Stavbno zemljišče - pritožba?

TheMan

Pripravnik
6. mar 2008
376
0
16
Pozdravljeni,
sicer še ni nek problem s plačevanjem ampak bi ta denar raje porabil za kaj drugega.
Stvar je takšna. V naši občini je pokvarjeno vse do amena (kje ni?). Sem lastnik par kvadratov zemljišča, ki je na mojo srečo/nesrečo v industrijski coni občine. Občina ima po tej zemlji veliko apetita (sicer direktno občina ne - ima pa župan in njegova žlahta) jaz pa ne prodam, ker bom v obdobju 5-10 let odprl še eno podjetje v SLO in širil posel.
Problem je sledeč, da ker nisem zainteresiran prodati občni, mi vsako leto podvojijo stavbno zemljišče. Predlani sem plačal 11.000€, lani 23.000€, predvidevam pa, da bo ta znesek letos okoli 40.000€.

Sploh ne vem na katerem koncu začeti. Na občini so vsa vrata zaprta. Najeti ekipo odvetnikov? Potrkati na kakšna evropska vrata? Prodati in pozabiti na vse skupaj?
Marjan Jerman odpade, ker se medijsko ne bi rad izpostavljal.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Daj ne me farbat pa ti veš koliko znese NUSZ? Če pravi da ima "košček" zemlje. Skratka ne morem verjet. Razen če ima njegova občina 3253x večje dajatve
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Na koncu bo napisal da ima 32.343m2 stavbnega zemljišča
hysterical-1.gif

Dejansko si tip lasti zemljišče kjer bi občina rada zgradila industrijsko cono!
evil.gif

Nič, take je samo za razlastit in jim plačat minimalca!
10.gif

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.532
439
83
Zakaj ne? Če je "špekulativno" kupil kako gmajno ali travnik sedaj pa je občina ustrezne papirje poštemlala.

To dviganje prispevkov je prisila v prodajo. Hobi program županov.
Kako ga preseči pa??

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ne razumem kaj hočeš povedat? Če so spremenili namembnost zemljišča še vseeno ne pomeni da lahko za "košček" zemlje kasirajo letno 11 oz 20k € ? Ali mi je kaj ušlo v zadnjih par letih?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sicer je res da kategorizacijo nepremičnin (iz katere se potem vleče prispevek) sprejema občina, ampak je to v okviru občinskega sveta -> torej župan nima kaj veliko besede. Račun pa itak izda davčna na podlagi podatkov iz občine. Dvomim pa da ima avtor neko ekstra kategorijo za zameljišče, medtem ko so ostale parcele okoli drugače kategorizirane?!

Na avtorja: poveži se z enim od občinskih svetnikov in poskusi preko tega kanala pritisnit na znižanje kategorije, mislim da občinski svet 1x letno obravnava to tematiko in lahko tudi občasni sami dajo pobude!

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.532
439
83
Za travnik je prispevek kot za kmetijsko zemljišče. Za stavbno nepozidano pa nekajkrat višje. In cifre gredo v nebo, če je zadaj kak poseben interes.
To pa je ja znano že nekaj časa. In če malo okoli pogledaš kar precej pogost pojav.
Tudi cene kmetijskih zemljišč so trenutno krepko prenavite glede na proizvodnji potencial. Ceno dviga predkupna pravica občin in kar potencialno marsikje zadaj stoji...

TheMan

Pripravnik
6. mar 2008
376
0
16
Zemljišče se je kupilo z namenom gradnje skladiščnih prostorov. V 12 letih ni uspelo niti lastniku pred mano niti meni pridobiti nikakršnega dovoljenja. Ne. tako kot je napisal nekdo pred mano travnik in pika.
V zadnjih 2 letih, ko je zemljišče z južne in severne strani pozidano skoraj do meje pa občina predvideva industrijsko cono (zemljišče so iz cone C spremenili v cono A)
Zemljišča je pa manj kot 11.000 m2. Ponudba od občine 150.000€. Pred 6 leti smo trije odšteli za zemljo 90.000€. Klasificirano kot travnik. Solastnike sem dokončno izplačal lani - več kot mi zdaj ponuja občina. Lastnik pred mano pa je zemljo dobil za tak mali denar, da si ne upam napisati.

Je pa del hobi programa župana ja. Tako kot so vsa nezazidalna zemljišča v njegovi lasti v prvih mesecih mandata postala zazidalna. Ostalo pa bi si rad nagrabil pred začetkom gradnje nove avtoceste.

TheMan

Pripravnik
6. mar 2008
376
0
16
V isti občini plačujem za 1800m2 (2 stavbi in parkirišče) namen stanovanjsko/poslovni 3.000€ letno. Praktično v centru.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Čakaj zdaj malo, kaj ti piše v namenski rabi? Kakšno zemljišče sploh imaš? Maš zazidalno ali nimaš? 11.000m2 je zate košček?
hysterical-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
roCkY, nekomu iz moje žlahte so spremenili travnik v zazidalno, cca. 3000m2. Nič kaj ekstra ni bilo NUSZ-ja za plačat tako da nevem kakšne variante imajo to vaše občine
smile-1.gif

Aja travnik je občina kar sama spremenila zato ker je bil v pasu z ostalimi nepremičninami torej na pobudo in interes občine. Nihče od njih ni nič vlagal...

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik TheMan pravi:
V isti občini plačujem za 1800m2 (2 stavbi in parkirišče) namen stanovanjsko/poslovni 3.000€ letno. Praktično v centru.

To drži, da je takšna cena in je tudi normalna, če so gori tudi objekti.

Če pa gori ni objektov pa ne more biti takšen znesek.

Katera občina je to?

I

Izbrisan uporabnik #488

Al bomo zdaj še izvedeli da ima gori skladišča, ker potem je nadomestilo kar ok.

Ker zdaj gledam malo odloke in je razlika če je pozidano ali nezazidano.

Ti moraš plačevati za nezazidano zemljišče, če ni gori objektov.

TheMan

Pripravnik
6. mar 2008
376
0
16
Iz travnika se je po dolgotrajnih mukah premaknilo do statusa nezazidalnega stavbnega zemljišča od tu naprej pa nič. Možnost gradnje - ni variante.

Nazadnje urejeno:

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.532
439
83
PUP je bil torej sprejet ali ne? Za kakšno rabo? Sicer ne vem zakaj nebi pustili delat skladišč vkolikor naj bi se delala industrijska cona. Če bi bilo za stanovanjsko rabo bi še razumel.
Če si "po novem" na poplavnem območju bo tudi hudič karkoli narediti.