati" - še večjo razliko pri DMVju, letni prispevek za res zelena* vozila uvesti - tole kar sedaj predlagajo je (vsaj iz mojega stališča) "glupost" in ne bo prineslo "bolj zelenega vozenga parka" v Sloveniji

*zelena vozila - ki npr. "shranjujejo" energijo, ki nastane pri zaviranju in le to potem med vožnjo sproščajo
električna vozila, ki se polnijo izključno na "črpalkah", ki pridobivajo elektro "iz sonca in vetra ali plimovanja"

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.589
1.256
113
idealno za mene :D mam starega rjastega korejca ki ni vreden 300€ in v moji lasti je že 3 leta :D

woohoooooooo.... električni avto, here you come :D :D :D :D :D

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Citat:
Potrebno dokazilo o uničenju starega vozila
Subvencijo za nakup novega vozila bi bilo mogoče koristiti le, če bi prosilec obenem predložil uradno dokazilo o uničenju starega motornega vozila z neposrednimi izpusti CO2, ki ga je moral imeti v lasti najmanj zadnja tri leta.

Torej, če imam avto, ki je vreden še kakšnih 1-2k €, ga moram najprej uničit, če hočem dobiti subvencije?!
bonk.gif

In pol nekdo ki nima avta in si ga bo zdaj kupil, ne dobi subvencije, ker predtem ni 3 leta šklopotal po mestu z staro kanto.

Nič jasno.

Že vidim da se bodo ta potrdila doma tiskala
smile-1.gif

Al pa bo folk šel stat na odpad pa čakal na naključnega ki bo pripeljal kanto stisnit.

Kake bedne majo, da te srat pritisne. Ni čudno da se na kurjača vozimo.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Nissan Leaf, here I come
cheer.gif

Sicer mi bo žal za mojim 10 let starim Cliom, ker dela ko urca, brez rje, da bo moral v uničenje, samo kaj češ.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.589
1.256
113
pa če to res sprejmejo jih kušnem na rit :D

vsaj neka korist od moje stare gajbe
cheer.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.100
6.937
113
pri taščici
vse za čim večjo potrošnjo... namesto da bi dala subvencije na javni prevoz (in tega uštimala) dajmo vsakemu prebivalcu subvencijo za nov avto....
Tako bo kot pri "kmetijskih" strojih, kjer enako motorno žago dobiš v USA pol ceneje kot v (SLO). Se pravi kaj ti nuca subvencija če je pa še vedno 2x dražje kot v tujini .

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Najbrž je kak kolega od teh poslancev pred kratkim postal uvoznik kakih čudnih, zelo predragih, električnih mini jajc in bi mu zdaj radi pomagali s subvencijo. Barabe, naj javni prevoz raje uštimajo.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
bonk.gif

Iz kje pa misliš, da pridobivajo nafto oziroma bencin? Iz ''zelenega'' mehiškega zaliva?
hysterical-1.gif

Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
*zelena vozila - ki npr. "shranjujejo" energijo, ki nastane pri zaviranju in le to potem med vožnjo sproščajo
električna vozila, ki se polnijo izključno na "črpalkah", ki pridobivajo elektro "iz sonca in vetra ali plimovanja"

Samo plimovanje, katerega lahko v SLO ogromno izkoriščamo, ali mogoče tudi hidroelektrarne, katerih pri nas skoraj ni...??
cheer.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
bonk.gif

Iz kje pa misliš, da pridobivajo nafto oziroma bencin? Iz ''zelenega'' mehiškega zaliva?
hysterical-1.gif
mogoče misli, da ima njegov bencinski mlinček boljši izkoristek od TEŠ, ali pa da manj onesnažuje (na enoto proizvedene energije seveda)

Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Samo plimovanje, katerega lahko v SLO ogromno izkoriščamo, ali mogoče tudi hidroelektrarne, katerih pri nas skoraj ni...??
cheer.gif
hidroelektrarne pri nas proizvedejo kako četrtino vse elektrike, samo je njihova elektrika predraga, da bi se jo uporabljalo za polnjenje električnih vozil. me pa zanima, kako uporabna bi bila električna vozila, ki se polnijo izključno na "črpalkah", ki pridobivajo elektro "iz sonca in vetra ali plimovanja" v zimskih oblačnih in brezvetrnih dneh. subvencija gor ali dol

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Verjetno bi Juri rad RX450h ubodel, pa je malenkost prekratek.
a se ne ukvarja Luka Juri tudi s prodajo elektro skuterjev oz. električnih motorjev za vozila in naprave?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
kaj pa vama je?
mene v tej "zgodbi" moti to, da se govori o zelenih vozilih, ki pa to še zdaleč niso (vsaj v naših slovenskih danostih ne) in da bi se mi dostil bolj smiselno zdelo, da se ta sredstva preusmerijo v projekte, ki so res zeleni

glede "električnih tankštel", ki uporabljajo res zeleni štrom, pa je pač moje videnje, kako bi lahko bilo

in ne - nisem prepričan, da moj mlinček ne onesnažuje - samo žal v tem trenutku ni neke realne alternative (tudi hybridi to (še) niso)

odgovor na oba posta nad sass-om [/í]

Nazadnje urejeno:

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
problem projektov, ki so res zeleni, je v tem, da so daleč od tega, da bi bili ekonomsko sprejemljivi, in pri hitrosti, s katero napredujejo, nič ni videti, da bi kaj kmalu postali sprejemljivi. poglej samo cene električnih avtomobilov, ki so praktično dvakrat višje od primerljivih bencinskih avtomobilov (če ne upoštevamo raznih subvencij). če k temu prišteješ še ceno polnilne postaje, ki bi ti na popolnoma zelen način (torej preko vetra in/ali solarnih celic) zmogla vsakodnevno zagotoviti dovolj energije za električni avto, prideš na faktor 3 ali več.
zato pa jaz raje vidim, da se denar vlaga v malo manj zelene projekte, ki pa so precej bolj realni in bodo prej prišli široko uoprabo