Šubler oz. kdo je šalabajzer?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.479
449
83
Berem o novem najtanjšem pametnem telefonu na svetu (4,75mm). In fantje to podkrepijo s fotografijami meritve:

gsmarena_001.jpg

gsmarena_002.jpg

Od kje so dobili 4,75mm? Meni deuje telefon milimeter tanjši, ampak šublerja nisem uporabljal že kakih 15 let
d055.gif

Iz prve slike odčitam 3,94mm, iz druge malo manj. Itak se ne vidi dobro, pa paralaksa, pa verjetno šublerja niso stisnili do konca, da ne bi prišlo do poškodb telefona, ampak vseno mi deluje, da so falili 1mm. Se morda motim?

Aja - kako je *šubler* v knjižni slovenščini?

edit: sem se spomnil na "kljunasto merilo", a je to to?

Nazadnje urejeno:

Mladinec

Fizikalc
11. jun 2009
316
26
28
Ptuj
Šubler je po "naše" kljunasto merilo...

Kar se tiče mere pa je to kar je na fotki v vsakem primeru pod 4mm po moje ...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.479
449
83
Indeed. V drugem primeru bi lahko odčital 3,75mm, kar je natanko milimeter manj od mere, ki jo navaja več virov (gugl.press)
confused-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.026
9.562
113
Pač znajo tipkat butaste članke, šublerja pa od bliz še noben ni vidu
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.149
113
To merijo na kontra način kot dolžino luleka!
grims-1.gif

Sicer pa debelina oz. bilokakšna dimenzija je po vseh standardih določena kot "največja" razdalja med točkami v izbrani ravnini. Večinoma to velja tudi pri telefonih, izjema so potem razni tovarniški specsi za iPhone, Samsungi ipd. kjer se kamere in ostalih izboklin ne šteje, ampak se meri "največjo razdaljo med izbranima povprečno največjima ploskvama pravokotno na ravnino merjenja"!

Edit: če je to to potem je verjetno rekordna debelina merjena na mestu kamere (oni so merili obod in pa zaslon ki sta tanjša):
gsmarena_001.jpg

Nazadnje urejeno:

deedee

Pripravnik
20. dec 2008
54
2
8
Town Of Thousand Radars
Po moje s pomicnim merilom ni nic narobe. Ce preberes clanek, pise da ima vgrajeno 13MP kamero, ki je malenkost izbocena. Verjetno je to tisti 1mm, ki pri meritvi s sublerjem manjka.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Ja, pol pa bog ne daj, da ti telefon pade na tla, ali pa ga nerodno nasloniš ob nekam s svojo težo ... naj raje naredijo papirnat telefon, če že mislijo nekaj izumlat, ne pa te ploščice, ki počijo ob vsakem neprimernem položaju ... pogrešam tiste stare nokie 3310, ali kolko je že bila ... ko si jo doma vrgel na drugo stran hiše čez streho, je na drugi strani padla na asfalt, se je razletela na prafaktorje, si jo skupaj sestavil, pa je dalje delala ...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Približno tako, kot je Utiševalec napisal. Meritev niso delali na najdebelejšem mestu telefona.

Sicer je pa predstavljeni šubler največji možen jajc na svetu. Samo takega se izogibajte v življenju: ki ima tiste tri vijake spodaj in zgoraj. Tak šubler bp. laže za mm in več! Najbolje za njega, da ga daš na železniško tirnico in potem gledaš, kako gre vlak čez. In to tisti - ob 13:46, tisti ekspresni!
grims-1.gif