Sosedova novogradnja

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Eno informativno vprašanje glede soglasij za nove gradnje.

Na ušesa so nam prišle informacije, da naj bi imel sosed namen porušiti svojo staro hišo in na tem mestu zgraditi novo. Ena izmed možnosti je celo, da bo novo hišo razširil ali pa celo postavil večstanovanjsko hišo. Ker je sosed dokaj problematičen in se nič kaj dosti ne ozira na nobenega izmed svojih sosedov, me zanima kakšne so naše pravice/dolžnosti?

Kako je s soglasji za taka dejanja soseda, torej morebitno:
- rušenje stare hiše,
- gradnja nove hiše na istih temeljih,
- gradnja večje hiše (v širino ali višino),
- gradnja večstanovanjske hiše?

Ali potrebuje soglasje sosedov za te izvedbe? Kaj se zgodi, če se kdo izmed sosedov ne strinja s spremembo višine ali širine njegove nove nepremičnine?

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Soglasje sosedov se upošteva samo pri prekoračenih odmikih od parcelnih mej.

Lahko se pa tožiš.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
NImaš kaj dosti za narediti, če se bo držal meja znotraj katerih mora graditi. Itak rabi gradbenega za rušitev in postavitev nove hiše. Lahko je na istih temeljih, lahko je večja, lahko tudi večstanovanjska, če ne presega % celotne parcele ali, če ne posega v meje za gradnjo (običajno 4m od meje od soseda), pa mislim, da ima tudi višina in površina vezo in se izračunava z nekim procentom.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
sranje pol....
crazy1.gif

ne ne, tožarjenje ne pride v poštev, gre se samo za to, da bi rad poznal svoje pravice kot sosed glede na to, da je ta sosed znan kot problematičen kar se tiče ozemlja

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
Ne potrebuje ničesar, razen če pride bližje meji kot tiste predpisane 4metre (oziroma 3,5, ne vem kako je že točno)

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Najprej ful dobronameren nasvet: Stopi do soseda, mu reči "Živjo, sosed, kako smo, je lepo vreme danes! Neki po vasi govorijo, da boš hišo rihtal, bi bil vesel, če mi mal predstaviš, kaj boš delal, da bomo potem lažje živeli"
smile-1.gif

To iz lastne izkušnje pišem. Je lažje, ni pa še fertik.

Jaz sem o tem, kaj sosed lahko naredi, spraševal na občini. Sem šel tja, kjer se ukvarjajo z gradbenimi dovoljenji, in čisto mirno razložil, kaj in zakaj me zanima. Gospe so mi povedale, kaj se lahko dela in kaj se ne sme ter kako to preverim. Povedale so mi tudi, kakšne možnost imam glede vpliva na gradnjo.
Pomagal je kolega, k je geodet, pa je lahko pomeril, kako zadeve rastejo in stojijo.

Sosed je se do centimetra držal pravil, ki jih določa država. To ne pomeni, da je meni všeč, da mam zdaj bajto pred oknom, prej sem imel pa razgled, ampak ej, fotr in mat pravita, da razgleda ni v pogodbi za parcelo iz leta 1972 :D S tega stališča je bil povsem korekten.

Smo imeli pa s tem istim modelom slabe izkušnje pri gasilcih, ker kljub dogovoru ni pospravil za seboj. Model ni lokalc in ga pač boli [censored] za okolico.

Za zaključek bistvo: meni so najbolj pomagali na občini, kjer sem dobil informacije. Sosed je bil korekten, z njim pa vseeno ne bi šel na pivo
smile-1.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
Najprej ful dobronameren nasvet: Stopi do soseda, mu reči "Živjo, sosed, kako smo, je lepo vreme danes!

s sosedom se že da občasno kaj pomenit, večji problem je njegova žena kot lastnica zemlje (lahko bi uporabil tudi drugo besedo kot je hudič, zmaj ...)

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Leto nazaj smo dobili gradbeno za novogradnjo,pogoji 5 metrov od ceste in 4 metre od meje z sosedom. Sosed nima popopolnoma nobene besede ne upliva,ni mi jih bilo potrebno uprasati popolnoma nic.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.839
140
63
Edini vpliv v tem primeru imaš na padanje "sence" njegovega objekta na tvojo parcelo.
Pa še to nisem siguren, če je še v veljavi. Sem imel sam tak primer, ko sem bil 4 metre od meje, pa je bila senca na sosedovo prevelika. Na srečo je bil sosed tak, da sem z njim spil pivo in mi je zadevo požegnal.
smile-1.gif

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Moja izkušnja je iz kakih sedem let nazaj. Takrat je veljalo, da lahko prerekaš vplivno območje, ampak na lastne stroške. Takrat bi moral dat naredit elaborat, s katerim potem uveljavljaš zadeve. Ni nemogoče, ni pa tudi prav najbolj preprosto :/

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Pravico ima graditi vse kar v lokacijski informaciji piše da se sme, pa če je to stolpnica. Ponavadi je pa komaj dovoljena mansarda z nekim dostojnim kolenčnim zidom...

Moja izkušnja izpred pol leta. Bila v vlogi stranke, ki je želela pridobiti GD.Če bi šli preblizu meje, bi seveda rabili soglasje soseda. Ker pa nismo šli, sem morala iti kljub temu od enega in drugega in pridobiti pisna soglasja (ki niso bila overjena), da je seznanjen s projektom in da se strinja. Če tega ne bi podpisali, bi bila ustna obravnava (zavleklo bi se dodaten mesec in dva) in kot sem razumela, bi takrat potem lahko povedali vse kar jim leži na duši. Seveda bi razlogi morali biti utemljeni, kot je npr senca (za seboj to najbrž potegne kaki elaborat). Enostavni "ne pustim" ne bi bil dovolj. Kljub temu da podpisi niso bili overjeni, jih ne bi mogla ponarediti, ker je odločba za izdajo GD prišla v roke vsem sosedom. Notri je točno pisalo, da ustne obravnave ni bilo, ker so podpisali, da se strinjajo in če bi jaz to kaj ponarejala, bi bil hudič. Časa imajo pa 15dni (se mi zdi), da se pritožijo, kar bi seveda se.

Tako, da pod črto: kaj on sem in kaj ne v osnovi določa lokacijska informacija in ne sosedi. Tam so opisane dovoljene vse tri dimenzije in odmiki od mej.

Nazadnje urejeno: