Sosed v večastanovanjski hiši in renovacija

Jos

Zelenc'
3. sep 2008
3
0
1
Prosim za nasvet.

Sosed v večstanovanjski hiši, ki ima polkletno stanovanje, ga namerava hidro in toplotno izolirati na zunanji strani.

To pomeni: cokl iz kamna bo dal dol, okoli stanovanja bo izkopal v širini 1 metra in v globini celotnega stanovanja.

Zanima me sledeče:
- ali potrebuje soglasje za ta poseg, priglasitev del, gradbeno dovoljenje ali ka podobnega, ker v bistvu posega v skupne prostore,
- namiguje, da cokla ne bo dal gor oz. da bi ga dali ostali stanovalci na svoje stroške,
- moram paziti še na kaj drugega?

LP
Jos

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Mislim, da gradbenega dovoljenja ne potrebuješ samo za takrat, ko prenavljaš (notranje sobe) stanovanje in ne boš premikal sten. Če bo delal hidroizolacijo in ostranjeval stvari iz zunanjega dela stene, sem skor zihr, da potrebuje projekt in dovoljenje. Mogoče se je zakonodaja kaj spremenila in me bo kdo popravil. In tud skor sem prepričan, da mora stanje povrnit v prvotno stanje, saj ga v nasprotnem primeru lahko tožite, za povzročitev škode na skupni lastnini.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Se strinjam, da mora zunanjost povrniti v prvotno stanje.
Za gradbeno dovoljenje nisem prepričan,
sigurno pa rabi vaše soglasje (če mu ga date, vseeno napišite, da ne sme poslabšati stanja skupnih delov, ..., vrniti v prvotno stanje, pa še kakšna slikca pred posegom bi bila dobrodošla).
Ti bodo pa vedno po tel. na Gradbeni inšpekciji z veseljem odgovorili na tvoja vprašanja.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Gradbenega dovoljenja za tak poseg ne potrebuje. Le to rabiš, če spreminjaš zunanjo podobo stavbe. Recimo, če bi hotel dodati okno, ali dvigniti streho ali narediti balkon ...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
zunanje stene so skupna lastnina in za kakršenkoli poseg potrebuje soglasje večine!! (mislim da vsaj 50 % lahko da tudi več...nisem siguren).

tako da nima kaj srat sam zase nekaj.

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Citat:
Uporabnik Jos pravi:
Prosim za nasvet.

Sosed v večstanovanjski hiši, ki ima polkletno stanovanje, ga namerava hidro in toplotno izolirati na zunanji strani.

To pomeni: cokl iz kamna bo dal dol, okoli stanovanja bo izkopal v širini 1 metra in v globini celotnega stanovanja.

Zanima me sledeče:
- ali potrebuje soglasje za ta poseg, priglasitev del, gradbeno dovoljenje ali ka podobnega, ker v bistvu posega v skupne prostore,
- namiguje, da cokla ne bo dal gor oz. da bi ga dali ostali stanovalci na svoje stroške,
- moram paziti še na kaj drugega?

LP
Jos

Ohjaaa, tipičen SLOVENCL.
bonk.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.771
113
pri taščici
Če rabiš "soglasje" za šraufanje klime, potem ga tudi za tvoje posege lahko zahtevate.
Konkretno ga izprašajte, nekaj bistvenih stvari dajte na papir in bodo dobri sosedski odnosi še naprej. Če pa nekdo dela s figo v epu je pa to začetek....

LAhko da bo sosed ko bo imel enkrat že odkopano še kako vinsko klet si zraven sezidal, kaj pa veš?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Svetujem ti samo to, da nič ne verjameš na besedo in mora bit čimveč oz. vse napisano na papirju. Mogoče se bo zdelo hecno tok pisat ampak ogromno je takšnih primerov, ko izkoristijo naivnost oz. dobro voljo. Pol se pa vlačijo po sodiščih. Vse mora bit točno (ampak res čisto natančno) napisano zakaj se daje soglasje.