Sony Vaio pregrevanje

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Frendici se je začel zelo pregrevat njen sonyev prenosnik. Zadeva je zelo vroča v predelu procesorja oz. tam kjer je hladilna reža. Prvo sem mislil da je problem v kakšnem zabasamem ventilatorju. Sem probal odpret prenosnik, vendar ne najdem enega šraufa in ga ne morem čisto odpret. Sem pa videl da je ventilator čisto vredu. Ko sem malo raziskoval, sem ugotovil da se zelo greje kadar je priklopljen direktno na električni kabel. Zadaj ko je prikljopljen kabel se začne potem tudi pregravati in to toploto potem odvaja preko procesorja. Vse skupaj je dokaj skupaj. Ima kdo mogoče kakšne izkušnje s tem? Ne bi rad nesel zadeve na servis in bi me potem našponal s kakšno bedarijo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Torej relativno star model in prej teh težav ni bilo?

Verjetno je celoten hladilni sistem poln prahu in umazanije. "na pamet" bi rekel, da se gre za 2, 3 leti stari prenosnik...kar pa je že veliko kilometrine.

Se pregreva takrat ko je not baterija + napajanje, ali če je samo štrom? Ker, če takrat ko je baterije, zna bit samo zaradi tega, ker se baterije tudi malce grejejo, ko se polnijo...in ker celotno hlajenje deluje slabo, ima tudo to večji vpliv.

Vsekakor bi bilo priporočljivo za odpret in spucat vsa rebra, mogoče celo na novo nanest pasto.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Aja..pa še nekaj. Koliko je temperatura?

PS, speedfan will do the job.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
.ksz.

Slišala sem, da je pregrevanje pri Vaiu precej hud problem (celo odpoklic nekaterih modelov).

Drži ali ne?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Drži. A le za modele TZ, pa še to tistih, ki so prodani PO junijem 2007.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Aja...pa še to je dokaj "nedolžna" napaka, problem je namreč v (pre)slabi napeljavi enih žičk, ki gredo iz ohišja proti LCD zasloni in se zaradi odpiranja-zapiranja te žičke malce prestavijo in pride do kratkega stika.

Če bo kdo sam popravljal
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Ja verjetno je nekje 2-3 leta. Ko sem delno odpru ni bilo vidne umazanije, bo pa zgleda treba čist odpret kar pa je problem ker ne najdem enega šraufa.
smile-1.gif
Greje se samo takrat, ko je priklopljen direktno na štrom. Greje se pri monitorju, baterija je pa čisto na drugem koncu. Težave so se pojavile nekaj časa nazaj. Bom preveril temperatuto, ko ga spet dobim v roke. Sem ga vrnil nazaj dokler se malo ne pozanimam glede napake.

Hvala za info!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Mislim, da bi se dalo kje na internetu najt navodila kako se odpre. Probaj malce googlat.

Sem pa žal že videl primere, ko se je zadeva grela nenormalno, pa sploh ni blo nikjer praha pa ventilator je delal. Ko so se zamenjala rebra in ventilator je pa bilo spet ok. Vzrok..nimam pojma kaj, mogoče samo pasta ali pa se ventilator ni vrtel dovolj hitro.

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Sm googlov pa nič pametnega. Sicer sem našel ena navodila, samo so za plačat. Fora je, ker ta prenosnik ni bil kupljen v Sloveniji in sploh ne vem če so ga prodajali pri nas. Na zgornji levi strani je ventilator in se vrti glede na obremenjenost procesorja. Na zadnji strani je pa odvod vročine, ampak tam skozi nikoli ne piha. Se samo čuti topel zrak. Tko da lahko da je kaj narobe z ventilatorjem ali pa je res zamašen odvod. Od ventilatorja na desno pa se še razteza hladilnik malo čez polovico širine prenosnika. In tam je zadeva zelo vroča. Bom še malo googlov potem pa izvijač v roke pa si razbijat glavo.
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Programi za temperaturo tudi dajo podatke o vrtenju ventilatorjev. Tam okoli 2500rpm bi se moral vrtet, ko je na "polno".

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
To je tole, kar sem jaz gori pisal. Ampak tole je samo serija TZ, pa še samo "nekaj" modelov.

ant

Pripravnik
najprej odstrani tipkovnico in ne razstavljaj celoten laptop če ni potrebno: ponavadi se pod tipkovnico nahaja ventilator od procesorja ter grafične. nato spihaj prah in umazanijo, kjer jo je opaziti.

druga stvar: ali morda kakšen proces kuri procesor in ta deluje non stop na 100%? seveda potem zaradi spedstep tehnologije pri uporabi samo baterije procesor uporablja le 50% svoje zmožnosti zaradi šparanja baterije in tako se tudi ne greje tako. kar pa ne pomeni, da tisti proces še vedno ne obremenjuje procesorja. poglej kateri proces kuri cpu.

zaenkrat toliko

LP

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Bom čez vikend spet pogledov, ker frendica rabi prenosnik. Noben proces ne laufa, na to sem prvo pomislil. So pa windowsi čisto na novo naloženi. Ventilator je res pod tipkovnico, ampak je čez še ne pleh z luknjami in je samo malo vidno. Celotnega dostopa pa ni, ker nekaj še drži zgornjo plato čisto pri vrhu kjer je monitor.