Stroški menjave strehe - večstanovanjska zgradba

ChrisPBacon

Zelenc'
16. apr 2016
14
0
1
Živimo v večstanovanjski hiši (4 stanovanja) in se dogovarjamo o zamenjavi strehe. Ne pridemo pa skupaj, kako se bodo delili stroški. In sicer

- ali sorazmerno glede na kvadraturo stanovanj
- ali sorazmerno glede na kvadraturo stanovanj + vsak 1/4 kvadrature skupnih prostorov

Po domače rečeno, če je skupnih prostorov za 100m2, ali mora vsakdo prišteti k svojemu stanovanju še 25m2 in se potem izračuna povprečna cena na m2, ali ne?

Hvala za pomoč.

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
592
113
Stvar dogovora.

8 let nazaj, ko je nekdo v naši hiši adaptiral podstreho v mansardno stanovanje, je po zakljčku adaptacije poslal vsem ostalim sorazmerne račune. Streha je sicer pred adaptacijo normalno tesnila.

Nihče od nas mu ni nič plačal (tipične slovenske peezde pač)...

Res pa je tudi, da je dobil od nas potrebna soglasja za adaptacijo.

Sicer pa danes (slaba izolacija, sem namreč direktno pod njim) dve njegovi punčki nenehno, ko sta doma, tekata gor in dol, kar se, ker ni med nadstropji železobeton, temveč deske in pesek, kar močno sliši.

Odraslih pa se ne sliši, ker hodijo normalno in ne trenirajo, ko pridejo domov, za evropsko prvenstvo v atletiki...

Nekajkrat sem, čeprav nisem prispeval za streho, potolkel z metlo po stropu in ugotovil, da se zvok očitnio prenaša tudi navzgor....
Sta nehali trenirati... Za tisti dan.

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Deleži se po SZ izračunajo glede na vrednost stanovanj s predpostavko, da ima m2 v isti stavbi isto vrednost v vseh stanovanjih. Iz tega se tudi izračuna idealni delež na skupnih prostorih - torej ni nujno kar 1/4 pri štirih stanovanjih (samo če so enako velika).

Seveda se lahko "zakomplicira" in se dejansko opravi izračun vrednosti posameznega stanovanja in iz tega določi deleže, ampak če se še ne kregate, se potem zagotovo boste.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Skupni prostori se delijo sorazmerno z deležem stanovanja napram celoti.

Torej če imaš ti 20% lastniškega deleža v zgradbi so po enakem deležu deljeni tudi skupni prostori...vsaj stroškovno (lastit si jihnoben ne more).

ChrisPBacon

Zelenc'
16. apr 2016
14
0
1
Brane_new > hehe, probaj izračunati, pa boš videl, kako se motiš (ob predpostavki, ki je bila del mojega vprašanja).

Vincent > je to navedeno v SZ? Verjetno sem slep, ker tega ne najdem... :/

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ne vem če je kje navedeno a meni je logično. Pri vsaki investiciji v objekt se gleda lastniške deleže (in tukaj sam skupnih prostorov sploh ne bi sam tlačil zraven).

Hiša je lastniško razdeljena. Strehe je kolikor jo je in strošek menjave razdelite po lastniških deležih. Kaj imajo tu veze skupni prostori mi sploh ni jasno.

Kvadratura strehe je znana, lastniški deleži tudi...zdelite in to je to.

ChrisPBacon

Zelenc'
16. apr 2016
14
0
1
Tako si tudi jaz to predstavljam,sosednje, z veliko večjimi stanovanji pa ne.
wink-1.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Še enkrat preberi moj post! V SZ piše točno tako: Skupni prostori, deli in naprave so v solastništvu vseh solastnikov po deležih, ki se izračunajo na podlagi vrednosti posameznih enot - basta.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.189
3.622
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik ChrisPBacon pravi:
Tako si tudi jaz to predstavljam,sosednje, z veliko večjimi stanovanji pa ne.
wink-1.gif
V zakonu piše tako kot ti je predhodnik napisal. Če imate pogodbo o medsebojnih razmerjih, ki to drugače določa, pa v skladu s to pogodbo.

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Mi smo menjali pred tremi leti, pa je šlo po lastniških deležih.
Pustimo podrobnost, da nas je upravnik nategnil za 10 jurjev!

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
592
113
Citat:
Uporabnik brane_new pravi:
A se hecsš?
Mislim, da je vrednostni delež v obeh primerih enak?

Problem je bil tudi v tem, da je bila streha še čisto solidna, celo precej solidna. Od lesa do strešnikov.

Ta, ki je adaptiral, pa je seveda podrl vse razen nosilnih tramov, malce spremenil razmerje delov pod streho/na podstrehi glede na njegove načrte oziroma želje.
Poleg tega je odprl del strehe, tako da ima teraso na dvoriščno stran.

Tega pač ostali najbrž nismo dolžni financirati?