Specifikacija obračuna ogrevanja po radiatorjih

geraldina

Zelenc'
8. nov 2012
2
0
1
Pozdravljeni!
V našem bloku odčitavajo vsak mesec porabo po radiatorjih, ko pa dobimo račun od Energetike Ljubljana, ni nobene specifikacije porabe. Samo, kolk moram plačat. Upravnik Standom, odčitovalec Unithing.
Zanima me, kako je pri vas - dobite na vpogled specifikacijo računa po radiatorjih?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ne.

Tisti ki odčituje pošlje dobavljalcu toplote delež pokaterem oni razdelijo porabljeno toploto.

Torej ti dobiš samo položnico koliko moraš plačat (je pa na sami položnici vpisan tvoj delež za tekoči mesec).

(je pa za moej pojem tudi prav, da drugi ne vidijo kooiko si sam porabil, ker se jih po svoje to tudi ne tiče).

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Pri nas lahko pokličejo tistega ki odčitava in ta pošlje porabo po radijatorjih za dotično stanovanje.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Ti delilniki so tako in tako navdane nateg stoletja. Drugo so kalorimetri, ti vsaj nekaj konkretnega merijo.

Vsi ti, ki delajo odčitke in obračune imajo običajno dostop do podatkov preko spleta (Brunata, Staning,..). Upravniki večinoma dobijo podatke od teh podizvajalcev.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
nateg gor nateg dol...vsi imajo enake, torej je nekje tam tam. Skandinavci jih poznajo že skor 100 let pri nas pa kot vedno jokkanje po dolgem in počez.

Če drugega ne folk zdaj vsaj ve in opazi da je toploto potrebno plačat. Veliko odkritje blokovskega življa!

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Vse lepo in prav, ideja je prava. Samo je pa divji zahod s korekcijskimi faktorji in fiksnimi stroški.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
hmm... mene so prej nategoval, delnilniki so mi konkretnol zmanjšal porabo. Sosednje prej 80m2, okna odprta, radiatorji na ful, doma od treh naprej. Jst pa doma samo spal, plačeval pa še za soseda. Zagotovo ni 100% fer, je pa veliko bolj fer kot prej.

lp

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Pseda, spet en kup nabijanja, nobeden pa mu ne odgovori.

Mi dobimo poleg položnice natančno specificirano odčitke po radiatorju in posledično izračun v €. Pošlje mi pa upravnik, specifikacijo pa pripravi tisti, ki nam odčituje. imamo pa mesečni obračun, to pomeni 1× mesečno odčitavanje.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
A ti tudi ne bereš kaj sem napisal.

Najprej se mora zjasnit kdo jim sploh naprej daje podatke do Energetike.

Najlažje je, če pokliče Unithing in mu bojo razložili kako in kaj. Če gre preko upravnika, naj najprej poizkusi tam. Ne zastopim kakšna znansvtena fantastika naj bi to bila.

Napišem pa še enkrat kako je pri nas, sicer pa smo to temo obdelali že na dolgo in široko.

Tisti, ki je montiral, odčita, zbere podatke in jih pošlje na Energetiko. Šli smo mimo upravnika in tako dobimo račun direktno od Energetike. Verjetno je pri njemu isto. Energetika dobi skupni procent, vse ostalo je na obdelovalcu podatkov. Tega pa ni mogoče razbrat.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.924
113
No eno je specifikacija. Sedaj pa naj nekdo pove koliko recimo kWh je iz mesečne porabe po obračunu porabljenih oz. vsaj približek tega. Ter koliko npr litrov kurilca je dotično stanovanje v obračunskem mesecu skurilo. In končno koliko je ta način glede na izdano položnico ekonomičen - tu mislim na to, da bi za alternativo kuril sam s svojo npr. etažno pečjo.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.837
2.625
113
spet debata o toploti.
tukaj imam izpis porabljene toplotne energije v enotah z delilnov na radiatorju. tam so navedeni vsi ostali parametri in
rezultat je toliko in toliko %.
sedaj pa hočem to sam zračunat in ne znam. vsega pa le ne znam!
torej je kje formula, da notri vstavim moje vrednosti in zračunam ter dobim reziltat moj delež v %?

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Ti števci so navaden nateg in nič drugega, še en način kako obrati navadnega človeka v Skandinaviji po moje delajo drugače.

V stanovanju (45 kvadratov) so 4 radiatorji in pred števci se je plačevalo od oka 120€ za ogrevanje, ko pa so prišli števci pa 250€.
Naslednji mesec smo čisto izklopili dva radiatorja 2 sta pa bila vklopljena le takrat, ko je bilo prekleto mrzlo ( v celem mesecu sta bila dva radiatorja vklopljena vsega skupaj mogoče za 5 dni) račun je bil 224€.
Klical na TOM in rečejo nimamo podatkov oni dobijo samo ceno, ki jo napišejo na položnico, kličem na Stanus pravijo da to obračunava TOM. Ko sem TOM-u poslal kaj je rekel eden in obratno so na Stanusu rekli, da obračunavajo takole: Dejanska poraba po števcu, število oseb v stanovanju in po pavšalu. Se pravi 3x plačaš za eno stvar.
Gospa, ki živi sama v stanovanju z 34 kvadrati in je tudi izklapljala radiatorje je dobila položnico za 210€.
Ko ti pa ti pošljejo kako računajo pa se ne znajdeš ven oziroma nikakor ne prideš na njihovo številko, ki je na računu.
Ko sem vse podatke, ki sem jih zbral skupaj poslal na ZPS pa je položnica kot po čudežu potem padla pod 200€ ampak še vedno je vsota prevelika kot pa takrat ko so delali vsi 4 radiatorji in ni bilo števcev.