steklenice, gumijasti zamaški, pasterizacija

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
Kje v ljubljani ugodno kupiti (ali v okolici, ali na netu) gumijaste zamaške s katerimi bi zaprl pasteriziran jabolčni sok v litrskih stekelnicah (vino) .
TEstno bi vzel kakšnih 20 komadov, kasneje bi tej cifri dodal lahko tudi eno 0.

Z inox sodi na žalost nima dobrih izkušenj
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ne vem ce mislis isto stvar, gumijaste zamaske (videti so kot valj, ki je na eni strani zaprt, na sredini tiste ploskve ima pa se majhen krogec, barva je opecnato rdeca) bi moral imeti vsak velik Mercator na oddelku, kjer je roba za vlaganje (pokrovcki za marmelade itd.).

Moras biti pazljiv, ker baje obstajajo razlicne velikosti in eno je zelo tezko dobiti, drugo pa zelo lahko (ocitno je manj uporabna in ostaja).

Ko pasteriziras sok, ga zlijes v ogreto steklenico (prej jih segrej v pecici), pokrovcek gor, ko se vse skupaj ohladi, pokrovcek potegne skupaj (malo navznoter) in tako zatesni neprodusno, tako da ne more zavreti. Pokrovcke lahko "recikliras", s casom pa guma razpade (ga strgas, ko ga potegnes dol s steklenice, zato imas ponavadi enega, ki ga nisi nikoli ogrel, nekje v rezervi).