Štromči peče medenjke!

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
- 1.5 Kg moke (TIP500),
- 25 dag masla,
- 60 dag cukra,
- 6 jejc,
- 6 žlic meda,
- 2 dcl kisle smetane,
- ščepic soli,
- 2 žlici zmletiga cimeta,
- 2 žlički zmletih kličkov,
- 2 žlički sodebikarbone,
- 1 pecilni pujfer

Vzem skledo! Vrž noter maslo pa ga malo razčefijkaj z mikserjom. Pol pa počasi vbijaj jejca eno za drugim pa jih tud noter meč. Vse fkep malo zasipavli s cukrom, dokle fsega ne ponucaš. Nagni malo skledo na kant, če ne bu hudič ven šprical! Trajbaj tak dugo de se ti fse fkep speni!

Že gremo v akcijo z drugimi stvarmi. Vzemi sodo bikarbono pa jo ftupi v parih žlicah mleka. Dej v glaž pa v mikrovelo. Naštelaj na 90 sek. Ku ti začne ventilator ven metat belo peno izštekaj, pa pušpahtlaj tisto ka je po veli ostalo. Malo zmešaj, kar tak na ruke, pa vli v tisto ka maš v skledi prštimano. Čez tu fsipli med, pecilni pa še fse ka sn gor napisal. Samo prvo zmešaj brez moke. Bu bulše ratlo. Vredi. Zde rukneš nter moko. Ku ti razmeče pu mase pu naklih pa stropi, zmejšaj brzino na 2 pa zamejaj metlce ud mikserja za une, ku su za testo! Tu je skor tu! Pst skledo pr meri čez nuč, de se fse fkep malo spajsa.

Drug dan pa fšaltaj protfan na 160 pa zmeč nter tu maso. Še prej pa si ju malo razvalej, pa kuve fine kekse ven zrež. Jes sn vzeu za "mudel lepinjo" kar glaž, za mudel "mega knof" deci glaž, pa tak malo napre! Mašta ne ti dela. Aja predn ti zuglenijo mine 23 minut.

Pa fruje vajnahtn!
150047-medenjaki.JPG
 

Priponke

  • 150047-medenjaki.JPG
    150047-medenjaki.JPG
    32 KB · Ogledi: 329

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
hysterical-1.gif

ravno sem hotla peka pohvalt
evil.gif

ampak zdej bo itak reku, da je to kolega
grin1.gif


Se bo treba spravt neki pečt.....dons jedla neko lešnikovo torto....njami kako je bla okusna.
 

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Alo vedve?!?!? To ni noben "pek" ampak čistokrvni štromči!
grin1.gif


A da jih ne maraš? No včeraj so bili res še "surovi", danes pa sem jih barval s sladkorjem in so že snežno beli. Morda bo bolje? No pa tudi če ne. Jutri grejo v službo, bom taglavni frajer.
aplauz.gif


3 kile sem jih pridelal tako, da bo huda požrtija!
cheer.gif


P.S.: Za premaz vzmei 15 dag sladkorja v prahu in pol beljaka enega jajca. Stepi, da dobiš kremo in s čopičem pobarvaj medenjake.
wink-1.gif
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Vse pohvale peku štromčiju.
Sicer se ne bom spravil pečt te medenjake, ampak sem se lepo nasmejal med branjem recepta
cheer.gif
, tudi ženi je všeč recept. Še posebej, ker je napisan v dialektu.
Sem moral večkrat prebrati določene dele, da sem jih razumel.
 

Akasha

Pripravnik
23. sep 2007
240
0
16
Ljubljana
A so tile medenjaki trdi ko so pečeni ali ne? Če ja,koliko časa rabijo,da se omehčajo?



Pa temperatura pečice- je napisana za ventilacijsko ali navadno pečico?
 
Nazadnje urejeno:

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Majko milo, pa ne se držat navodil kot pijanec plota. Saj pa vidiš, kaj se med peko s pikoti dogaja.
smile-1.gif


Pečica je navadna, med peko pa jih potipaj kaj se z njimi dogaja. Večji se pečejo malo dlje, manjši malo manj. Če imaš istočasno notri dva pleha, pa jih prestavljal postopoma od spodaj navzgor (ko vzameš zgornjega ven, vse skupaj pomakneš za eno stopničko gor in svežega daš čisto spodaj).

Ko so pečeni so trdi, a jih tako pustiš čez noč, da se posušijo. Naslednji dan jih namažeš s sladkorjem (pobarvaš) in zopet pustiš nekaj časa, da se posušijo. Potem so pa že mehki. Njami.... V službi smo jih požrli v ennem dnevu skoraj dve kili.
cheer.gif
 

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Okusen pek ja
evil.gif


Moja mami je tudi spekla medenjake {letos je mahnjena na medenjake, bog pomagaj :D } in so mehki pa obliti s čokolado
tongue-1.gif

Kalorijska bomba drgač.
 

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Kako jih pa oblivaš, da se prst ne pozna tam, ko ga držiš, ko ga namakaš? Oziroma kako ga potem odložiš, da se ne prilepi na pladenj dokler se čokolada suši?
 

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Moja mati uporablja čopič za te zadeve, medenjake je pa odlagala na mrežo {tista, ki je v pečici} in jih potem "pobarvala" še s spodnje strani pač, tam kjer se je videlo malo prstnega odtisa.
More bit pa čokoladni obliv precej gost, ker sicer preveč kaplja plus tega se pa še odtisi bolje vidijo...
 

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Aja, pa še neki me zanima. Tistle sladkorni obliv smo tudi pri nas delali. Sladkor+voda menda, in je mami premazala medenjake čez, ampak se ni pobelilo enakomerno po celem medenjaku, samo približno napol...Ni bilo tko ane, da bi se cel medenjak lepo pobelil, na nekaterih mestih je bil samo svetlikajoč se.

Pri tebi isto? Svetuješ kaj drugega za "belilo"?
 

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Jop. Namesto vode vmešaj med sladkor v prahu pol beljaka (enega jajca). Beljak najprej stepi v sneg, potem pa postopoma dodajaj sladkor v prahu. Z mikserjem se izživljaj nad nesojenim piščetom dokler ne dobiš snežno bele/goste mase (bolj belo /gosto in sladko kot tisto, kar imaš sedaj v mislih). Potem pa napadi medenjake s čopičem. Jaz jim barvam samo kape, da ni packanja po spodnji strani in so tudi zanimivi. Če ti je pa kdo posebej ljub, pa z vrečko nakracaš gor prvo črko njegovega imena.