Stroški poštnine pri Pošti Slo

ended

Pripravnik
26. jan 2013
45
0
6
Koroška
Naročil sem paketek, teža 0,544kg, vrednost - plačilu pošiljatelju 10 eur ...
Stroški skupaj 17,39 eur (odkupnina15,77 eur + ''vplačnina'' 1,62 eur) !

Stroški pošiljanja so 73,90 % vrednosti paketa, noro !
uf-1.gif

Bi prilepil sliko računa, pa ne znam...

2452962-DSC_0141[1].JPG

Priponke

• 2452962-DSC_0141[1].JPG
    2452962-DSC_0141[1].JPG
    79 KB · Ogledi: 1.201
Nazadnje urejeno:

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
in kje je problem? Cena poštnine je znana, dodaten znesek si pa vzame pollpošna banka oz nkbm za svojo storitev nakazila denarja.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik ended pravi:

uf-1.gif

Pocakaj da se oglasi 1. postar alterja, ti bo j€bal vse po spisku.

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Pa drugič človeku nakaži denar preko spletne banke, pa bi te prišlo sam 3 eure.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik ended pravi:

uf-1.gif

Spet en, ki ne ve, da se zadeve pošilja kot pismo, ne pa kot paket. Pol je pa vse pošta kriva.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Točno tako.
Do dva kg je lahko pismo/kuverta z mehurčki in poštnina je cenejša, kot pa če bi bil paket.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Najbolj smešen je dodaten strošek, povezan z odkupnino.

Pred časom sem naročil nekaj v vrednosti 100 eur, oz toliko je bila odkupnina, seveda je poštar zraven naračunal še skoraj 6 eur, recimo temu "manipulativni stroški", svinjarija.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
Ksz: Obstaja alternativa, posljipaket.si od GLSa. Drugace pa, ce pri posti posljes pismo z odkupnino in das zraven upn nalog, je strosek za prejemnika nekaj cez 1€. Drugo pa je, ce je posiljatelj gospod, poslje namesto pisma paket in zeli da mu postar dostavi gotovino, tisto pa stane precej vec.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
To bi lahko dal kot pismo s storitvijo, sicer pa je pravilno izračunano 5,77 je poštnina 1,62 je odkupnina oz. plačilo položnice z zneskom 10 eur ki je bila odkupnina.

Če bi šlo kot pismo s storitvijo bi bil znesek 5,39 in prištej vse ostalo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Pred časom sem naročil nekaj v vrednosti 100 eur, oz toliko je bila odkupnina, seveda je poštar zraven naračunal še skoraj 6 eur, recimo temu "manipulativni stroški", svinjarija.
Spet en, ki ne zna priložiti UPN, potem je pa vse pošta kriva.

picolo

Pripravnik
23. maj 2009
287
1
18
loče
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Spet en, ki ne zna priložiti UPN, potem je pa vse pošta kriva.

spet en , ki ne ve , da ti kitajci ne računajo poštnine!
hysterical-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
V bistvu je bila kriva pošta. Sem rekel pošiljatelju da se strinjam s ceno, da ne bova barantala, edino on naj krije vse stroške, jaz pa potem plačam točno tak znesek, kot ga ima na bolhi.

In potem gre na pošto in jim reče točno to, da naj dajo z odkupnino, ampak naj vštejejo vse stroške. Seveda mu ni nihče omenil, da naj raje napiše UPN, da bo ceneje in nihče mu ne vštel teh dodatnih stroškov, ki sem jih potem jaz plačal,ker je bila gotovina. Všteli so mu samo stroške dostave.

No..saj potem je vrnil razliko, ampak vseeno bi rekel, da bi na pošti lahko to vedeli in mu tudi svetovali v tej smeri.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.507
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Citat:
Uporabnik ended pravi:

uf-1.gif

Pocakaj da se oglasi 1. postar alterja, ti bo j€bal vse po spisku.
Še nikoli nisem nobenemu tukaj j€bal kaj, pa čeprav bi velikokrat lahko.... Sam pri nakupu preko spleta vedno plačam po predračunu preko spletne banke. Če pa so nekateri tako butasti, da ne znajo prebrati cenika, pa jim tudi bog ne more pomagati. Potem pa jim pošiljatelj ob odkupnini namesto UPN da poštno nakaznico, pa je veselica še večja. Naj še n-tič povem. Paketu je ponavadi priložen upn nalog, se pravi položnica in ko poštar pride nazaj z dostave, gre za šalter in to položnico plača. In se seveda obračuna provizija, kot na položnicah za elektriko, vodo ipd. Jasno? Če pa je paketu priložena poštna nakaznica, pa se znesek poviša za ceno dostave denarja pošiljatelu paketa na dom. Torej, v prvem primeru si vzame provizijo banka, v drugem pa pošta zaračuna dostavo nakaznice na dom. Jasno?
sprasujem se.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Zanimivo sicer, da pošta še dopušča odkupnino z gotovino, zakaj enostanvo to ne skenslajo in omogočijo samo preko UPN. Že na sivo ekonomijo bi to imeli vpliv, pa tudi veliko bolj transparentno je.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Zato, ker je to storitev - dostava gotovine na dom. Samo to pač polpismenim ni jasno - zato pa naj plačujejo in jamrajo na forumih.

BTW - tudi jaz zadnjič zahebal in na faljeni vrsti prehitro poklikal - nakup po povzetju (namesto prevzem v centru
crazy1.gif
) - in kaj naj zdaj - jamral, kako je MM kriv za mojo neumnost? Ali celo pošta? A me je kdo od teh dveh silil v nakup?

PS: edino kar je malo nerodno je, da spletnega nakupa "po povzetju" ne moreš stornirati "takoj" po "nakupu". Komu lahko spišem pritožbo? A bo dovolj na tem forumu ali se moram še kje registrirati?

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
388
83
Vipavska dolina
Ksz
jaz sem se dogovoril za plačilo stroškov, ni bil paket ampak kuverta (teža pol kg) pa so bili stroški pošte isto 1.62€ poleg švoh 6€ odkupnine. Ampak me ne moti, še vedno ceneje kot iti sam iskat.

me pa zanima, kaj plačaš, če bi se odločil da pošiljatelj napiše da stroške poštnine plača prejemnik (oz. kako bi moral na kuverto ali paket napisat).

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Predračun preko spletne banke ni zavarovan nakup. Pošiljatelj se še vedno lahko odloči, da ne bo poslal. Ni to trgovina.

Najcenejša zavarovana opcija paypal. 0,35€ + 3.4% provizije. Strošek je samo navadno ali priporočeno pismo, ali pa paket, če je težje od 1kg. Vse to pa je neobdavčeno.
Pri odkupnini se na vse to plača še DDV + odkupnina 1.22€ ali plačilo UPN 1.05€ + provizija 1.62€ do zneska 27.5€, nad tem zneskom pa 5.88%.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Rambo013 pravi:
Ksz
jaz sem se dogovoril za plačilo stroškov, ni bil paket ampak kuverta (teža pol kg) pa so bili stroški pošte isto 1.62€ poleg švoh 6€ odkupnine. Ampak me ne moti, še vedno ceneje kot iti sam iskat.

me pa zanima, kaj plačaš, če bi se odločil da pošiljatelj napiše da stroške poštnine plača prejemnik (oz. kako bi moral na kuverto ali paket napisat).

Plačati mora kar lepo pošiljatelj, navadno pač za tisto vsoto povečaš odkupnino.

Če ti pa prejemnik zavrne paket, plačaš še poštnino nazaj in si dvojno nategnjen.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
388
83
Vipavska dolina
Ja verjetno bo kaj takega.
Ko se sam dogovorim, ne vidim smisla da bi koga nategnil, pač če mi gre na roko se mi zdi prav biti do njega fer. Vprašal pa sem zato ker ne vem točno. Enkrat sem se za eno pošiljko dogovoril da plačam samo poštnino, res da se ne spomnim ali je bilo na način odkupnine ali kako. Malce nazaj sem se tudi dogovoril da mu krijem stroške poštnine, v bližnji prihodnosti bo isto. Konec koncev me "izlet" na Gorenjsko stane vsaj 20-25€, poštnina pa me ne pride toliko in ne vidim niti smisla, da bi pošiljatelj nosil kakršenkoli delež stroškov, če je meni v interesu da mi pošlje po pošti. Je pa tako, da ponavadi zadevo že prej plačam, potem je dostava samo stvar dogovora.

Kakorkoli, hvala za obrazložitev.