Sosežig odpadkov

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Tole sem dal sem, ker po mojem sem najbolj paše.

Danes sem izvedel, da bomo imeli v občini Zagorje ob Savi hkrati z evropskimi volitvami tudi posvetovalni referendum o sosežigu odpadkov v trboveljski cementarni.Tema je v naših koncih že do amena spolitizirana in se že sprašujem ali morda nekateri vodijo boj za zaprtje cementarne. Zaradi tega me resno zanima kašne emisije in emisije katerih snovi je možno pričakovati pri sosežigu odpadkov. Kako so te emisije škodljive zdravju?

Po eni strani ne želim zaprtja kar lepega števila delovnih mest v Zasavju. Po drugi strani pa se mi zdi ekološko morda sosežig odpadkov celo smiseln, pač koristna uporaba odpadkov.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kolikor sem sam spremljal to tematiko, naj bi bil sežig okolju popolnoma neškodljiv (zaradi filtrov, ki bi jih vgradili). To počnejo marsikje v razvitih državah in z odpadki grejejo vodo, poganjajo proizvodnjo, proizvajajo elektriko itd., pri nas pa so problem predvsem zeleni, ki o okoljevarstu nimajo pojma, ampak jim je važna samo politika.

Samo spomni se vetrnih elektrarn, proti katerim so ravno okoljevarstveniki. Mislim, da ta zgodba pove dovolj o kompetentnosti naših zelenih. Stroka pa ne uspe svoje plati predstavit javnosti, ker ne znajo biti glasni kot politiki. Mediji sicer predstavijo njihovo stran, ampak ta ni dovolj senzacionalistična, da bi bila zanimiva. Zgodbo o tem, kako se kregajo zaradi Volovje rebri, Nature 2000, NEK2, TET3 itd. pa zlahka prodajo.

Sicer pa to ni edina sežigalnica okoli katere se kregajo - hoteli so jo postavit na Ptuju, v MB, v MS, pa jo imajo mislim da sedaj samo v Celju (kjer imajo hvalabogu Šrota, ki se je znal potegnit za takšno rešitev). Ne štejem seveda tistih, ki že so (Lendava, Rače, LJ Toplarna, Lek...). Potem pa ljudje jamrajo, ko imajo naenkrat 10x dražji odvoz smeti.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
V tem primeru mora biti ena čudna zadeva ker se nekateri konstantno pritožujejo čez kakšen oblak dima, ki se pojavi na Ravensko vasjo v Zagorju.

Drugače si pa napisal točno tisto kar jaz mislim.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz imam tudi takšne informacije, da se ljudje tam okoli pritožujejo preko netransparentnosti sežiganja oz. podeljevanja dovoljenja in opremljenosti/ustreznosti sežigalnice in ne na splošno proti sežigu.

So pa za Ravensko vas dostopni vsi podatki 24/7: http://envirtest.eimv.si/RAVENSKA%20VAS.HTML

Sicer pa če so zeleni proti, pa naj predstavijo alternativo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zeleni bi vse zaprli, kar se kadi in ne kadi.

Jaz bi pa njih.
10.gif

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
En bedak v naši ulici si vodo greje na plastične materiale(vrečke, plastenke,...) in to smrdi tak hudo, da te žge po grlu, ko greš mimo. Pa še baje je strupen ta dim. Drugi teden smo se zmenli, da ga gremo prijavit, če ne bo nehal po naši grožnji.

Pa eni so res malo čez les kaj vse delajo-sploh ne gledajo na druge in na okolje, jebe se njim glavno, da kak cent prišparajo
bonk.gif

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
A veš kva je pr nas problem.....

naša inšpekcija je nesposobna...., to da rabimo sežigalnico se strinjam... Verjetno pa ko bodo filtri dotrajani, jih ne bodo zamenjali..., tako Cinkarna, Lafarge in žnj kmetij onesnažujejo okolje z nedovoljenimi izpusti, sam da se koplejo v dobičku.....

Nekateri to delajo celo nad obomočjem podtalnic itd........ Nepravilnosti so celo posneli in se nič ni zgodilo...

To je glavni razlog, da vsi po Sloveniji ošpice dobijo, če gre za kakšno sežigalnico..... Brezskrbi, če bi se fabrke držale enih normativov in bi inšpekcija kaznovala kršitelje, bi blo marsikej drgač.....

Ampak pr nas je pač tko, salonitke mečejo iz strehe dol na tla, pa če je vrtec zraven who cares itd. itd..., okol Cinkarne je prst živrdeča itd... Obrati na Ptuju, majo izpuste gnojnic kr po domače..

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.206
26
48
Splošno je znano koliko pomeni varovanje okolja občinskim možem v Trbovljah. Že to, da so dovolili postavitev motokros steze skoraj v središču marsikaj pove. Res, da gre samo za prah, ki ni strupen, je pa hrup, ki ga povzročajo še najraje ob nedeljah popoldan skoraj nevzdržen.

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Včasih sem prebiral tole temo, je bilo veliko koristnih informacij: http://s4.invisionfree.com/OKOLJE/ar/t10.htm

tut men se zdi tale super! je pa škoda, da ta forum ni nikoli lih zaživel, kot bi mogu...

Drugače pa moje mnenje glede sosežiga odpadkov: Zdi se mi zelo dobra rešitev, ker se odpadkov tako najhitreje znebimo in če bi bili pametni, bi izkoriščali tudi energijo, ki jo pri sežigu dobimo(tu in tam to kdo že počne, a pri nas še vedno premalo). Poleg pridobivanja energije pa tut manj obremenjujemo okolje. Zdej se bo verjetno najdu nekdo, ki bo reku, ja kaj pa kar gre zaradi sežiga v zrak in tisto kar ostane? Če je ima objekt dovoljenje za sežig, so izpusti omejeni z mejnimi vrednostmi ,ki jih ne smejo presegati in jih tudi ne, če je sežigalnica pravilno sprojektirana. Če se zgodi, da količine izpustov presežejo mejne vrednosti, imajo v sežigalnici 24ur, da napako odpravijo in če jim v tem času ne uspe, morajo sežig takoj ustaviti, dokler napaka ni odpravljena. Isto velja tudi za vodne izpuste in nekaj malega kar ostane trdnih snovi po sežigu. Trdne snovi ponavadi vozijo v stare rudnike soli, kjer se nato primerno odlagajo. Kar se nadzora tiče nad sežigalnicami, ga je pa baje dost pri nas(mi je iz izkušenj povedal en projektant TC).
Aja! Kar ostane v sežigalni komori na rešetki, so ponavadi kovine, steklo...ki bi jih lahko po čiščenju(na dnu se naberejo tudi nevarne kovine) reciklirali.
Drugače se mi pa največji problem zaenkrat zdi v tem, da so ljudje še vedno veliiiiikooooo premalo seznanjeni s sežigom odpadkov, iz česar (IMHO) izvira tut takšen odpor do sežigalnic. Upam, da se bo to kmalu spremenilo....

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Sam nimam nič proti zažigalnicam odpadkov, sem si ogledal dokumentarec o takem postrojenju iz Berlina - zadeva je visokotehnološka. Vteoriji vse lepo in prav, preneseno v Slovenijo vidim pa hude težavez nadzorom. Kdo bo nadziral, kako pogosto - saj imamo predpise, ampak se ne izvajajo in take zadeve kar vabijo korupcijo.

Če bi živel prek Karavank, nebi imel težav s sežigalnico v bližini, v Sloveniji pa raje ne. Enostavno ne zaupam pristojnim.

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
V TC pravijo, da je nadzor dober. Čeprav me pa zanima, če je dober le ker je toplarna v celju nova in kako dolgo še bo takšen,če je temu tako.
confused-1.gif