"Spenjač" za salame in klobase

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Mogoče kdo ve, kje bi se dalo kupit kako napravo ki bi nadomestila vezanje salam in špalanje klobas. Ne potrebujem neke profi naprave ampak recimo nekaj podobnega kot je recimo spenjač za papir (seveda mora biti večjih dimezij, in namesto sponk je običajno tisti ploščati kos "žice")

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
jah kaj pa čmo.
Salame so se vezale, (kljub rokavicam fašeš žulje) klobase pa so se klasično špalile.
Sicer pa pri naših trgovcih nisem zasledil da bi kdo prodajal, razen Perko z gorenjske baje lahko nekaj dobavi ampak ima ceno v kE in je za hobi uporabnika (nekajkrat letno recimo, - cela vas)absolutno preveč.....
Če bi mi ebay in tuj jezik bolje šel po tipkovnici bi se po njem sprehodil....

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
V službi uporabljamo mašino od PolyClip-a . PolyClip

Samo to so velike industirjske mašine. Sem pa opazil na njihovi strani, da imajo tudi manjše. (ročne) Pa poglej če se kaj od tega kej mogoče dobi ... sam v trgovini nisem še nikoli opazil da bi prodajali kak tak stroj, mogoče v kaki bolj specializirani trgovini.

LP

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Jah, tukaj EBAY imaš 3 variante - kot vidiš direkten nakup od 1300-1500 €, mogoče bi z avkcijo uspelo priti na nižjo ceno. Probat ni greh, če je seveda to to kar iščeš.
Ali pa polovico cenejšo varianto - EBAY

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Uf še vedno lepe cene, hvala za linke od ebaya, se bom sprehodil po njem pa da vidim če se dobi kak spenjač za "kmečko" ceno.

loki

Zelenc'
24. mar 2011
12
0
1
mogoče pa nekaj takega...
1170083-Al-sponka.JPG

Priponke

• 1170083-Al-sponka.JPG
    1170083-Al-sponka.JPG
    40,3 KB · Ogledi: 5.066

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
In kaj je s tem narobe, ce ima morebiti resitev? Jaz se vedno vezem z rokami.
Kje si kupil klesce in sponke?
Ali lahko crevo fi 55 stisnes s klescami ali moras kako drugace predhodno ovitek stisnit?

Nazadnje urejeno:

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Tele klešče so zanimive. Tudi mene zanima kje bi se to dobil.
Mogoče kdo ve kako zna vezat klobase tako da ji vrti.
Nekje sem videl da so nekatere zavite in ne zašpinjene.

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
41
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Citat:
Uporabnik x5x pravi:
Tele klešče so zanimive. Tudi mene zanima kje bi se to dobil.
Mogoče kdo ve kako zna vezat klobase tako da ji vrti.
Nekje sem videl da so nekatere zavite in ne zašpinjene.

Prvo klobaso se zašpili, potem se pa naslednje samo zavija... In na koncu dobiš "verigo" iz klobas. Upam, da sem vsaj približno jasno napisal.

loki

Zelenc'
24. mar 2011
12
0
1
Pozdravljeni,
No pa je nedokončana stara tema zaživela, kar me veseli. Sicer se je to zgodilo povsem slučajno. Znanec, izdelovalec domačih salam, je izrazil željo, da bi zapiral »čreva« (ovitke) z nekakšnimi kleščami in sponkami in ne s špago. Ker sem iz strojniškega faha in mi je zadeva blizu je nastalo kar se vidi s slike. Znanec je zelo zadovoljen. S tem »špila« vse premere od fi 45 do tlačenke fi 70. Preden stisne sponko na črevo jo seveda zasuče,tako da sponka objame črevo. S tem dela samo salame, za klobase oz. naravne čreve obstajajo druge tehnike (kot jih omenja Hanzi).
Sicer pa je potrebno malo poguglati in videti kako to delajo po svetu (tako sem našel tudi to staro temo in jo izkoristil). Obstaja kar nekaj videa in lahko vidite tudi ženske, kako »špilajo« salame s kleščami.
Lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Zadnjo tudi spalis, normalno.
Pa ce jih obesas na razenj je fino da so v parnem stevilu, sicer ti en rep dol visi.
Tudi nam se ne da vseh klobas spalit zadnja leta. Je ze s krvavicami dovolj dela.
Loki:kje dobis sponke
dobis tudi ZS.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Patriot; bil v zivexu v lj kajuhova, videl sponke in klesce, vendar si s tistim ne znam pomagat. Vsaj ne tako kot bi zelel.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Aja nekaj podobnega kot ima loki imajo tudi v zivexu, vendar jaz bi rad "stisnil" salamo na "topu" kjer ima se kpl premer. Se pravi 50-60 mm. In tega te sponke ne naredijo, oziroma manjka se ena faza vmes, kjer toliko stisnes ovitek, da ga sponka objame in stisne.

loki

Zelenc'
24. mar 2011
12
0
1
in to fazo ki manjka imajo profi naprave, kjer je važna hitrost izdelave salame. Na videu vidiš kako poteka s kleščami.
Važno je, da je čreva dobro napolnjena s polnilko, brez zračnih žepov in da salama zori in ne suši od zunaj navznoter.
Ta način je za amatersko uporabo oz. garažne salamarje, ki so se naveličali vezati, jih žuli ali pa vezati ne znajo. Sicer je tudi za delo s temi kleščami potrebno nekaj vaje...