Sosed meče stran palico

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.367
9.621
113
EU
Na svoji strani parcele sem poleg mejnega kamna zabil železno palico.
Palica je za orjentacijo pri košnji trave, ker nakazuje položaj mejnega kamna.
Istočasno je označba za traktor, da ne povozi mejnega kamna.

Težava je sosed, ki ne živi tukaj. Pride samo dvakrat mesečno. Takrat mi izpuli palico in jo vrže stran.
To naredi takrat, ko ga nihče ne vidi.
Razlog....po njegovem meja še ni fiksno določena, čeprav je geometer pred kratkim opravil izmero, in zabil mejnike.

S sosedom se ne da pogovoriti, ker mi obrne hrbet in odide stran.
stupid-1.gif

Vaši predlogi
sprasujem se.gif

762898-Palice.JPG

Priponke

• 762898-Palice.JPG
    762898-Palice.JPG
    101,7 KB · Ogledi: 514

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Težko se je stakim trotlom sploh kaj pogovarjati. Če je izgubil nekaj kar si je ves čas prisvajal pa sploh.
Nimaš praktično kaj za narediti: mirno zabij floke nazaj pa do naslednjič vozi in kosi. Enkrat se bo, če ma dile pospravljene, že sprijaznil s potekom meje. Je bil zapisnik meritve podpisan s strani vseh mejašev? Če ja, pol nima kaj pisakti!

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.367
9.621
113
EU
Vsi mejaši so podpisali, razen njega.
Napovedal je pritožbo na sodišče.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.775
170
63
namaži z drekom al pa lepilom za podgane, pa nej šlata potlej.
aja, pa en velik kravji zvonc gor obes, da boš slišal, ko bo stepaval s tiso palco okol.

lp

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Uf, to zna biti j.eba, ki lahko traja. Gre direktno na sodišče ali vas še prej čaka poravnava na geodetski?
Je bila pri meritvi upoštevan tudi zgodovina zemjlišča, kake prejšnje meritve, pogodbe ipd, ker eni geodeti meje določajo precej po svoje, z levo roko in ne upoštevajo zakona o določanju mej, čeprav je tam eksplicitno navedeno, kaj vse se upošteva in kako se določa meja med sosednjimi zemljišči. Kaj sploh moti tega soseda, zakaj se ne strinja z meritvijo?
Poznam namreč primer, ko je meja že nekaj let fiksno določena in so lastniki nonstop nadlegovani od sosedov, ki so seveda izgubili in se strinjali s potekom meje, tako da vse skupa je zelo žalostno, kako nizko se nekateri spustijo, ko ni vse po njihovo... Tako kot tvoj sosed...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Lej pritožbo napovedati je lahko, to storiti je malce težje. Navesti moraš upravičene razloge in tudi nekaj stroškov je. Če tega ne bo storil, bo meja postala dokončna, tedaj pa pikaj palice notri. Do pomladi boš že počakal, saj menda ne kosiš pod snegom. :>

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
P.izdo, pa ne moreš posegati na sosednje zemljišče, tudi če ti položaj mejnika ne paše in se s potekom ne strinjaš.
Gonzo ima floke napikane na svoji strani meje, če se sosed ne strinja s potekom je to njegov problem.
Kot že rečeno: zapiči jih nazaj in naslednjič podokumentiraj razmetane floke. Lahko zi pride prav pri morebitni obravnavi.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Še ena sosedska tožba v nizu mnogih. Ko sem bil še pripravnik v neki stavbi pravice sem videl primer ko sta imale dva soseda (k Francelj pa Ludvik iz enega znanega radia) med seboj ziher enih 15 tožb odprtih (za isti meter meje). Žal se vsi sodniki niso mogli zment pa jima ubrisat sodbe fifty-fifty, pa nabit obema tolk stroškov da bi bilo tistih neto 10m2 vrednih tolk kot 10m2 luksuznega stanovanja. Škoda, jaz bi oba hitro in učinkovito zrihtal. Da ne govorim da tistih 10m2 ni bilo strateško pomembnih za nikogar.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.367
9.621
113
EU
Po nakupu, smo dali odmeriti, da bi točno vedeli dokod je naše.
Ta kamen je edini dvomejnik s tem sosedom.
Po njegovem, položaj tega kamna je odvisen od drugega mejnik, ki je nižje, in po njegovem ta drugi ni na pravem mestu.
Hec je da ta drugi mejnik, na katerega se sklicuje, sploh ne meji z njim.
Je tromejnik, ki meji z občinsko cest, nami, in drugim sosedom. Občina, mi in drugi sosed, smo podpisali, da je položaj tega tromejnika OK.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ja, mal se zamislite, če bi nekdo drug pa napisal da mu sosed postavlja palice??? Ne tako hitro obsojat, ne mislim sicer nič slabega, a postavljanje palic, skal in podobnih zadev je že od nekdaj v domeni tistih, ki sčasoma navadijo ljudi, da gledajo palico/skalo, nato pa se le to počasi seli na sosedovo zemljo. Sam sem na te zadeve alergičen in če jih kdo začne ob moji meji postavljat brez vprašanja jih bom tudi ven zmetal. Četudi je samo označba za košnjo, se postavi v soglasju z mejašem ali pa se ne postavi. Nekdo sam na svojo pest in po svoji presoji na meji nima kaj zabijat, če mu je to v pomoč pri košnji, naj jih pa po košnji pobere. Sploh pa če meja ni 100% določena!

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Kaj pa pravi prejšnji lastnik od katerega ste vi kupili? On bi moral vedeti kje poteka meja.
Sicer bo sosed težko dosegel prestavitev mejnikov, sploh tistega, ki se neposredno ne nanaša na njega. ko je mejnik enkrat zapičen v zemljo se ga zelo težko prestavi.Tudi, če se vsi ne strinjajo.
Ne preostane ti nič drugega, kot da lepo mirno čakaš in sproti dokumentiraš dejanja soseda.
Vem, da te to razpištoli, vendar ohrani mirne živce.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.367
9.621
113
EU
Razlika je na meji, ali ob meji. Zakon določa kateri objekti so lahko ob meji, i koliko stran.
Po tvoji razlagi, nebi smel ni trave kositi, brez soglasja.
grims-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
tale mejnik zgleda frišen, zato verjamem, da je ok. geodet odgovarja, če ni OK. pri meni so delali meritve trije, plačal sem enega, ki je dokazal, da ima on prav.

palice, sploh take metrske lahko po svoji parceli zabijam kjer hočem, kadar hočem in kolikor jih hočem. mam soseda, k je zabetoniral škarpo, pa sem bolj kot ne mrzel. tko da vse to ej brez veze nabijat.

palice namaži z lepilom za miši, kot je bilo rečeno..s strupom, takim obstojnim, k ne ubija, ampak povzroča slabost, ali pa priklopi na velik aku in čakaj.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Ne bo držalo.
Ti na svoji strani meje lahko zabiješ palico koliko ti paše, saj ne posegaš na sosednje zemljišče.
NA MEJO pa lahko posegaš samo s soglasjem soseda.
Občinski PUP-i recimo glede postavitve ograj, ki so ponavadi najbolj delikatne zadeve in največkrat kamen spotike mejašev, omogočajo postavitve le teh do meje brez soglasja lastnika sosednjega zemljišča ob izpolnjemen pogoju, da se nikakor ne posega na sosednje zemljišče, ter seveda, da je meja določena.
v Gonzovem primeru gre za poseganje soseda na njegovo zemljišče, saj je palica zapičena na svoji strani meje. dokler ni drugače določeno, se pravi dokler sodišče ne dosodi drugače, velja meja kot jo kažejo mejniki na terenu. Ni pa to dokončno določena meja, to postane takrat ko se z njo strinjajo vsi mejaši in je v mapnih kopijah tudi to jasno navedeno. Do takrat pa, če je všeč sosedu ali ne, velja stanje na terenu.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.367
9.621
113
EU
To se mi zdi logična razlaga. Mejnik je postavila uradna oseba, ki ima za to dovoljenje od države.
Meritev je opravljena z laserskim merilnikom, in so mere prenešene iz stacionarne točke na vrhu brega.
Če bi meni geometer rekel, da je meja tri metre stran, bi mu verjel.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Kakor želite, sam si rekel da ni podpisal, torej ti mejniki ne veljajo nič, dokler... - jih ne določi sodišče ali se sosed z njim ne strinja. Do takrat so packa v travi in z zabijanjem palic tam okoli samo izzivaš in nič drugega. Vse imate prav, a mejnik ni dokončen. Bil bi, če bi se sosed z njim strinjal, tako pa ni. Vzemi kot žlehtnobo ali ne, ampak ne dam ti prav, četudi je tvoje. Uradno pač še ni tvoje, takoj ko bo ga pa lahko prijaviš zaradi vznemirjanja lastninske pravice. In verjemi mi, ne izzivaj, ker ti lahko še prav pride v bodočem sodnem postopku, če se je sosed res na sodišče obrnil.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Če se sosed ni strinjal postavljeni mejnik ne velja nič. Več beri spodaj. Bo mogoče kak geodet več napisal in trdim da bo napisal isto kot jaz. Tudi mejniki ki so jih geodeti zabili, so že padli, in to za 3 metre, ne samo za 5 cm. In toleratnca v odročnih krajih ni samo 5 cm, ampak 20 in tudi v tem smislu, dokler se sosed ne strinja, gre ta isti mejnik lahko tudi 20cm levo ali desno (ponekod pa mogoče še več, ne vem točno ker nisem iz te stroke).