Sp in kredit

Alpham

Zelenc'
29. jan 2020
1
0
1
Zdravo,

Mogoče kdo ve katero vsoto denarja banke gledajo pri odobravanju stanovanjskega kredita?

Npr. Da ima normirani sp 24 000€ dobička. Ali banka računa kreditno sposobnost na osnovi 23 040€, kar ostane po plačilu davka po normirancu.
Ali gledajo kot da imaš 80% od 24 000€ odhodkov kar znese 4800€ prihodkov in to potem predstavlja kreditno sposobnost?

Neuromancer

Fizikalc
24. jul 2007
344
116
43
Sicer nisem normirani s.p., ampak ko sem pred tremi leti iskal stanovanjski kredit, je vsaka banka imela svoj algoritem za izračun kreditne sposobnosti glede na bilanco s.p.-ja, razlike pa so bile ogromne (do 100%). Tako da pot pod noge.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Meni so kreditno sposobnost racunali tudi na podlagi normiranega s.p. ki ga imam poleg sluzbe.

zadevo je olajsalo to, da za s.p.uporabljam osnovni racun (in ne poslovnega) in je referentka takoj videla promet itd... napisati sem moral izjavo s cim se s.p. ukvarja itd in nato so upostevali. Izjava zaposlene je bila da brez s.p. ne bi dobil take vsote. Je pa pogoj da s.p. posluje vsaj tri leta. NLB sicer.

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
584
172
43
40
Tri leta nazaj ko sem kupoval stanovanje - rabil sem celotno kupnino, sem iskal kredit kot s.p. - davčni zavezanec.
Dobička sem imel enako 0. Promet je bil kakršen je bil.
Edini, ki so mi ponudili kredit je bila banka Sberbank.
Ostali so hoteli imeti letni promet 200.000€ in 30.000€ dobička. Nisem imel ne enega ne drugega.
No pri sberbank so mi odobrili 160.000€. Ostalo je bilo poroštvo (moj brat) in hipoteka na bratovo hišo. Hipoteka se izbriše po parih letih...

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Zanimivo, meni pa ravno Sberbank že za kreditno kartico komplicira, da ne morejo dat več kot 500€ limita, ker sem s.p. (čeprav bi z enakimi prihodki kot redno zaposlen dobil precej precej več). Na koncu mi je kartica praktično neuporabna, ker ne morem plačat nič večjega, pa še tista njihova dodatna garancija za tehnične izdelke, velja samo za 500+ € (česar potem itak ne moreš plačat). Za kredit zaenkrat še nisem sprašval, ampak bi že v naprej pričakoval probleme.

Po besedah kolega, ki je ravno tako normiran s.p. in je rabil kredit, je precej odvisno od banke. Nekatere dejansko pogledajo koliko si naprimer nakazuješ na osebni TRR vsak mesec in ni tažev, druge se zapičijo v tistih 20% prometa, ki je obdavčen, ne glede na to, koliko ti dejansko ostane.

Kolikor opažam je problem, ker pri normirancu nimaš za pokazat bilance z dejanskim dobičkom (dejanskih stroškov tako ali tako ne rabiš vodit), ampak samo davnčni obračun, kjer se 80% prometa šteje za normirane stroške (kakšni so dejanski stroški tako ne vidijo, ampak nekateri potem predpostavljajo da si imel dejansko samo 20% dobička).

• Všeč mi je
Reactions: Alpham

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
584
172
43
40
Zanimivo, meni pa ravno Sberbank že za kreditno kartico komplicira, da ne morejo dat več kot 500€ limita, ker sem s.p. (čeprav bi z enakimi prihodki kot redno zaposlen dobil precej precej več). Na koncu mi je kartica praktično neuporabna, ker ne morem plačat nič večjega, pa še tista njihova dodatna garancija za tehnične izdelke, velja samo za 500+ € (česar potem itak ne moreš plačat). Za kredit zaenkrat še nisem sprašval, ampak bi že v naprej pričakoval probleme.

Po besedah kolega, ki je ravno tako normiran s.p. in je rabil kredit, je precej odvisno od banke. Nekatere dejansko pogledajo koliko si naprimer nakazuješ na osebni TRR vsak mesec in ni tažev, druge se zapičijo v tistih 20% prometa, ki je obdavčen, ne glede na to, koliko ti dejansko ostane.

Kolikor opažam je problem, ker pri normirancu nimaš za pokazat bilance z dejanskim dobičkom (dejanskih stroškov tako ali tako ne rabiš vodit), ampak samo davnčni obračun, kjer se 80% prometa šteje za normirane stroške (kakšni so dejanski stroški tako ne vidijo, ampak nekateri potem predpostavljajo da si imel dejansko samo 20% dobička).

Tudi sam sem bil "šokiran". Prej sem imel račun odprt pri SKB in sem šel najprej njih vprašat. So mi takoj rekli da največ kar lahko je 30.000€.
Sparkasse je rekel 200.000€ prometa in 30.000€ dobička.
Šel sem še na BKS - tja me je napotil investitor stanovanje oz bloka. Mi tudi niso odobrili - kljub temu da imam že nepremičnino (delavnico in skladišče).
Potem sem zvedel, da sosed dela pri Sberbank - odvetnik. In me je on priporočil, tako da sem šel potem na sestanek. Prvi odziv je bil, da ne vidijo problema zakaj mi ne bi odobrili kredita :eek: Delavnice niso hoteli vzeti pod hipoteko. V primeru, da bi šlo kaj narobe, bi mi vzeli moj "kruh", kar pa niso hoteli. Tako, da so se potem obesili na očetovo hišo (sedaj je bratova). Ampak to je za par let... dokler kredit ne doseže vrednosti po Gursu (al kaj je tist).

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Jaz imam tudi slabe izkušnje s Sberbank, ampak dobre z Banko Intesa. Pri normiranem s.p. gledajo na osnovo za plačilo prispevkov ter poleg tega upoštevajo še dobiček.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ti kar verjemi. ;)
Sosed je zrihtal da ga niso odhebali že za pultom.

Z delavnico pa enostavno ni take garancije za vračilo kredita, kot če hipoteko obesiš na stanovanjsko hišo brata.

• Všeč mi je
Reactions: Apollo8

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
584
172
43
40
Hm... kaj je sosed zrihtal niti ne vem. Zrihtal mi je sestanek. Ostalo ne vem. Dvomim, da bi zaradi njegove besede dobil tak kredit. Je to vseeno banka, ki se mora držat nekih smernic, ki jih dobijo (ali pač?).

To, da je brat dobil kredit za moje stanovanje niti ne drži. Sam, brez hipoteke, bi dobil za 160.000€ kredita. Kar je bilo viška, se krije s hipoteko na njegovo hišo. Vsaj tako sem jaz zastopil.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Normirani s.p. in kredit je itak komedija stoletja. Moraš bit res svetovani prvak da kot normiranec dobiš "normalen" kredit. Se mi bolj dozdeva da jim nekako ni jasen ta normiran sistem in da se sveto držijo tega da je tvoj dobiček res in dejansko zgolj 20% prometa. Teleta sploh ne gledajo s čim se ukvarjaš, ali imaš letno 35.000€ prometa kot svetovalec ali kot trgovina.

• Všeč mi je
Reactions: Alpham

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.582
113
gledajo gledajo, brez skrbi. tudi služba za nedoločen čas ni nobena huda zahteva, če jo smatrajo kot "nerizično". Nimajo oni neke uravnilovke...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ne bom za sveto trdil za vse banke, za Delavsko in NKBM lahko rečem da sem informativno spraševal in smo že v štartu zaštekali pri višini prometa. Dejavnost jih ni zanimala. Prav tako nas je kar nekaj prijatlov v grupi ki imajo normiranca in ni bil nihče kaj posebej uspešen.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Delavska lahko potrdim - za s.p. katastrofa karkoli dobit od kredita kljub dobremu prometu in "dobičku".

Lahko pa vsaka omika s 650€ penzije dvigne 10 jurjev.