Strežnik-najhitrejši RAID

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Kupujem HP strežnik ProLiant ML350. Kontroler je Smart Array P410i/512MB BBWC. Strežnik bo namenjen za RDS dostop. Gor bi obesil 4 SATA diske v kar najhitrejšem RAID-u. Ali je to RAID 1+0 ali RAID 5 ali kaj drugega? Ali je bolje uporabiti 4x1TB diske ali 2x2TB disk in katere priporočate?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
SSD RAID0
aplauz.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
v serverju s sata diski bo to res super
aplauz.gif

Hja, nisem si jaz izmislil tako trapastih zahtev; sem zgolj odgovoril na postavljeno vprasanje in moj odgovor je povsem pravilen
grin1.gif

Citat:
Kupujem HP strežnik ProLiant ML350. Kontroler je Smart Array P410i/512MB BBWC. Strežnik bo namenjen za RDS dostop. Gor bi obesil 4 SATA diske v kar najhitrejšem RAID-u. Ali je to RAID 1+0 ali RAID 5 ali kaj drugega? Ali je bolje uporabiti 4x1TB diske ali 2x2TB disk in katere priporočate?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Najhitrejsi bo seveda RAID0 ...

Sicer ne vem kaj je kratica RDS (na pamet mi pade samo remote desktop services) za kar naj bi se rabil server, ampak RAID 0 na 4 SATA diskih bo pri branju enako počasen kot kakšna druga RAID konfiguracija (recimo RAID 1), pri pisanju bo pač hiter če zmore to kontroler. Ni pa nujno, odvisno je od nastavitev RAID polja in predvsem kaj bo po disku počel OS in njegovi servisi. Narobe predvideno ali skonfigurirano RAID polje je velikokrat potem neizkoriščena možnost dejanskih resoursov.

Se pa strinjam po tako neumno postavljenem vrašanju je težko karkoli pametnega predlagat. Hitrost diska ima načeloma tudi dva pomena in velikokrat je pri serverjih, ki strežejo manjše količine podatkov bolj kot bandwidth pomemben dostopni čas in slednji se v RAID poljih povečuje (slabša). V osnovi je potem tako, da nek SATA "profi disk" (10k obratov, recimo WD Raptor serije) deluje 20% hitreje kot pa polje dveh klasičnih SATA diskov v RAID 0 konfiguraciji, s tem da je slednja opcija precej manj zanesljiva (cena je pa tam tam).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Ja odvisno za kaj se rabi server, če je namenjen čimhitrejšemu mletju podatkov in je disk samo "buffer" potem je redundanca na nivoju serverja brezpomenska oz. slabo izkoriščaš resourse. Enako je če je server del večjega clustra, tam se redundanca dela na višjem nivoju in RAID 0 je tam samo zaradi hitrosti. Koneckoncev RAID ni namenjen backupom in v končni fazi itak rabiš še en fileserver za "odložišče". Če je pa to server, ki je kritično pomemben za delovanje nekega delovnega/poslovnega procesa, potem je redundanca diskovja ena (ja samo ena) od rešitev za manjši downtime (v sefu zraven serverja imaš pa še dodaten RAID kontroler, MB, napajalnik, ...).

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ja odvisno za kaj se rabi server, če je namenjen čimhitrejšemu mletju podatkov in je disk samo "buffer" potem je redundanca na nivoju serverja brezpomenska oz. slabo izkoriščaš resourse. Enako je če je server del večjega clustra, tam se redundanca dela na višjem nivoju in RAID 0 je tam samo zaradi hitrosti. Koneckoncev RAID ni namenjen backupom in v končni fazi itak rabiš še en fileserver za "odložišče". Če je pa to server, ki je kritično pomemben za delovanje nekega delovnega/poslovnega procesa, potem je redundanca diskovja ena (ja samo ena) od rešitev za manjši downtime (v sefu zraven serverja imaš pa še dodaten RAID kontroler, MB, napajalnik, ...).

Strežnik bo namenjen za terminalski dostop, po novem Microsoft pravi temu remote desktop service. In sicer bi imel dva manjša SAS diska za OS v RAID1 in polje SATA diskov, kjer naj bi bilo nekaj virtualcev. Hkrati bo dostopalo največ 15 uporabnikov. Poganjali se bodo pisarniške aplikacije, Powerpoint in nekaj manj zahtevnih grafičnih aplikacij. Poskusil bi tudi, kako se obnese RemoteFX. To je učilnica in ne kak produkcijski strežnik. Kakšna RAID konfiguracija bi bila optimalna? Seveda sam RAID0 odpade, so pa še kombinacije 1+0, 0+1, 5, za katere ne vem, kam sodijo po performansah.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja 10 potem, sam to je veliko diskov, če daš v 2 arraya.

Jaz sem na koncu vzel 4x SAS 146GB v RAID10 + 2x 2TB SATA WD RE4 v RAID1.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Z nizkimi cenami diskov (vsaj SATA) je RAID 5 bolj ali manj nesmiseln.
(en pogled na zadeve)

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Ja 10 potem, sam to je veliko diskov, če daš v 2 arraya.

Jaz sem na koncu vzel 4x SAS 146GB v RAID10 + 2x 2TB SATA WD RE4 v RAID1.

V redu kombinacija, mislim, da bo moja tudi taka