Sprememba osebnih podatkov v Zemljiški knjigi?

matejmesar

Pripravnik
1. jul 2009
95
0
6
Pozdrav!

Gre se za spremembo priimka in naslova stalnega bivališča. Bojda se temu reče poočitev.
Ali slučajno kdo v tej državi ve (na ZK očitno noben), kako se to izvede?

V zakonu ZZK v 116 členu sicer piše, da se to naredi avtomatsko (velja po letu 2008). Vendar, ko sem bil tam osebno, so zahtevali nek obrazec in neke izpiske iz evidence, vendar tega na e-upravi niti na najdem. Rečeno mi je bilo, da zaračunajo tudi neko takso, ki zna bit clo enih 100 EUR???

Poslal sem jim že mail, kako je s tem. Pa sem dobil odgovor, da teh info po mailu ne dajejo.
Po telefonu tudi ni noben vedel, kaj piše v zakonu in naj se oglasim pri njih. Delovni čas vložišča pa je seveda tak, da moram vzet dopust za to.

Če slučajno kdo dejansko ve, kako to poteka in koliko stane, bi bil res vesel za info...

LP
Matej

I

Izbrisan uporabnik #488

Imaš prav.

Takšne spremembe se po noveli morajo vpisati po uradni dolžnosti, kar pomeni tudi gratis.

V takšnem primeru niti ni potrebno pisati predloga za poočitev sprememb, ampak zgolj obvestiti zemljiško knjigo, da je prišlo do spremembe podatkov pri fizični osebi in da naj te spremembe vpišejo po uradni dolžnosti.

Niti ni potrebno prilagati dokazil, saj jih morajo priskrbeti sami iz uradnih evidenc/registra, lahko pa priložiš kopijo osebne, da bo hitreje.

Torej napiši dopis z naslovom obvestilo sodišču in jim predlagaj, da spremembe vpišejo po uradni dolžnosti, sklicuj se na omenjeni 116. člen.

matejmesar

Pripravnik
1. jul 2009
95
0
6
Hvala, to bom tudi storil.

Sicer se mi malo dozdeva, da bo moj dopis odložen na en kup z imenom "kaj bi pa ta rad", ampak vseeno, morda bo.
Ker malo me namreč čudi, da tudi ob osebnem obisku so nekaj mutili in rekli za obrazec, ki se ga sicer potrebuje ob vpisu lastninske pravice in neke posebne izpiske iz matičnega registra. Osebna seveda ni bila dovolj. Po mailu dobim odgovor, da tega po mailu ne bodo razlagali. Svašta! Po telefonu mi je pa model reku, da se je treba oglasit tja z osebno in bojo uredil. Sm mu omeni ta člen, pa da sem že bil pri njih... ni pomagalo. In dokler ne vem, pri čem sem, ne mislim še enkrat tja hodit.

Sam jim je res tako težko en stavek napisan in pojasnit.

Kako ste pa tisti, ki ste se poročili (oz. vaše žene, možje) to urejali?

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Ti spremeniš naslov na UE, ta pa spremeni podatke v centralnem registru prebivalstva, ki je, se mi zdi, osnova za ostale državne inštitucije. Odvisno je samo, kako pogosto osvežujejo evidence te državne ustanove. ZZZS menda samo enkrat letno. Za ZK pa ne vem. Zagotovo ti bodo podatke sami spremenili po novem letu. Verjetnu tudi sedaj med letom.

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
kaj se pa sploh sekiraš zaradi tega. vazn, da notr pise, da je lastnik janez novak s tem pa tem emšom. naslov je precej odvečen podatek tam notr. če boš prodajal boš pa takrat dal zravn potrdilo o stalnem prebivališču, do takrat pa ni vredn zgubljat cajta, saj tvoja pravna varnost ni čisto nič ogrožena zaradi tega.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Pa ravno v tem je finta da nima to nobene veze ampak vedno se more najt nekdo ki tukaj jebe v glavo z glupimi temami in smeti forum....