Soglasje da ali ne

miranravne

Zelenc'
1. jan 2012
1
0
1
pred kratkim me je sosed ki namerava graditi prizidek skoraj ob moji meji prisel prosit za soglasje
parcelo imam v Ankaranu in precej lep pogled na obalo, sosedje pa so tudi super ljudje.
Sedaj sem pred veliko dilemo. Če dam soglasje, sem si kar precej zaprl pogled na obalo, ker bo objekt fizično zastiral pogled.
Ne popolnoma vendar kar nekaj.
Če ne dam soglasja sem dobil skreganega soseda.
Kaj bi storili vi. Kaj bi prevladalo lepši razgled ali boljši medsoseski odnosi.
Ali moja nepremičnina kaj izgublja na vrednosti, če sosed poveča objekt ob moji meji.
Kakšne so še možne rešitve v takšni situaciji.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
zna se zgodit, da bo omenjeno naredil tudi brez soglasja, ker se to pač dogaja ... pol pa ste dvakrat skregani ...
drugače pa te povsem razumem, ampak ne vem, če boš lahko obdržal razgled.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
V dilemi razgled - sosed, bi se jaz odločil za soseda.
Za sedaj je še vedno veljalo, da je dober sosed več vreden od lokacije.
Lahko da boš nekoč potreboval ne le pomoč ali soglasje, pač pa tudi njegov MOLK pri kakšnem od svojih posegov...

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.414
113
Jaz sem tudi za soglasje. Ampak bi v soglasju jasno napisal za kaj daješ soglasje, kakšne velikosti je laho objekt, .....
Tako, da imaš potem vse lepo črno na belem, če si sosed slučajno premisli in naredi velikansko zgradbo...

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Pa zasiguraj se s klavzulo katera bo govorila o tem da ti sosed ne bo s čimer koli pogojeval morebitno gradnjo ali adaptacije na tvoji parceli. Saj nič ne košta

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
koliko je novi objekt oddaljen po načrtu od tvojega objekta? zaradi požarne varnosti mora biti vsaj 8 metrov od tvojega - šteje tudi nadstrešek...

jaz bi najprej pogledal, kakšen je projekt in koliko bo v resnici oviral pogled...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Jah pametno je zahtevati nek projekt po katerem sosed namerava graditi. V soglasju se tudi sklicujes na ta projekt.
A imas ti mogoce kdaj opcijo graditi proti njegovi parceli. Kaksno je sosedovo mnenje o morebitni tvoji gradnji? Naredita pac dvojcka s zidom na meji. Sosed na kaksno tako varianto pristane? Ne mislim sedaj da bosta dobesedno naredila dvojcka, ampak sosedu omeni da bi tudi ti nekaj zidal proti njegovi meji (pa ce tudi nimas resnega namena) in ce ti da tudi on soglasje za zidavo proti meji.
Bos hitro videl kaksno bo njegovo mnenje.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik miranravne pravi:
pred kratkim me je sosed ki namerava graditi prizidek skoraj ob moji meji prisel prosit za soglasje
parcelo imam v Ankaranu in precej lep pogled na obalo, sosedje pa so tudi super ljudje.
Sedaj sem pred veliko dilemo. Če dam soglasje, sem si kar precej zaprl pogled na obalo, ker bo objekt fizično zastiral pogled.
Kaj bi storili vi. Kaj bi prevladalo lepši razgled ali boljši medsoseski odnosi.
Ali moja nepremičnina kaj izgublja na vrednosti, če sosed poveča objekt ob moji meji.

Če je sosed res "super", kot si ga sam opisal, potem ne vidim zadržkov; vendar....bilo bi dobro kaj več napisati o prizidku. Pogovorita se o tem, naj ti pokaže načrte; le tako si boš bolje predstavljal oviro, ki vpliva na tvoj razgled....

Zakon pravi, da mora biti objekt oz. njegov skrajni del ( konec ) vsaj 4m od tvoje meje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Das lahko link do tega zakona?
Bojim se da ta zakon ze dolgo ni vec v veljavi. Sedaj se "racuna" vplivno obmocje objekta.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Dobro vem kaj pišem. Sam sem postavil novogradnjo in sem moral dobiti soglasja od sosedov, ker sem šel na <4m od meje.
Torej drži, kar je že Maky povedal; 8m med objektoma ( skrajne točke in ne stene ), kar je manj; soglasje.

ArhimDoo

Zelenc'
24. jun 2011
9
0
1
Ljubljana
Obišči stran
Drži za tvoj prostorski akt / tvojo občino.

V večini ostalih občin je enako, so pa tudi občine, ki tega predpisanega odmika v prostorskih aktih nimajo (lahko tudi v samo posameznih morfoloških enotah znotraj občine).

Recimo za primer... Domžale tega pogoja v taki obliki (4m od meje) nimajo.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
Citat:
Uporabnik ArhimDoo pravi:
Drži za tvoj prostorski akt / tvojo občino.

V večini ostalih občin je enako, so pa tudi občine, ki tega predpisanega odmika v prostorskih aktih nimajo (lahko tudi v samo posameznih morfoloških enotah znotraj občine).

Recimo za primer... Domžale tega pogoja v taki obliki (4m od meje) nimajo.

domžale:
21. člen
(Odmiki zahtevnih in manj zahtevnih objektov)
(1) Odmiki novozgrajenih zahtevnih
in manj zahtevnih objektov
- vsaj 4,0 m od meje sosednje parcele, manjši odmik je možen ob soglasju lastnika sosednje parcele,
- odmiki med objekti morajo upoš-
tevati požarno varnostne normative.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Čakaj malo, a ni Arhimdoo; "ARHIM, arhitektura, projektiranje, notranja oprema, d.o.o".
grin1.gif

ArhimDoo

Zelenc'
24. jun 2011
9
0
1
Ljubljana
Obišči stran
Moja navedba glede Domžal je PRAVILNA!!!!!

Dopolnitev/sprememba PUP Domžale: http://vestnik.domzale.si/data/docs/14-471.pdf

Citat:
6. člen
Črta se 2. alinea 1. odstavka 21. člena odloka.

Kdo bi si mislil, da je to ravno zgoraj omenjena alineja s 4m odmikom... Domžale tega člena nima - imela ga je, pa so ga odstranili...

Tako da ja, Arhimdoo je; "ARHIM, arhitektura, projektiranje, notranja oprema, d.o.o".
cool-1.gif

nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik miranravne pravi:
Če si za to, da daš soglasje, potem je stvar zelo enostavna. Sosedu rečeš USTNO , da se strinjaš s posegom, t.j. s prizidkom in če hoče imet soglasje, mu ga boš dal na upravni enoti, ko bo šel po gradbeno dovoljenje in te bodo na UE klicali na obravnavo. Pika. Le tako boš ti vedel za kaj daješ soglasje.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ksz

Sam v tem primeru da bi mi sosed zakrival pogled na obalo nebi dal soglasja, oziroma dal bi soglasje za tolk velik objekt da se nebi meni pogled na obalo zastiral. Je pa res da ce ti lahko zastira pogled objekt, da ti ga lahko zastira tudi sveze zasajeno drevo ali druga podobna zadeva.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Glede na to da imate dobre odnose, lahko tudi ti njemu poveš kaj te moti...torej da boš ob pogled. In če so odnosi res pristni, boste skupaj našli neko kompromisno rešitev....onim alo prilagodijo objekt ti pa malo reskiraš pogleda.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Glede na to da imate dobre odnose, lahko tudi ti njemu poveš kaj te moti...torej da boš ob pogled. In če so odnosi res pristni, boste skupaj našli neko kompromisno rešitev....onim alo prilagodijo objekt ti pa malo reskiraš pogleda.
pošteno povedano!!!!
V naseljih zmeraj nekaj zavira nekemu pogledu. Posebno, če se kaj naknadno od nekoga gradi. Če bi tretji sosed pred tabo gradil bajto in s tem čisto zapru pogled, ta še sogasja ne bi rabil. Kot je napisal vincent.... pogovori se z njim, spijta liter rebule.... pa ni hudič, da ne bi našla skupnega jezika, če sta oba kolko tolko pametna. Je pa sranje, če je eden preveč "pameten" in dela po principu" jaz imam pravico", "jaz imam možnost mu preprečit" in bla bla... Vprašanje je samo še, če gubiš samo del pogleda, ali še kaj?? Zej pa hitro v trgovino po rebulo.... (pa vzami še kak liter rezerve, če bi se pogajanja zavlekla)
LP

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
čeprav... razumem še da izgubiš pogled na nekem hribovitem delu ali primorskem pasu s pogledom na morje...
samo ljudje so pri nas tako debilni, da ne dajo soglasja ker "izgubijo razgled" v naselju samih hiš...
meni je sosed kompliciral, ko sem imel projekt podzemna garaža + dozidava obstoječega objekta zaradi nove mejne ograje! zaradi njega imam sedaj ograjo visoko le 1,5m ker mu drugače ovira pogled (btw pogled na mojo parcelo!)...