Styrodur-da ali ne?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Narediti moram cca. 100m2 hidroizolacije in sem razmišljal o ibitol+izotek+gumbasta folija+kugle.

Če dam še 5 cm styrodurja mi podraži zadevo za cca 1000€.

Ga je sploh smiselno limat gor, glede na to, da klet ne bo bivalna?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sej to, da stirodur nima veze s hidroizlacjo veš.

gumbasto sranje preskoč, je modna muha. stirodur pa daj, če ne drugače vsaj šri vrhu. recimo 60 cm, če ti ni do vse višine.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Kolikor sem jaz razumel je osnovni namen styrodurja da ostri predmeti ne preluknjajo hidroizolacije (izoteka).

Kaj pa naj dam namesto gumbaste folije?

Salonitke?
grin1.gif

Te sem mislil dati pol metra od zida, da ločim kugle in zemljo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ker se delaš norca, ti zadnjič odgovarjam.

steno najbrž ne boš zakopal z bagerjem in metal material iz nebes. ker z malo sreče boš tudi stirodur prebil, da o gumbih ne govorim, kis o modna muha. sam ti že veš.

ti boš lepo povaljčkal, povaril, dal čez navadno folijo, če imaš, če ne tudi ni podrebe, dal drenažno cev, jo zavil v folijo in potem boč ob sami steni nasul droben material, ali pa počasi spustil kugle. skale in metanje prideta na vrsto, ko se odmakneš od objekta.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Nič se ne delam norca.

Zakaj pa drenažno cev oviti v folijo?

A se ne da gradbeni filc okoli cevi in peska, da se ne mešata zemlja in kugle?

Sem pa že videl oz. pomagal ko je kugle pripeljal s hruško in je odpadlo ročno zasipavanje.

Prav tako sem resno mislil s salonitkami-sem tudi že videl da so tako ločili kugle in zemljo. A misliš da bom zasipaval 60 dolžinskih metrov meter na široko in meter in pol visoko?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
folija, filc, to je to. zavil jo boš v nekaj, da ne bo srkala zemljo. ločevanje zemlje od peska s salonitko je 'smešno' sicer lahko, ampak ni potrebe.

kako boš zasipaval pa ne bio vedel.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Jaz sem dal stirodur, 5 cm z zobom. Brez skrbi sem potem zasul s peskom oz. kuglami. Drenažno cev sem pa povil v filc, da preprečiš zamašitev lukenj, zasul sem jo s kuglami skor meter okol, in čez še enkrat položil filc (da preprečim vdor zemlje med kugle in posledično zamašitev drenažne peščene plasti). Menim, da ej tiste par rol filca pičkin dim napram pizdarijam, ki jih lahko imaš brez tega čez leta.
Kaj je pa res in pravilno, se bo pa videlo čez leta.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
čemu pa služi iverka? kot ločilni element med zemljo in drenažnim nasipom.

kaj bo čez leto dve, ko bo voda namočila iverko, napihznila, se bom še posedlo.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
ivirka je namenjena samo in izključno ločitvi materialov
Je pa ivirka že zdaj mokra, pa ne vidim nobenega problema. Kako bo pa čez leta pa ne vem, po moje nič drugače oz. slabše kot če bi dala filc.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Narediti moram cca. 100m2 hidroizolacije in sem razmišljal o ibitol+izotek+gumbasta folija+kugle.

Če dam še 5 cm styrodurja mi podraži zadevo za cca 1000€.

Ga je sploh smiselno limat gor, glede na to, da klet ne bo bivalna?

Ni treba 5 cm, dosti je že 3 cm, morda samo zadnje pol metra 5 cm, ker se zemlja pozimi zares ohladi.

Stirodur ima dvojno funkcijo - ščiti hidroizolacijo in je hkrati toplotna izolacija. Ne vem od kod ti ta cena, sam sem lani za 112 m2 stirodurja 3 cm plačal 431,25 EUR + DDV (sem šel prav na dobavnico pogledat - 05.09.2008).
Stirodurja na izotekt (vzemi original Izotekt, sam sem eno italijansko sranje komplet dol potgal, ker je odstopalo) ne lepi. Navadno lepilo na Izotekt ne bo prijelo (no, ja komaj kaj) specialno lepilo je pa drago kot hudič! Vzemi brener in izotekt iz zunanje strani pogrej, da se omehča, nato pa nanj pritisni ploščo - drži več kot dovolj.

Tista gubasta folija je daleč od mode. Tudi če je izotekt zaščiten s stirodurjem, so vmes še vedno razne špranje kamor lahko pridejo kamenčki. Če ti kamenčki prebijejo izotekt....

Zapomni si - najdražja hidroizolacija je cenejša od katerekoli samacije!

Drenažno cev se pa seveda zavije v filc!

Ker so pri meni prodnata tla, se s kuglami nisem hecal, ampak preprosto nasul tisto kar sem prej izkopal.

Nazadnje urejeno:

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Jaz sem tud probala styrodur "lepit" tako da sem segrela izotek, sam pri meni se ni obneslo. Mogoče tudi zato, ker stena ni bila lepo ravna. Poleg tega pa se mi zdi, da na ta način samo oslabiš izolacijo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Položiš ploščo na zid (plošča je lepo ravna, zid ni, še posebej na spojih izotekta), segreješ tam, kjer se plošča dotika zidu (na največ dveh mestih - običajno na spoju izotekta) in pritisneš. Ker se segreva predvsem na spojih izotekta, oslabitev hidroizolacije ni omembe vredna.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Jaz sem pred polaganjem izotekta steno ofrajhal, da je bila skor ravna. Nato sem zasmolil z Ibitolom in čez našvasal Izotekt. Potem je prišil Styrodur. Vse original, nobene improvizacije in cheap materialov - hidroizolacija kleti ščiti precej večje vrednosti, kot je vredna sama, zato je tam brez veze šparat.

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Probaj dobit prešane plate ki so sestavljene iz oblancev in betona.
Včasih so to uporabljali namesto stiropora na fasadah. Plate so 50*200 cm

Jaz sem dal za 100m2 cca 3000 sit pred letom in pol v Novi vasi, kjer je tovarna stiropora.

Plate ščitijo pred poškodbami hidorizolacije ker so debele 4-5cm

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik ForeignBreed pravi:

Jaz sem dal za 100m2 cca 3000 sit pred letom in pol v Novi vasi, kjer je tovarna stiropora.

Da se nisi ti kaj zmotil?

Ali pa sem jaz narobe videl da pride m2 6€ brez DDV.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Sam sem imel srečo in kupil rabljen stirodur (iz enih tlakov). Sem pa imel tudi smolo in srečo hkrati - bil je 2cm debel, zato sem moral lepiti 2x, plus je to da sem spoje križal in zato ni špranj, zato tudi folije nisem dajal. Lepil sem pa z purpenom. Je bilo veliko debat, vse živo sem probal, pa je bila ta varianta še najhitrejša in najcenejša.

Sicer mi ga je nekaj ostalo, a če prav vem si ti s štajerkega konca, poleg tega ga bom pa še za tlake rabil v kurilnici in garaži. Le prebrati ga moram, ker je nekaj poškodovanega.

Nazadnje urejeno:

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
res sem se zmotil, druga klasa 100m2 je bilo takratnih 6000 SIT, sedaj bi bilo to cca 26€.

m2 je bil 60 SIT

S fotrom sva z dverma karavanoma (poln prtljaznik) + vsak je imel svojo prikolico dvakrat peljala

Nazadnje urejeno: