števci za vodo in delitev stroškov

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Živ,

V našem bloku so se pred leti menili za vgradnjo števcev za vodo in na koncu so se samo v 3. stanovanjih odločili za vgradnjo števca. Med temi je tudi moje stanovanje. Seveda mi stroške obračunavajo pavšalno glede na št. oseb in ta cifra se mi zdi kar huda. Odločil sem se, da bi raje plačeval po števcu. Je kakšna pravna podlaga za to? Od upravnika ne pričakujem pametnega odgovora, ker je za njih to samo dodatno delo.

LP

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Kolikor vem si lahko prst le še malo globlje v rit vtakneš. Namreč za to, da se začne obračunavat po porabi mora biti vsaj 50% lastnikov za (po deležu). Kakor hitro ima več kot 50% lastnikov vgrajene vodomere, se potem vsa preostala razlika do porabe v bloku razdeli pavšalno zgolj na tiste, kateri nimajo vodomerov.
Sem imel sam podobno izkušnjo v bližnji preteklosti in sem mislil, da bom popizdil. Sem namreč plačeval 100% višjo porabo vode in posledično tudi čiščenja. Če bi to bilo par EUR bi morda še požrl, ampak zneski so bili že konkretni.

Edina rešitev je, da zbobnaš skupaj 50% lastnikov in sprejmete to odločitev in greste v to. Cena vodomera je pa cca. 35 EUR, kar se je meni povrnilo v manj kot dveh mesecih. Sam sem se konkretno moral angažirat v to, da smo porinili to zadevo čez. Ker tisti, kateri so veliki potrošniki vode itak niso za to.

PS: Če so vodomeri starejši od 5 let jih boste morali ponovno umeriti oz. v praksi zamenjati (kupiti nove).

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
No, potem mi drugega kot akcija ne preostane. Pa ne verjamem, da mi bo kaj uspelo, ker so pred leti poskušali in jih je bilo očitno precej malo za. Vsaj ogrevanje pa bomo menda rešili, ker moramo po zakonu nabaviti kalorimetre. Ker pri nas je dejansko nenormalna poraba in cifra, pa sosede sploh ni sram rečt da oni kurjo na polno in majo odprta okna. Mislim, WTF!!! Kar se pa tiče 35€ za števec za vodo je pa zastonj v primerjavi s tem kar se zdaj obračunava.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
No, potem mi drugega kot akcija ne preostane. Pa ne verjamem, da mi bo kaj uspelo, ker so pred leti poskušali in jih je bilo očitno precej malo za. Vsaj ogrevanje pa bomo menda rešili, ker moramo po zakonu nabaviti kalorimetre. Ker pri nas je dejansko nenormalna poraba in cifra, pa sosede sploh ni sram rečt da oni kurjo na polno in majo odprta okna. Mislim, WTF!!!
Ej, hvali boga za kalorimetre. Boš videl, kako bodo potem pras.ci začeli zapirat okna. Drugega jim žal ne morem reč. Mi smo kalorimetre ruknili noter prvi v naši vukojebini (predvsem zaradi moje angažiranosti, pa še en lastnik je malce sodeloval z mano) in razlika med mano in nekaterimi ''bolj razsipnimi'' je 1:7. Komaj čakam, da vidim njihovo faco ob poračunu.
evil.gif

Citat:

No, potem mi drugega kot akcija ne preostane. Pa ne verjamem, da mi bo kaj uspelo, ker so pred leti poskušali in jih je bilo očitno precej malo za. Mislim, WTF!!! Kar se pa tiče 35€ za števec za vodo je pa zastonj v primerjavi s tem kar se zdaj obračunava.
Isto je bilo pri meni, ampak se vse da. Skoncenriraj se na varčne lastnike, torej take kot ti, kateri plačujejo občutno preveč. Taki so ljudje, kateri so malo doma, tudi mladi običajno in pa zajemi še bakice, katere gledajo na vsak tolar. Še enkrat, meni je ratalo, ampak sem moral vložit kar nekaj truda v to, s tem, da imam v bloku kar nekaj racionalnih in korektnih lastnikov, kateri so razumeli kaj hočem naredit. Tako da, če ima ''čudne'' ljudi boš pač moral toliko več napora vložit. Predlagam pa, da kar greš zvečer od stanovanja do stanovanja in jim predstaviš zadevo.
Aja, 35 EUR pride vodomer brez daljinskega odčitavanja, da jih ne boš (in tudi sebe) zavajal. Če rabiš z daljinskim bo cena občutno višja.

raY_

Pripravnik
20. avg 2007
122
0
16
Glej
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200963&stevilka=2990

13. člen, 6. odstavek:
(6) Vodarina je del cene, ki pokriva stroške izvajanja javne službe in se uporabnikom lahko obračunava mesečno glede na dobavljeno količino pitne vode. .............. -> "glede na dobavljeno količino pitne vode"

16. člen, 1. odstavek:
(1) Vodarina se uporabnikom storitve oskrbe s pitno vodo, pri katerih se poraba ugotavlja z obračunskim vodomerom, obračunava glede na dobavljeno količino pitne vode v eurih. --------------> ČE IMAŠ VODOMER POTEM VODOMER STANJE !!!!

(4) Ne glede na določbe drugega odstavka tega člena se normirana poraba pitne vode v večstanovanjskih stavbah z upravnikom lahko določi glede na dejansko število oseb, ki prebivajo v stavbi. Upravnik stavbe lahko izvajalcu javne službe pisno posreduje podatke o številu oseb, ki v tej stavbi prebivajo, ki jih je izvajalec dolžan upoštevati. ------> .." LAHKO DOLOČI ..." -> TOREJ LAHKO !!! AMPAK 1. ODSTAVEK IMA VEČ VELJAVE !!

JAVI IZVAJALCU OSKRBE S PITNO VODO, DA IMAŠ ŠTEVEC IN DA NAJ TI OBRAČUNAVA PO TVOJEM STANJU (PA ČE TUDI GA BOŠ SAM SPOROČIL 2X LETNO)

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Ne bo držalo. Po pravilniku o upravljanju večstanovanjskih stavb (http://www.uradni-list.si/1/content?id=93454), ki ga je sprejelo MOP je upravitelj dolžan obračunavati vodo po porabi, če so v več kot 50% stanovanjskih enot vgrajeni števci za vodo. Če jih je manj, je do sprejema tega pravilnika bilo pravilo, da lahko obračunavajo vodo po dejanski porabi, če je za to več kot 50% lastnikov stanovanj v večstanovanjski stavbi - se pravi, da ti sosedje odobrijo, ni pa potrebno, da jih imajo dejansko vgrajene.
V tem pravilniku sedaj ne piše, ali mora upravnik obračunavati, če je manj kot 50% vgrajenih števcev. Ne piše pa tudi, da ne sme, če je manj. In ravno sedaj se v Kranju prepiramo z Domplanom, ki trdi, da ne smejo obračunavati, ter se sklicuje na neka pojasnila MOP, katera pa seveda ne želi oz. noče pokazati...
V glavnem, sranje na kvadrat...

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Drži, 27 člen 3 odstavek.
Kateri pravilnik pa prevlada v tej zmešani državi pa itak tudi birokrati sami ne vedo. In o tem se pravdat je, če že ne jalovo delo, vsaj dolgotrajno delo. Vsak mesec pa sam veš koliko te stane.
Sam sem ocenil, da bo bolje (beri hitreje), če zadevo porinem čez pri večini lastnikov.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
To zna biti dejansko res, razen če sta na glavni vodomer priključeni dve stanovanjski stavbi. Ena ima enega upravljalca, druga drugega, kot je to v našem primeru. V sosednjem bloku pa nekako nimajo interesa, sploh nekateri, ki celo poletje zalivajo trasvo pod oknom in na dvorišču hladijo asfalt, plačujejo pa za 2 osebi.
Po analizi stroškov plačam cca 100% več kot dejansko porabimo. Super, ne?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
ČE gre za blok z več stanovanji, kjer si eden od stanovalcev (recimo ob prenovi) zmontira tudi vodomer potem ne more plačevati po tem vodomeru...ampak se obračunava glede na št. oseb in odčitku skupnega vodomera (preverjeno iz sosednjega stanovanja)...ti je pa lahko indikator koliko dejansko porabiš in kaj plačaš s položnico.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Tisto drugo je v bistvu mesečno plačilo menjave/rekalibracije števca, katera je potrebna na 5 let. Torej, deli vrednost števca s 60 in če dobiš več kot 2,4 EUR na mesec, potem se še malo pogajajte.
grin1.gif

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Jaz ti lahko iz svojih izkušenj povem, kok je blo. Živeli smo v mb v stanovanju, sami študenti. Ker so računi za vodo prihajali rahlo visoki, smo se odločl, da bi pač sami odčitavali. Poklicali smo na komunalo, izrazili željo in ni blo nobenih problemov. Enostavno so nam poslali kartonček za odčitavanje, ki smo izpolnjenega moral oddat v nabiralnik do 8ga v mesecu in to je blo to.