Sončna očala in težave z ekranom :).

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Imam telefon Gigabyte Guru G1. Oni dan sem v DM-u nabavil sončna očala, nič posebnega, neka polarizacijska za 30€
wink-1.gif
. Seveda hitro ugotovim, da z njimi v pokončnem načinu vidim normalno na ekran, v ležečem načinu se pa ekran tako potemni, da se ne vidi nič skozi očala, brez se seveda isto. Zakaj tak efekt?

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Si si že sam odgovoril "kupil polarizacijska očala", polarizacja, razlago poišči na wiki, gre pa za prepusnost svetlobe, na istem principu delujejo kalkulatori z tistim zrcalnim ozadjem. Problem je pa pri tvojih očalih da glih niso dobra polarizacijska očala, ker jaz sem svoja dal narediti v optiki, ker sem zraven rabil še dioptrijo in mi je z neko mašino meril kote polarizacije, tako da sedaj očala polarizirajo samo v ekstremnih kotih, ki se v normalni uporabi ne pojavljajo.

lp

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
In zakaj potem sploh imaš polarizacijska očala? Polarizacija mora delovati pri normalni uporabi vedno, ne samo pri extremnih kotih.
Ali te nisem razumel, kaj si hotel povedati?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.362
2.739
113
Je hotel povedat, da je zapravil mal vec denarja za polarizacijo kot pa 25 eur na razprodaji. In da so pac njegova boljsa. Mogoce je pa vse res.
smile-1.gif

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Eh se takoj piknete v natucavanje, hotel sem povedati da ti tam izmerijo gdaj očala do te mere polarizirajo da se ne vidi več na "zaslon" in ti le to prilagodijo da te pri normalni uporabi ne moti, npr. tako kot je rekel jest da ne vidiš na displey v avtu.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.362
2.739
113
smile-1.gif

Mal heca pa more bit, ne. Ce pravis, da dela, verjamem.
A optiki sami nanasajo polarizacijski premaz al ga ze dobijo na leci? Ker ce je ze na leci, verjetno nima eliko maneverskega prostora.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kupi si boljši telefon
wink-1.gif

na samsungih zatemni ekran ko je postrani -kot 45st. tko da ga lahko komot gledam pokonc ali pa leže. Testirano s2, s4, note4

V avtu pa vidim vse, samo po robovih so zaslončki malo obarvani.

5. avg 2011
1.054
196
63
Okolica Ormoža
No, bluub, tole kar si napisal, ne drži! Optik ti ni meril nikakršnega "kota polarizacije"! Če uporabljaš dioptrijo, ti je po vsej verjetnosti izmeril cilindričnost tvoje očesne leče in seveda nagib osi (ali kot) tega cilindra. To pa nima nobene veze s polarizacijo. Pri sončnih očalih je polarizacija VEDNO v isti smeri, saj ravno s tem učinkom preprečuje bleščanje, to je odboj svetlobe od nekaterih površin (vodna gladina, sneg). In to je tudi edini namen polarizacije pri sončnih očalih.

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Pravtako ne moreš kontrolirati "jakosti" polarizacije. Pri 90° kotu med dvema linearnima polarizatorjema bo vedno tema. In ja, očala imajo vedno približno enak kot, pod katerim je nameščen polarizator. To pa seveda ne velja za LCD zaslone, zato pa prihaja do razlik med napravami.

5. avg 2011
1.054
196
63
Okolica Ormoža
Tako je. Edina izjema so specialna polarizacijska očala, ki se uporabljajo za gledanje 3D televizije (pasivna tehnologija), kjer sta polarizaciji levega in desnega stekla zamaknjeni za 90°, kar omogoča, da izmenično gledamo sliko za levo in za desno oko.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Janez_Krajnski pravi:
Tako je. Edina izjema so specialna polarizacijska očala, ki se uporabljajo za gledanje 3D televizije (pasivna tehnologija), kjer sta polarizaciji levega in desnega stekla zamaknjeni za 90°, kar omogoča, da izmenično gledamo sliko za levo in za desno oko.

Ne, tam je drugačna vrsta polarizacije. Večinoma se povsod uporablja linearna polarizacija, pri 3D očalih pa se uporablja cirkularna polarizacija. Tukaj več ni pomemben kot, ampak smer polarizacije, torej levo ali desno.

Če bi bil tam klasičen linearni polarizator zamaknjen za 90°, potem bi moral glavo ves čas držati pokonci, sicer ne bi videl OK. Pa vsi vemo, da temu ni tako.

5. avg 2011
1.054
196
63
Okolica Ormoža
Se opravičujem, ker sem narobe napisal. Ne vem od kje mi je v glavi "zapisana" informacija, da je smer polarizacije levega in desnega stekla zamaknjena za 90°. Zopet vem nekaj več
cool-1.gif