Stikalo za na okno

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.169
1.144
113
Iščem stikalo, ki bi ga namontiral na okno.
Nekaj takšnega, kot imajo v hotelih, da ti ugasne klimo, če odpreš okno.
Jaz bi rad obratno, da mi prižge napo, ko se okno odpre (okno se odpira na kip).

Kakšen predlog?

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
Dve tanki prevodni ali foliji. Eno nalepiš na notranjo stran na spodnjem delu okvirja okna, ko se okno odpre na kip, drugo pa simetrično prvem, na zunanji strani okna. Obe foliji povežeš s tankimi žičkami do stikala na napo. Tam imaš preprosto NOT logično vezje z relejem.

Ko je okno zaprto imaš stik, logično vezje ima deaktiviran rele = izklopljena napa. Ko se okno odpre, to zazna logično vezje in ti prek releja vklopi napo.

To je osnova, lahko pa namesto speljevanja žičk od okna do nape imaš RF komando....itd.

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
"A se ne uporabljajo za take stvari brezkontaktni reed releji? "

Načinov je veliko, izvedb še več. Vsem je skupna poanta, da nekaj detektira zaprto/odprto okno in naprej sproži signal da vklaplja/izklaplja naprave.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Tisti dve tanki alu foliji sta mi bolj tako tako delovali. Sem se spomnil da sem se šel v otroštvu nekaj podobnega in sem hotel, da se luč v WC prižge avtomatično ko odpreš vrata. Sem nabil ene kontakte na vrata pa speljal 230V na njih
redface-1.gif
. Še dobro da mame ni ubilo ko je vrata umivala.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.169
1.144
113
Ideja je bolj taka, da bi bila zadeva čim bolj enostavna, na okvirju okna kakšno (magnetno) stikalo, na oknu en magnet, iz stikala 2 žici, ki bi ju kar direkt v napo pripeljal.

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Ideja je bolj taka, da bi bila zadeva čim bolj enostavna, na okvirju okna kakšno (magnetno) stikalo, na oknu en magnet, iz stikala 2 žici, ki bi ju kar direkt v napo pripeljal.

Tole ni dobra ideja iz varnostnega vidika. Nikoli ne operiraj direktno z omrežno napetostjo, ampak vedno imej posebej tokokrog za nizkonapetostni senzor (pa kakršenkoli že ta bi bil), s katerim krmiliš močne porabnike na drugem tokokrogu.

Če bi bilo vse v preprostosti, nikoli ne bi stikal/gumbov izumljali. Ko bi šel ponoči na wc, bi malo dve žici žici skupaj navil med prsti pa bi bilo.....
smile-1.gif

nik88

Pripravnik
28. maj 2015
231
0
16
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Kaj takega mal predelaš?

alarm

Tole bi tudi šlo. Tisti dve žički ki peljeta na zvočnik pa spelješ spet na na nek krmilnik ki vklopi porabnik. Dobra kombinacija preprostosti cene in varnosti.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.757
113
EU
Daj mikrostikalo na okvir

mkb-IMG-64.jpg

(ali krilo) in ga poveži z napo. Tako imam izdelano avtomatsko prižiganje luči v kurilnici.

w9r-IMG-64.jpg

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:

(ali krilo) in ga poveži z napo. Tako imam izdelano avtomatsko prižiganje luči v kurilnici.

Jaz pa takole
evil.gif

Eni znate komplicirat
sku_35428_1.jpg

maki3

Pripravnik
14. sep 2007
682
3
18
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:

Jaz pa takole
evil.gif

Eni znate komplicirat
sku_35428_1.jpg

Dobra ideja, mi ni padlo na pamet da to obstaja
smile-1.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.757
113
EU
Nisi napisal da bi rad prižigal napo. Torej motor v napi in ne luč.
Kako misliš s senzorsko lučjo prižigat motor ventilatorja nape
13.gif

maki3

Pripravnik
14. sep 2007
682
3
18
Numy je repliciral na kompliciranje pri luči v kurilnici ali nekaj takega. Vem da to avtorju teme ne pomaga kaj dosti
smile-1.gif