Sobno kolo

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Predvsem glej, da bosta krmilo in sedež primerne oblike, da boš nanju lahko obesil čimveč oblačil. To namreč postane po enem mesecu glavna funkcija kolesa. Nadalje je pomembno, da je kolo čim lažje in čim manjših dimenzij, da ga po pol leta lahko prestaviš na podstrešje ali v garažo, kjer mora zasesti čim manj prostora. Navedene lastnosti so zaželjene tudi po nekaj letih, ko kolo roma med kosovne odpadke ali na smetišče, da se (ponovno) ne trudiš preveč s prenašanjem.

Lahko pa ga tudi ne kupiš
smile-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.051
1.849
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Predvsem glej, da bosta krmilo in sedež primerne oblike, da boš nanju lahko obesil čimveč oblačil. To namreč postane po enem mesecu glavna funkcija kolesa. Nadalje je pomembno, da je kolo čim lažje in čim manjših dimenzij, da ga po pol leta lahko prestaviš na podstrešje ali v garažo, kjer mora zasesti čim manj prostora. Navedene lastnosti so zaželjene tudi po nekaj letih, ko kolo roma med kosovne odpadke ali na smetišče, da se (ponovno) ne trudiš preveč s prenašanjem.

smile-1.gif

467716-post_slo.gif

Enako velja še za "stepper", ki ga lahko čisto nehote (enako kot kolo) kupiš, zaradi dobrega popusta in...da boš vadil v paru...

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
Citat:
Uporabnik blazko pravi:

smile-1.gif

467716-post_slo.gif

Zic naj bo dost velik da gre prtiček iz idrijske čipke gor. Obiski bodo navdušeni. Če imaš več kot garsonjero pa bi jaz na tvojem mestu razmišljal o tekaški stezi. Na njej lahko med obiski vsaj dva sedita gor.

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.800
278
83
Največja slovenska vas
Ja, se moram strinjati. Doma so kupili kolo za pomoč pri rehabilitaciji. V prvem mesecu se je še sedelo gor kar pogosto, zdaj služi kot odlagalo in nabiralec prahu. Vsekakor odsvetujem nakup.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
vse kar sop ovedali je res
grin1.gif
sam sebe najbolje poznaš...če nisi res karakter in si nepritrogaš ali kolesa ali Tv-ja tako da lahko na njemu dnevno (po)gledaš vsaj dnevnik....bo natanko tako kot piše.

enostavno nekaj moraš zraven početi..a ker si na kolesu kaj dosti ne gre.

Tako da...če že, si kupi kolo + tablico (bi bili zanimivi kompleti v štacuni
aplauz.gif
)..ak je že nimaš.

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Če že kupuješ sobno kolo, kupi spinnig kolo, ki je najboljši približek kolesu. Nima magnetnih zavor, jermenov ipd, kar se poslabša naravno držo. Spinner si lahko v celoti nastaviš + je gnan z verigo.
Klasično sobno kolo ti močno odsvetujem, ker je lega in poganjanje popolnoma nenaravno...

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Najceneje in najbolje je trenažer, ki ga priklopiš na zadnji bicikel svojega kolesa. Ceneje kot sobno kolo in vsaj sediš na kolesu kot ponavadi.

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Očitno imam jaz drugačne izkušnje, kolo sem si kupila pred dobrim letom in od takrat ga redno uporabljam, vsaj petkrat na teden. Zraven pogledam kakšno serijo in čas hitro mine, pa še konkretno se prešvicaš, če res goniš. Niti nisi odvisen od vremena zunaj. Edino kar pri mojem kolesu pogrešam, je nastavek za pijačo.

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
Citat:
Uporabnik Kibibi pravi:
..., pa še konkretno se prešvicaš, če res goniš....

To je prej slabost kot prednost. Da narediš pod sabo lužico kot bi bil v savni še preden maš puza 120. Po desetih minutah pa zmanjka zraka. Podoben učinek da sauna belt ali če se okol trebuha oviješ v pvc folijo.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.820
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Moje sobno kolo odlično služi svojemu namenu. Ko sem ga privlekel domov iz štacune, sem se vsedel gor in ugotovil, da je to to! No, od takrat še nisem bil gor, ga pa uspešno prenašam iz ene sobe v drugo, nanj pa obešamo vse živo.....
crazy1.gif

• Všeč mi je
Reactions: jesen

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Jaz imam od Kettlerja neko začetno zadevo za cca. 300 eur. (ima že računalnik s progami oz. programi) in sem zadovoljen, je pa res da če bi še enkrat kupoval domačo "fitness" napravo bi raje vzel eliptik ali celo tekaško stezo.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik ForeignBreed pravi:
Če že kupuješ sobno kolo, kupi spinnig kolo, ki je najboljši približek kolesu. Nima magnetnih zavor, jermenov ipd, kar se poslabša naravno držo. Spinner si lahko v celoti nastaviš + je gnan z verigo.
Klasično sobno kolo ti močno odsvetujem, ker je lega in poganjanje popolnoma nenaravno...

V čem pa je razlika med klasičnim in ergometričnim sobnim kolesom?

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Če že na hitro pogledaš, je razlika že v položaju, ki je pri klasičnem kolesu ubijalski in si ne moreš nastaviti razpon rok, center sedeža nad pedali, edino kar lahko nastaviš je višina sedeža...
Z nepravilno nastavljenim sobnim kolesom si delaš večjo škodo na mišicah kot korist (lahko pride do poškodb kit in hrbtenice) + spinner ima vztrajnik (10-30kg), ki naravno posnema vožnjo, ker je kontra moment in preprečuje obračanje v prazno.
Če želiš pri klasičnem kolesu (ki nima vztrajnika) povečati težavnost obračanja, v bistvu bremzaš oz. delaš trakicijo direktno na osovino, kar ni realna simulacija vožnje kolesa.

Pozimi prebijem na spinnerju cca 5-10h na teden, da vzdržujem kondicijo za suhe dni, ko lahko vozim cestno kolo, tako da vem o čem govorim.

Če ni denarja za dobro sobno kolo, pojdite raje na fitness, kjer imajo vrhunska vadbena kolesa. Ob vpisu vsakemu pripada pol ure vadbe z trenerjem, ki naj vam točno pokaže kako se nastavi kolo na višino telesa + dolžino rok in nog.

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Jaz imam od Kettlerja neko začetno zadevo za cca. 300 eur. (ima že računalnik s progami oz. programi) in sem zadovoljen, je pa res da če bi še enkrat kupoval domačo "fitness" napravo bi raje vzel eliptik ali celo tekaško stezo.

Eliptik je super, če je višjega ranga. Enkrat preveri eliptik iz topshopa (jih je polna bolha) pa eliptik na kakšnemu fitnesu npr Kettler...
Razlika je kot fičo in mercedez
evil.gif

NA fitnesu teče gladko, tisti domač se pa kar zatika hehe...

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik ForeignBreed pravi:
Če že na hitro pogledaš, je razlika že v položaju, ki je pri klasičnem kolesu ubijalski in si ne moreš nastaviti razpon rok, center sedeža nad pedali, edino kar lahko nastaviš je višina sedeža...
Z nepravilno nastavljenim sobnim kolesom si delaš večjo škodo na mišicah kot korist (lahko pride do poškodb kit in hrbtenice) + spinner ima vztrajnik (10-30kg), ki naravno posnema vožnjo, ker je kontra moment in preprečuje obračanje v prazno.
Če želiš pri klasičnem kolesu (ki nima vztrajnika) povečati težavnost obračanja, v bistvu bremzaš oz. delaš trakicijo direktno na osovino, kar ni realna simulacija vožnje kolesa.

Pozimi prebijem na spinnerju cca 5-10h na teden, da vzdržujem kondicijo za suhe dni, ko lahko vozim cestno kolo, tako da vem o čem govorim.

Če ni denarja za dobro sobno kolo, pojdite raje na fitness, kjer imajo vrhunska vadbena kolesa. Ob vpisu vsakemu pripada pol ure vadbe z trenerjem, ki naj vam točno pokaže kako se nastavi kolo na višino telesa + dolžino rok in nog.

Tole si zdaj govoril o ergometru ali o spinnerju? Razlika med spinnerjem in klasičnim sobnim kolesom mi je poznana, zanima me ta med ergometrom in klasičnim.

Če dam primer iz Kettlerjeve strani.

Klasika;

e6c2dfbdb5_1.jpg

Ergometer;

043a0950e6_1.jpg